loader
Saga tichetelor cadou se apropie de final: Se propune amnistia fiscala printr-un proiect de lege, in parlament

Saga tichetelor cadou se apropie de final: Se propune amnistia fiscala printr-un proiect de lege, in parlament

Irina Nutescu, Senior Manager PwC Romania

Dupa ce au transat criteriile de acordare si impozitare a tichetelor cadou, la finalul anului trecut, legiuitorii au propus recent o solutie pentru rezultatele controalelor intreprinse in ultimii trei ani in cazul tichetelor cadou, printr-un proiect de lege depus in parlament. Proiectul de lege  privind anularea unor obligatii fiscale este similar celui adoptat in martie 2022 pentru a rezolva obligatiile fiscale stabilite in cazul diurnelor acordate de transportatori si propune solutionarea situatiilor aparute in trecut ca urmare a interpretarii legislatiei neclare in cadrul controalelor Directiei Generale Antifrauda Fiscala si a inspectiilor fiscale care le-au urmat.

Astfel, este propusa anularea diferentelor de obligatii fiscale principale, precum si accesorii, stabilite prin decizie de impunere, ca urmare a incadrarii in categoria veniturilor din salarii a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii (inclusiv daca predarea efectiva a acestora s-a realizat prin intermediul angajatorilor in numele partenerilor de afaceri), pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv, si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii. In acelasi timp, pentru contribuabilii care, la data intrarii in vigoare a legii, au in derulare o inspectie fiscala/control, inspectorii nu incadreaza in venituri din salarii si asimilate salariilor veniturile din tichete cadou acordate angajatilor partenerilor de afaceri. Daca s-a facut reincadrarea pana la intrarea in vigoare a legii, fiind emisa decizia de impunere, iar contribuabilii au achitat obligatiile stabilite in plus, acestea vor fi restituite la cererea contribuabililor.

De unde necesitatea unui astfel de act normativ? Prin operatiunea ”Pandora”, inceputa in 2019, au fost lansate o serie de controale privind tichetele cadou acordate angajatilor partenerilor de afaceri, fie direct, fie prin intermediul angajatorilor acestora. Din cauza neclaritatilor din legislatia de la momentul respectiv, inspectorii au reclasificat aceste tichete cadou in venituri de natura salariala. Mai mult, situatia s-a complicat atunci cand s-a pus problema cui ii revine obligatia de declarare si de plata a taxelor salariale impuse suplimentar: societatii care le-a acordat sau angajatorului persoanelor fizice. Aceste discutii au derivat atat din neclaritatea legislatiei fiscale, cat si din formatul declaratiilor 112, care nu permiteau platitorului sa declare astfel de venituri asa cum se intampla in prezent. Cu toate acestea, pe parcursul anilor 2019 - 2020 abordarea inspectorilor Antifrauda a fost sa impuna obligatiile suplimentare la nivelul platitorului venitului, adica al societatii care a acordat aceste tichete.In unele cazuri controalele s-au oprit la nivelul Directiei Generale de Antifrauda Fiscala, dar in altele au fost urmate de inspectii fiscale, in mare parte nefinalizate.  Incepand cu anul 2021, abordarea a inceput sa se schimbe, astfel ca au existat si situatii in care inspectorii Antifrauda au impus obligatiile suplimentare la nivelul angajatorilor persoanelor beneficiare ale tichetelor cadou.

Ca urmare a diverselor discutii din trecut si a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri de a clarifica situatia tichetelor cadou acordate in cadrul unor campanii de promovare si marketing, altor categorii de beneficiari decat angajatii proprii, incepand cu anul 2021, au fost introduse clarificari in legislatia fiscala privind obligatiile de declarare si de plata  pentru cazul specific al avantajelor salariale acordate de terti. In decembrie anul trecut, OUG 130 a adus modificari importante atat de natura fiscala, prin eliminarea tichetelor cadou din categoria veniturilor din alte surse, cat si ale legii speciale, prin interdictia de a acorda tichete cadou altor categorii de beneficiari decat angajatii proprii. Prin urmare, situatia tichetelor cadou a fost reglementata pentru perioadele viitoare in sensul limitarii destinatiilor de acordare a tichetelor cadou strict la actiuni sociale pentru angajatii proprii, concomitent cu introducerea unei interdictii de utilizare in alte scopuri, insotita de o sanctiune administrativa pentru utilizarea neconforma.

Insa, problema trecutului a ramas deschisa pentru ca in OUG 130 nu au fost preluate si prevederile legate de amnistie propuse de mediul de afaceri.

Multi dintre contribuabilii supusi controalelor privind acordarea tichetelor cadou se afla in faza de contestare administrativa sau de atacare in instanta, astfel ca interventia legiuitorului prin adoptarea amnistiei fiscale ar debloca atat activitatea contribuabililor, cat si a autoritatilor administrative sau instantelor de judecata sesizate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL