loader

Romania ar trebui sa adere la Mecanismul Ratelor de Schimb II pentru adoptarea euro in 2017 - 2020 (studiu)

Romania ar trebui sa adere la Mecanismul Ratelor de Schimb II pentru a adopta euro in intervalul 2017 - 2020, potrivit studiului 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei' lansat, joi, de Comisia Nationala de Prognoza (CNP)

'In 2018 - 2020 vom putea injumatati viteza de evolutie a deficitului de cont curent. La paritatea puterii de cumparare serviciile sunt aliniate doar intr-o proportie de o treime cu preturile din zona euro, iar in jurul anului 2020 vom fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii', se arata in documentul al carui coordonator este Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit acestuia, chiar daca Romania a beneficiat de flexibilitatea cursului de schimb pentru a atenua impactul unor socuri precum cel asociat recesiunii globale, pe termen mediu si lung, factorii care tin de competitivitatea non-pret sunt cei care determina performanta exporturilor.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) organizeaza, joi, o conferinta de presa, cu ocazia lansarii studiului 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei', coordonator Lucian Anghel, si a studiului 'Cresterea contributiei comertului exterior la realizarea convergentei reale', coordonator Lucian Liviu Albu.

CNP implementeaza, in calitate de beneficiar, proiectul 'Imbunatatirea capacitatii institutionale, de evaluare si formulare de politici macroeconomice in domeniul convergentei economice cu Uniunea Europeana a Comisiei Nationale de Prognoza'.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, Axa prioritara 1, Domeniul major de interventie 1.1: 'Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ'. Proiectul prevede elaborarea de studii, ca suport, pe de o parte, pentru elaborarea scenariilor de prognoza pe termen mediu si lung, iar pe de alta parte, pentru elaborarea scenariilor aferente masurilor/politicilor economice crescand astfel capacitatea CNP de a contribui la procesul de formulare de politici al administratiei publice din Romania.

Studiul 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei' a analizat factorii determinanti pe termen mediu ai cursului de schimb al leului avand in vedere viitoarea participare a Romaniei la Mecanismul Ratelor de Schimb II si, in final, aderarea la zona euro.

'In cadrul studiului este prezentat modul de stabilire a paritatii centrale si experienta participarii la MRS II in cazul unui numar de state membre care au aderat la zona euro dupa anul 2000. Pentru aceste state, s-au analizat atat evolutia cursului de schimb fata de euro in timpul participarii la MRS II, cat si evolutia competitivitatii si a convergentei nominale si reale dupa aderarea la MRS II. Pornind de la aceste exemple concrete, sunt explicate avantajele si dezavantajele stabilirii paritatii centrale peste/la/sub valoarea cursului de schimb de pe piata in momentul aderarii la MRS II si sunt subliniate problemele care pot aparea in cazul alegerii unei paritati centrale care nu este compatibila cu valoarea de echilibru a cursului de schimb', potrivit unui comunicat de presa al CNP.

Totodata, in cadrul studiului se analizeaza si competitivitatea economiei romanesti cu accent pe competitivitatea prin pret, intrucat aderarea la zona euro implica renuntarea la independenta politicii de curs de schimb, cu impact asupra competitivitatii prin pret. Studiul 'Cresterea contributiei comertului exterior la realizarea convergentei reale' raspunde complexitatii crescande in perioada actuala a problemelor legate de impactul comertului exterior asupra convergentei in Uniunea Europeana, in general, si in cazul Romaniei, in special, si provocarilor generate de dinamica economiei mondiale, adesea, tot mai greu de prevazut si deci de cuantificat.

Documentul cuprinde o analiza a cresterii gradului de deschidere a economiei, in conditiile extinderii efectelor globalizarii, dar si ale necesitatii adancirii integrarii economiei romanesti in UE si totodata, analizeaza impactul inaspririi competitiei pe pietele internationale, inclusiv pe cele europene, in conditiile prelungirii crizei economice actuale cu mult peste durata estimata initial. Studiul abordeaza si necesitatea cresterii nivelului competitivitatii economice, in general, si a celei la export a produselor romanesti, in particular, in contextul si in spiritul celor cuprinse in Strategiei Europa 2020. Un alt aspect prezentat in cadrul studiului il reprezinta valorificarea superioara prin intermediul relatiilor comerciale externe a potentialului de resurse interne, a fortei de munca, in special, prin cresterea ponderii la export a ramurilor cu un nivel specific ridicat al valorii adaugate.

 

Citeste aici articolul in limba engleza.