loader

Piata de leasing operational - 14 % crestere in primele 9 luni din 2012

Piata de leasing operational a crescut in primele 9 luni ale anului 2012 cu 14% fata de perioada similara a anului anterior, atingand 41.500 de unitati. Cresterea inregistrata fata de sfarsitul anului 2011 este de 11%.


Conform datelor centralizate de ASLO, in topul primelor 5 companii membre intra: LeasePlan Romania, Porsche Mobility, ALD Automotive, fiecare cu o cota de piata de 17%, urmate de Arval Service Lease Romania, cu 12% cota de piata, si Fleet Management Services cu o cota de piata de 6,6%. Pana la finalul anului 2012, se estimeaza ca piata totala de leasing operational va depasi 42.000 de unitat in administrare.


In primele 9 luni ale anului, aproximativ 7.200 autovehicule noi au fost inmatriculate prin leasing operational, reprezentand 14% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare.


'Am sesizat o incetinire a ritmului de crestere a pietei de leasing operational la nivelul primelor 9 luni. Acest rezultat a fost cauzat, pe de o parte, de faptul ca o serie de clienti si-au redus flota, fiind afectati de prelungirea situatiei economice nefavorabile, iar contractele care au ajuns la maturitate nu au fost reinnoite integral si, pe de alta parte, de perioada vacantei de vara din trimestrul trei, in care nu au fost miscari semnificative.


 


Cu toate acestea, avand in vedere ca o serie de firme importante, care pana anul acesta au preferat sa cumpere autovehiculele, au considerat ca este momentul sa treaca la externalizarea administrarii parcurilor auto prin leasing operational, estimam ca finalul de an poate consemna o crestere anuala cu peste 10% fata de 2011. De asemenea, pastram estimarea de crestere a pietei si pentru anul 2013.”, a declarat Bogdan Apahidean, Presedinte ASLO.


In 2012, ASLO va continua seria de actiuni demarata in 2011, pentru crearea unor canale de comunicare cu partenerii de afaceri si cu autoritatile. Asociatia, inregistrata la Ministerul de Finante, monitorizeaza constant schimbarile legislative legate de leasingul operational supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului cu scopul de a trimite propuneri. In plus, Asociatia urmareste si analizeaza reglementarile care vizeaza domeniul auto si fiscal pentru a face recomandari pe marginea proiectelor si documentelor legislative. In prezent, ASLO participa impreuna cu Asociatia Societatilor Financiare din Romania - ALB la dezbaterea publica asupra modificarii OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Despre ASLO


Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) a devenit functionala in martie 2011 si este o asociatie profesionala, neguvernamentala, non-profit si apolitica, infiintata pe 17 noiembrie 2010, in conformitate cu legile din Romania. Membrii cu drepturi depline ai ASLO sunt principalele companii de leasing operational de pe piata romaneasca: ALD Automotive, Alexandros Long Term Rental, Arval Service Lease Romania, BT Finop Leasing, DiRENT Group, Fleet Management Services, Hertz Lease, LeasePlan Romania, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finantare Romania, Unicredit Leasing Fleet Management, iar cei patru membri asociati sunt: Autonom Rent a car, EurotaxGlass’s Romania, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare si SGS Romania. Asociatia este deschisa tuturor companiilor de profil interesate.


ASLO isi propune sa promoveze conceptul de leasing operational si sa sustina cele mai bune practici in industrie fiind o interfata eficienta intre comunitatea pe care o reprezinta si comunitatea de afaceri si autoritati, protejand in acelasi timp interesele membrilor sai.