loader

Romania ar putea castiga anual 1 miliard de Euro prin cresterea investitiilor in tratarea pacientilor cu boli cardiovasculare

Conform celui mai recent raport al Societatii Europene de Cardiologie, Romania pierde anual peste 1 miliard de Euro din cauza scaderii productivitatii bolnavilor care sunt nevoiti sa isi ia concediu medical sau sa renunte la locul de munca, precum si din cauza membrilor familiei care sunt obligati astfel sa raman acasa sa ii ingrijeasca

Acelasi raport arata ca Romania se afla pe locul 9 la nivel european in ceea ce priveste decesele cauzate de boli cardiovasculare.

 

,,Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in Romania, iar alocarea insuficienta de fonduri per total si implicit pentru tratarea acestora implica anual o suma considerabila de bani de care sistemul de sanatate romanesc are mare nevoie. Este necesar ca autoritatile sa investeasca in cresterea accesului pacientilor cu boli cardiovasculare la medicamentele de noua generatie care sunt in asteptare pe lista medicamentelor compensate si gratuite. Sunt peste 12 terapii noi care, odata ce vor ajunge la pacienti, vor aduce beneficii atat acestora dar si bugetului statului.

 

Spre exemplu, la nivelul SUA, conform IFPMA, pentru fiecare 24 de dolari investiti in tratamente inovatoare pentru pacienti, sunt economisiti 89 de dolari din costurile alocate spitalizarii si altor necesitati ale pacientilor cu boli cardiovasculare. În Romania, statul ar putea economisi 1 miliard Euro anual doar din tratamentul pacientilor cu boli cardiovasculare investind o suma mult mai mica pentru actualizarea listei medicamentelor compensate”, a declarat Oana-Martha Igrisan, Director de Comunicare ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente).

 

,,Cand vorbim de boli cardiovasculare trebuie sa avem in vedere doua aspecte complementare: preventia  si accesul la cele mai bune conditii de tratament atunci cand riscul este crescut sau boala a fost diagnosticata. Preventia consta nu doar in adoptarea unui stil de viata sanatos si combaterea factorilor de risc predispozanti precum fumatul, sedentarismul si alimentatia dezechilibrata, ci si in prescrierea unor terapii preventive.  Odata cu instalarea bolii, este obligatoriu ca pacientul sa aiba acces la servicii medicale performante si la terapii moderne, eficiente si specifice bolii pentru prevenirea riscului de noi evenimente precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si pentru reducerea mortalitatii cardiovasculare”, a declarat prof. dr. Dan Gaita, Presedinte Fundatia Romana a Inimii.

 

Bolile cardiovasculare, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt principala cauza de deces la nivel global. Acestea provoaca 17 milioane decese la nivel global si 4 milioane decese la nivel European. În Romania, raportul Societatii Europene de Cardiologie arata ca in anul 2010 s-au inregistrat 150 000 decese de cauza cardiovasculara.Mai mult, se estimeaza ca pana in anul 2030, la nivel global, bolile cardiovasculare vor fi cauza a peste 20 de milioane decese anual.

 

*European Caridovascular Disease Statistics 2012 Edition – www.escardio.org

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL