loader
Reff si Asociatii obtine o victorie definitiva in fata ICCJ care confirma deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management si suport prestate in cadrul unui grup de companii

Reff si Asociatii obtine o victorie definitiva in fata ICCJ care confirma deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management si suport prestate in cadrul unui grup de companii

Victoria obtinuta vine in contextul in care organele de inspectie fiscala refuza, de cele mai multe ori, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile achizitionate de societatile din Romania de la societatile din grup

Echipa de litigii din cadrul Reff & Asociatii | Deloitte Legal a obtinut in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) o solutie definitiva care confirma deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management si suport prestate de o societate ce face parte dintr-un grup lider in domeniul materialelor de constructie. Victoria obtinuta vine in contextul in care organele de inspectie fiscala refuza, de cele mai multe ori, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile achizitionate de societatile din Romania de la societatile din grup, motivand ca societatea din Romania nu poate demonstra necesitatea serviciilor facturate si ca, in realitate, aceste servicii sunt in beneficiul grupului, iar nu al contribuabilului roman. De altfel, inspectiile fiscale care au ca obiect tranzactiile intra-grup au o pondere tot mai mare, acestea fiind analizate de catre organele fiscale din perspectiva respectarii principiilor care guverneaza preturile de transfer, precum si a conditiilor necesare pentru deductibilitatea acestor cheltuieli.

Prin solutia obtinuta de echipa Reff & Asociatii | Deloitte Legal, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat ca, chiar si atunci cand serviciile sunt prestate de societatea din grup catre mai multe subsidiare din diferite jurisdictii, se poate constata ca alocarea costurilor s-a realizat unitar pentru toate subsidiarele, iar din descrierea documentelor justificative rezulta ca ele au legatura cu activitatea economica, au fost prestate in interesul acesteia si au fost necesare in scopul realizarii de venituri impozabile.

Echipa de litigii care a condus reprezentarea companiei din domeniul materialelor de constructie in acest proiect a fost coordonata de Bogdan Marculet, Senior Managing Associate, si Luiza Ionescu-Donoiu, Senior Managing Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal.

Instantele de judecata au avut in vedere complexitatea tranzactiilor din cadrul grupului, concluzionand ca, in lipsa serviciilor suport, societatea nu si-ar fi putut desfasura activitatea operationala in aceleasi conditii, iar contractarea lor este o expresie a principiului libertatii de gestiune, principiu garantat de Constitutie. Speram ca hotararea ICCJ sa contribuie la schimbarea abordarii organelor de inspectie fiscala cu privire la deductibilitatea serviciilor de management si suport prestate in cadrul grupului, iar simpla apartenenta la un grup de societati sa nu mai fie privita ca o prezumtie de vinovatie fiscala a contribuabilului”, a declarat Bogdan Marculet, Senior Managing Associate in cadrul Reff & Asociatii | Deloitte Legal si coordonatorul echipei de proiect.

Echipa noastra a obtinut o solutie favorabila care recompenseaza increderea acordata de clientul nostru si care totodata contribuie la cristalizarea unei practici la nivelul instantei supreme din Romania ce asigura o protectie adecvata a dreptului contribuabililor de deducere pentru astfel de servicii, ce sunt folosite la scara larga de clientii nostri din toate industriile”, a declarat Mihnea Galgotiu-Sararu, Partener in cadrul Reff & Asociatii | Deloitte Legal, coordonatorul practicii de litigii.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociatii | Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocati, acopera toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale si administrative.

Reff & Asociatii | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societati de avocati din Romania, ofera servicii ce acopera domeniile financiar-bancar, concurenta, dreptul muncii, energie si mediu, insolventa, consultanta juridica de management, litigii, fuziuni si achizitii, sectorul public si drept imobiliar. Reff & Asociatii reprezinta Romania in reteaua globala Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocati in 85 de tari.

Pentru mai multe informatii despre Reff & Asociatii | Deloitte Legal, accesati www.reff-associates.ro. Pentru mai multe informatii despre reteaua globala Deloitte Legal, accesati www.deloittelegal.com.

Autori