loader
Securitatea datelor si deficitul de specialisti sunt principalele riscuri pentru operatorii de telecomunicatii, la inceputul erei 5G

Securitatea datelor si deficitul de specialisti sunt principalele riscuri pentru operatorii de telecomunicatii, la inceputul erei 5G

Dezvoltarea digitala ineficienta este principalul risc din industria telecom

Avand in vedere ca serviciile digitale reprezinta o prioritate de top a companiilor de telecomunicatii, incapacitatea de a eficientiza procesul de dezvoltare digitala se plaseaza pe primul loc in topul celor mai mari riscuri identificate in industrie, conform studiului EY - Principalele 10 riscuri pentru operatorii de telecomunicatii. Iar pe masura ce companiile de telecomunicatii se pregatesc pentru introducerea tehnologiei 5G, reglementarile tot mai stricte privind securitatea si protectia datelor si deficitul tot mai mare de specialisti genereaza la randul lor o serie de riscuri care necesita o schimbare de abordare.

Subestimarea modificarilor privind confidentialitatea si securitatea se claseaza pe locul al doilea in clasamentul riscurilor. Pe fondul scandalurilor pe tema protectiei datelor, care continua sa apara in toata lumea, autoritatile de reglementare reactioneaza printr-o serie de cerinte de conformitate. Si pe masura ce Internet of Things (IoT) si anuntata tehnologie 5G cresc fluxul de date, paleta riscurilor se extinde.

Astfel, conform celui mai recent studiu EY Global Capital Confidence Barometer, 47% dintre executivii din telecomunicatii mentioneaza aspectele legate de reglementare si autoritati drept cea mai mare amenintare pentru tranzactiile de fuziuni si achizitii din urmatoarele12 luni.

Companiile din telecomunicatii se confrunta cu un deficit de specialisti si cu cresterea costurilor de finantare.

Pe locul al patrulea se situeaza esecul in planificarea necesarului de forta de munca. Desi operatorii telecom recunosc ca nu dispun de competentele digitale necesare, doar 3% dintre acestia considera ca dezvoltarea si pastrarea specialistilor reprezinta o prioritate strategica, potrivit unui studiu realizat de EY in randul liderilor industriei telecomunicatiilor.

Un alt studiu EY recent subliniaza o data in plus acest decalaj, doar 57% dintre companiile europene armonizandu-si strategia de personal cu planurile de transformare digitala. Deoarece ciclurile tehnologice se succed intr-un ritm tot mai rapid, o abordare holistica a planificarii si recalificarii fortei de munca este critica pentru cresterea productivitatii in sectorul telecomunicatiilor.

Incapacitatea de a combate cresterea costurilor de finantare ocupa locul al cincilea, companiile telecom confruntandu-se cu un nou val de investitii in retele, printre acestea numarandu-se cele in tehnologia 5G, in retelele de tip LPWAN (Low Power Wide Area Network) si in infrastructura Gigabit pe baza de fibra optica. Desi reteaua ramane un diferentiator fundamental, raportul constata ca majorarea investitiilor si un portofoliu de retele foarte diversificat fac din ce in ce mai dificila atingerea unei rentabilitati solide de catre companiile din telecomunicatii.

Liderii pietei vor naviga printre schimbari exploatand inovatia

Avand in vedere ca cererea pentru conectivitate inteligenta continua sa creasca, esecul in a face fata schimbarilor tehnologice (pe locul al saselea in clasament) si in incheierea de colaborari cu parteneri strategici ca mijloc de a valorifica inovatia (pe locul al zecelea) sunt mentionate, de asemenea, printre principalele riscuri.

Pe masura ce tehnologia 5G va lua avant si operatorii isi vor dezvolta noi servicii, vor aparea inevitabil si startup-uri, dar si jucatori de nisa care vor concura pe aceleasi noi servicii sau pe altele inovatoare. Parteneriatele strategice cu acest ecosistem pot asigura nu doar cresterea, ci, in anumite cazuri, chiar supravietuirea operatorilor de telecomunicatii. Istoria ultimilor 20-30 de ani a aratat ca ignorarea jucatorilor noi de pe piata poate duce la pierderea semnificativa a cotei de piata si ulterior la disparitie”, a declarat Cristian Carstoiu, Partener, Servicii de Asistenta in afaceri, EY Romania.

Modificarile aduse de OUG 114/2018 cu impact major in industria telecom (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene)

Incepand cu 2019, companiile de telecomunicatii din Romania se confrunta cu o noua provocare – OUG 114/2018. OUG 114 aduce modificari legislatiei privind comunicatiile electronice (OUG 111/2011) in sensul majorarii nivelurilor taxelor impuse operatorilor din acest sector. Astfel, in vederea acordarii sau a prelungirii licentelor de utilizare a frecventelor radio, nivelurile taxelor sunt stabilite la 2%, respectiv 4% din cifra de afaceri. De asemenea, tariful de monitorizare impus de ANCOM creste semnificativ de la 0,4% la 3% din cifra de afaceri a operatorilor. La aceste costuri pentru acordarea / prelungirea licentei de utilizare, se mai pot adauga sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri.

Operatorii din Romania recunosc ca aceste niveluri sunt prohibitive si pot periclita nu doar investitiile in dezvoltarea retelelor de comunicatii electronice (i.e. tehnologia 5G), ci si insasi furnizarea serviciilor de comunicatii mobile. De asemenea, acestia iau in considerare si cresterea tarifelor catre consumatorii finali,” arata Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistenta fiscala si Juridica, EY Romania.

Avand in vedere importanta strategica a acestui sector, actiunile imediat urmatoare ale operatorilor raman un punct de interes major pentru economie.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL