loader

Raport economic zilnic - Marti, 9 aprilie

Fondul Proprietatea - Guvernul propune acces garantat la retele pentru CE Oltenia; Transgaz - cinci propuneri pentru membri in Consiliul de Administratie; Fondul Proprietatea - Actualizare privind litigiile cu dna. Sfiraiala (comunicatul companiei); Electromagnetica - bugetul pe 2013

Fondul Proprietatea - Guvernul propune acces garantat la retele pentru CE Oltenia

Guvernul a emis un proiect de ordonanta prin care incearca sa stabilizeze productia de energie a CE Oltenia. Datorita cantitatii din ce in ce mai mare de energie eoliana livrata in sistem, CE Oltenia este obligata sa-si reduca productia in perioadele cand vantul are o intensitate ridicata. Ordonanta garanteaza accessul CE Oltenia la retele, asa incat compania sa poata functiona continuu pentru o capacitate instalata de cel putin 500 MW. Capacitatea instalata a CE Oltenia este de 3.570 MW. Pentru ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare, ANRE va trebui sa emita un nou set de reglementari. Nu este inca clar catre cine se va vinde aceasta energie, deoarece piata OPCOM nu este o solutie, avand in vedere ca potrivit reprezentatilor companiei preturile curente sunt sub costul sau de productie. In plus, potrivit acelorasi surse, cantitatea care urmeaza sa fie livrata catre piata reglementata a fost redusa semnificativ de catre ANRE. Noua ordonanta urmeaza sa fie valabila din 15 aprilie pana in 15 iulie 2015. In ciuda dificultatii de a cuntifica efectul benefic al acestei ordonante asupra CE Oltenia, vedem stirea drept oarecum pozitiva pentru Fondul Proprietatea deoarece arata ca guvernul incearca sa rezolve unele dintre problemele intampinate de CE Oltenia.

 

Transgaz - cinci propuneri pentru membri in Consiliul de Administratie

Conform unui comunicat publicat pe website-ul Transgaz, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a propus patru candidati pentru Consiliul Transgaz, in timp ce SIF Moldova (SIF2) a propus ce-l de-al cincilea candidat. Cei patru candidati propusi de OPSPI sunt rezultatul procesului de selectie initiat de OPSPI in concordanta cu Ordonanta de Guvern 109/2011 referitoare la guvernanta corporativa in companiile de stat. Anuntul referitor la procesul de selectie a fost facut public in Februarie si aplicatiile au avut termen limita 13 martie. Propunerile includ un fost director general al Tiriac Holding, un partener dintr-o firma locala de avocatura, un director OPSPI si un alt director din Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. Actionarii vor vota asupra componentei Consiliului dintre aceste cinci propuneri precum si din cei cinci membri actuali ai Consiliului.

 

Fondul Proprietatea - Actualizare privind litigiile cu dna. Sfiraiala (comunicatul companiei)

Fondul Proprietatea a informat ca Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea sa intr-unul dintre procesele cu dna Sfiraiala. Instanta a respins sustinerile partii litigante potrivit carora anularea unor hotarari ale actionarilor aprobate ?n septembrie 2010 ar trebui sa afecteze retroactiv validitatea hotararilor actionarilor aprobate dupa aceasta data. Vedem aceasta stire drept pozitiva pentru Fondul Proprietatea deoarece consideram ca decizia Tribunalului ar putea fi un element major in concluzionarea disputei legale cu dna Sfiraiala, chiar daca este posibil ca decizia sa nu fie finala.

 

Electromagnetica - bugetul pe 2013

Traderul de electricitate si producatorul de componente electrice Electromagnetica (ELMA) a facut public bugetul pe 2013 care prevede o scadere cu 17% a cifrei de afaceri la 374 mil. RON, pe baza scaderii cantitatilor vanzarilor de energie electrica (-19% fata de 2012 la 300 mil. RON). Compania intentioneaza sa isi majoreze costurile cu cercetarea pentru 2013 la 2,6 mil. EUR, in crestere cu 62%, in principal dedicate dezvoltarii sistemelor cu LED. Vanzarile acestora au generat circa 3 mil. EUR in 2012, in timp ce compania se asteapta ca vanzarile LED sa se dubleze in 2013 la 6 mil. EUR. Date fiind conditiile mai dezavantajoase negociate in contractul cu Hidroelectrica anul trecut, compania estimeaza o scadere a profitului operational cu 38% la 10 mil. RON, in timp ce profitul brut este bugetat sa scada cu 43% la 10,6 mil. RON intrucat compania se asteapta si la venituri financiare mai scazute.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA