loader
Romania, campioana mondiala la Microsoft Office Specialist World Championship 2022

Romania, campioana mondiala la Microsoft Office Specialist World Championship 2022

In cadrul etapei globale a acestei competitii, desfasurata la Anaheim (SUA), Romania a fost reprezentata de trei elevi. Cei trei au castigat etapa nationala de calificare, la care s-au inscris initial 287 de candidati cu certificare Microsoft Office Specialist

Cel mai bun utilizator Microsoft Word 2019 din lume este un elev din Romania. Gabriel Stanciu, de la Colegiul National ”Ion Luca Caragiale” din Ploiesti, a fost desemnat campion mondial absolut la categoria Microsoft Word 2019 in cadrul Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2022, singura competitie globala recunoscuta de Microsoft in care elevi si studenti din intreaga lume isi pot testa abilitatile in aplicatiile Office.

In cadrul etapei globale a acestei competitii, desfasurata la Anaheim (SUA), in perioada 24-27 iulie, Romania a fost reprezentata de trei elevi: Emilia Slavu (Colegiul National de Informatica ”Carmen Sylva” din Petrosani), la sectiunea Microsoft Excel 2019, Stefania Potop (Liceul ”Simion Mehedinti” din Vidra), la Microsoft PowerPoint 2019, si Gabriel Stanciu (Colegiul National ”Ion Luca Caragiale” din Ploiesti), la categoria Microsoft Word 2019.

Cei trei au castigat etapa nationala de calificare, la care s-au inscris initial 287 de candidati cu certificare Microsoft Office Specialist. In Romania, concursul national de calificare este organizat, in fiecare an, de Fundatia EOS – Educating for an Open Society, in parteneriat cu Certipro Education - Partener Autorizat Certiport in Romania si alte tari - si Microsoft Romania.

                         

Invatarea trebuie sa fie un proces care dureaza toata viata, iar cresterea competentelor digitale reprezinta, in acest moment, un element esential pentru pregatirea profesionala a oricarei persoane. Iar atunci cand aceste competente digitale sunt acumulate inca de pe bancile scolii, avantajul oferit este unul urias. Emilia, Stefania si Gabriel, cei trei elevi care ne-au reprezentat in Statele Unite, au demonstrat, inca o data, ca atunci cand inveti mai mult, poti obtine mai mult. Suntem extrem de mandri de performanta obtinuta de Gabriel, care a devenit cel mai bun utilizator Microsoft Word 2019 din lume, si de eforturile depuse de toti elevii care au participat la etapa nationala de calificare la acest prestigios concurs IT din lume. Ei reprezinta un exemplu pentru noi toti, de determinare, ambitie si dorinta de a atinge performanta”, a declarat Bogdan Putinica, General Manager Microsoft Romania.

Impreuna, am descoperit in ultimii ani ca transformarea digitala poate fi sustinuta si accelerata doar daca exista competente digitale. Unul dintre obiectivele Microsoft este sustinerea dezvoltarii acestor competente, atat la nivelul companiei, cat si la nivel de societate. De aceea, vom continua sa investim in proiecte care valorifica potentialul Romaniei de a deveni un hotspot digital, pentru a le permite tinerilor sa se foloseasca de abilitatile si ingeniozitatea lor pentru a-si crea noi oportunitati si a avea un impact global chiar de acasa ”, a adaugat Bogdan Putinica.

Gabriel Stanciu: ”In spatele acestui premiu, stau foarte multe ore de munca”

Cea de-a 20-a editie a Microsoft Office Specialist World Championship a atras peste un milion de concurenti din intreaga lume. Tineri cu varste cuprinse intre 13 si 22 de ani si care sunt inscrisi intr-o institutie de invatamant acreditata concureaza pentru a-si demonstra abilitatile in aplicatiile Microsoft Office - Word, Excel si PowerPoint.

In finala mondiala, de la Anaheim, concurentii si-au demonstrat cunostintele si competentele digitale participand, mai intai, la un test rapid de 30 de minute, si apoi la un examen care a durat trei ore. In cea de-a doua parte, concurentii au avut de realizat un proiect de studiu complex, pe o tema data, rezultatele cercetarii lor fiind prezentate intr-un document Word, un document Excel sau o prezentare PowerPoint, in functie de sectiunea la care au participat.

Sunt extrem de fericit ca am obtinut acest premiu. In spatele lui, stau foarte multe ore de munca. Competitia a fost extraordinara, a fost o experienta minunata pentru mine. Ma bucur ca, datorita certificarii obtinute si a finalei castigate in Romania, am avut ocazia sa merg in Statele Unite, in California, si sa cunosc oameni noi. Imi doresc sa particip si la editia de anul viitor. Ar fi pacat sa ratez o astfel de experienta”, a declarat Gabriel Stanciu, campion mondial la categoria Microsoft Word 2019.

Pentru performanta sa, Gabriel a fost recompensat cu trofeul si medalia competitiei, dar si cu un premiu in valoare de 7.000 USD si un laptop Microsoft Surface.

Cei trei elevi au fost insotiti in Statele Unite de doi profesori - Adela Potop (Liceul ”Simion Mehedinti” din Vidra) si Horatiu Hotea (Colegiul National de Informatica ”Carmen Sylva” Petrosani), si de Gabriela Ford, Director al Fundatiei EOS, coordonatorul evenimentului.

Microsoft Office Specialist World Championship este o competitie care ii stimuleaza pe elevi si inseamna mult pentru ei. Am observat ca varsta de participare este din ce in ce mai mica. Anul acesta, am avut o eleva care abia a implinit  13 ani. Certificarile sunt importante, iar elevii constientizeaza ca le pot schimba viata la un moment dat. Pentru a participa la acest concurs, ei se pregatesc intens si constant. Echilibrul dintre studiu si capacitatea de a-si stapani emotiile este unul dintre factorii care ii aduce pe podium. Rolul nostru, al profesorilor, este de a-i sustine si incuraja. Pentru mine, participarea la Campionatul mondial de anul acesta a fost o sansa pe care o astept de cativa ani! Am mers in dubla calitate, de profesor si parinte. Am trait sentimente pe care nu poti sa le traiesti decat daca esti acolo, langa copii. Au facut tot posibilul sa fie bine. Gabriel a reusit sa aduca Romania pe locul pe care il merita. Este un copil extraordinar, echilibrat, ambitios si modest! Toti am inteles (desi in teorie stiam) ca important e parcursul si ce inveti din aceste momente! Multumesc Certiport si Microsoft pentru oportunitate, colaborare si sprijin permanent!”, a declarat Adela Potop, profesoara de matematica si informatica la Liceul ”Simion Mehedinti” din Vidra.

Parteneriat pentru educatie digitala

Intr-o lume din ce in ce mai competitiva, o certificare recunoscuta la nivel mondial este cel mai bun pasaport in fata unui angajator. Aproape fiecare loc de munca va necesita competente digitale, iar abilitatile de care angajatii au nevoie pentru a-si indeplini rolurile se schimba rapid.

Elevii care participa la Microsoft Office Specialist World Championship reprezinta, in fiecare an, o sursa de inspiratie pentru noi toti datorita spiritului lor competitiv si realizarile lor extraordinare. Suntem impresionati de efortul depus de acesti tineri pentru a obtine certificarile Microsoft, atat de valoroase in industria IT. Suntem incantati de faptul ca numarul tinerilor care obtin aceste certificari creste, la nivel national, de la an la an. Acest lucru dovedeste ca ei au inteles rolul pe care il are invatarea continua si mai ales cat de important este sa detinem aceste competente digitale. Insa, cifrele arata ca mai sunt multe lucruri de facut in aceasta directie. Este misiunea noastra, in cadrul Microsoft, ca impreuna cu sectorul public si partenerii nostri sa facem functionale programele de skilling la nivel national. Pentru a reusi acest lucru este nevoie sa integram sistemul educational intr-un program de skilling tehnologic care sa se adreseze fiecarui elev si student din Romania”, a declarat Marilena Ionascu, education director in cadrul Microsoft Romania.

Rezultatele obtinute de delegatia Romaniei in Statele Unite sunt extraordinare. Examenele Microsoft Office Specialist nu sunt usor de promovat. Performanta ceruta este dubla, elevii trebuie sa obtina un punctaj foarte bun si sa aiba viteza de reactie”, a afirmat, la randul ei, Gabriela Ford, Director al Fundatiei EOS si coordonatorul evenimentului.

Alaturi de partenerii sai, Microsoft si-a propus sa asigure un acces mai bun la tehnologie, formare, mentorat si retele, pentru a modela o economie digitala. Parteneriatele cu Fundatia EOS – Educating for an Open Society si Certipro Education ofera tinerilor din Romania sansa de a obtine o certificare bazata pe performanta care poate constitui, in orice moment, un avantaj competitiv pe piata muncii.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL