loader
Smart Alliance – Innovation Technology Cluster pune bazele dezvoltarii unui consortiu care vizeaza inovarea prin digitalizare in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia

Smart Alliance – Innovation Technology Cluster pune bazele dezvoltarii unui consortiu care vizeaza inovarea prin digitalizare in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia

Smart Alliance – Innovation Technology Cluster impreuna cu partenerii sai, USH Pro Business si Elinclus, au pus bazele primului centru de inovare prin digitalizare, denumit Smart eHUB – Digital Innovation Hub, din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia.

Consortiul este conceput ca o retea de centre de inovare prin digitalizare ce se vor dezvolta intr-un  ecosistem colaborativ axat pe interactiunea dintre toti cei care pot contribui la inovare folosind tehnologiile noi ale spatiului virtual.

Scopul acestui centru de inovare si digitalizare este de a deveni principalul furnizor de servicii digitale capabil sa ofere  firmelor din sectorul privat, in special, dar si institutiilor publice, cea mai buna expertiza si competente pe tehnologii necesare transformarii digitale, cum ar fi: procesare de date, IoT, IIoT, industria 4.0, M2M, inteligenta artificiala, electronica, robotica, cloud computing, tehnologii laser, printing 3D, blockchain, sisteme de informatii spatiale sau geografice si altele.

 „Suntem foarte mandri de faptul ca am reusit sa cream acest consortiu care isi propune sa gaseasca solutii care sa raspunda la nevoia imediata de interventie pentru inovare si digitalizare in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia. Scopul nostru este sa ajutam companiile din regiune sa adopte tehnologiile digitale pentru a se dezvolta intr-un ritm mai alert si pentru a deveni mult mai competitive la nivel local si global” a declarat Emanuela MODORAN, CEO Smart Alliance – Innovation Technology Cluster.

Smart eHUB – Digital Innovation Hub este un proiect cu sustinere europeana, initiat de clusterul Smart Alliance – Innovation Technology Cluster impreuna cu partenerii USH Pro Business si Clusterul Elinclus care au depus eforturi in vederea demonstrarii necesitatii unui „Digital Innovation Hub” in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia. Principalul obstacol al entitatilor juridice din aceasta regiune in procesul intern de transformare digitala este know-how-ul si accesul la tehnologiile inovatoare si digitale. Centrul de inovare si digitalizare Smart eHUB – Digital Innovation Hub are ca scop principal eliminarea acestor obstacole care impiedica companiile din regiune sa devina mai competitive.

„Parteneriatul creat vine intr-un moment care la noi se manifesta un paradox digital: avem companii care sunt varfuri de lance in tehnologia informatiei, credem in transformarea digitala dar la nivel antreprenorial chiar si firme care vand astfel de solutii  nu au strategii digitale. Universitatea noastra are deja un ecosistem consistent de afaceri in aceasta regiune, format din entitati juridice, clustere, sau centre de transfer tehnologic, are o facultate de specialitate, are parteneriate cu firme si consortii de export care au nevoie de servicii specializate in transformarea digitala. Exista putina expertiza si experti care sa conduca experienta antreprenoriala spre digitalizare, adica pe un drum care prespune modificarea modelului de afaceri cu care am fost invatati. Prin acest proiect mergem in avangarda transformarilor antreprenoriale.” a declarat Costin LIANU, Director General USH Pro Business.

Ariile de interventie ale centrului de inovare si digitalizare Smart eHub – Digital Innovation Hub sunt axate pe Strategia de Specializare Inteligenta a celor doua regiuni adresate. Acestea sunt: Smart City, Agricultura si industria alimentara (cu accent pe produsele biologice traditionale, bioeconomie si agricultura de precizie), Turism si identitate culturala, Prelucrarea lemnului & mobilier, Textile si imbracaminte, Circuite Electronice Integrate, Auto - productia de subansamble auto, Automotive Electronics, Productia de cabluri, Inginerie si activitati conexe de consultanta tehnica, Dezvoltare & Cercetare in alte stiinte naturale si inginerie.

Clusterul ELINCLUS fiind un cluster care grupeaza firme inovatoare ce dispun de o bogata expertiza in domenii cum ar fi electronica, optoelectronica, comunicatii (inclusiv pe fibra optica), precum si tehnologia informatiei poate, ca impreuna cu partenerii consortiului creat, sa contribuie, in mod plenar, la sprijinirea politicii de digitalizare promovata intens de Comisia Europeana inclusiv in viitorul exercitiu bugetar 2021-2027. In acest fel se asigura climatul favorabil pentru firmele din regiune de a se racorda corespunzator la tendinta ceruta de revolutia industriala 4.0” a declarat Paul SVASTA, Presedinte Elinclus.  

Smart eHUB - Digital Innovation Hub este conceput ca un „one-stop-shop”, intr-o retea formata in mai multe centre locale in cadrul celor doua regiuni adresate, unde companiile de orice marime interesate de initierea sau accelerarea procesului de digitalizare sa poata beneficia de mentorat, testare, prototipuri, infrastructura digitala si altele; scopul fiind de a oferi un avantaj competitiv pe pietele locale si internationale.

Autori