Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Profesia de control financiar va suferi modificari radicale in urmatorii 5 ani | DoingBusiness.ro
loader
Profesia de control financiar va suferi modificari radicale in urmatorii 5 ani

Profesia de control financiar va suferi modificari radicale in urmatorii 5 ani

86% dintre controlorii financiari se asteapta ca indatoririle lor sa se modifice radical in urmatorii cinci ani

Controlorii financiari din companii din intreaga lume asteapta modificari radicale ale acestei profesii in urmatorii cinci ani, cu oportunitati majore pentru cei care adopta analiza de date si tehnologia. Multi dintre respondenti primei primei editii a EY DNA of the Financial Controller Report sunt nesiguri cu privire la ce va presupune aceasta schimbare si considera ca nu beneficiaza de sprijinul necesar pentru a o gestiona.

Studiul a sondat opiniile a peste 1.000 de controlori financiari din 28 de tari si teritorii. Potrivit acestuia, aproape 9 din 10 controlori financiari (86%) se asteapta ca meseria lor sa se modifice radical pana in 2030, 29% dintre ei anticipand aparitia unui accent sporit pus pe implicarea in crearea de valoare, adica sustinerea activa a dezvoltarii companiei si o desprindere de misiunea traditionala de protejare si optimizare a activelor.

Guillaume Macczak, Partner, CFO & GBS Consulting Services EY Romania a declarat: „Intr-o perioada de incertitudine in Romania, alimentata de provocarile geopolitice, inflatia ridicata si costurile de finantare, precum si de posibile schimbari in peisajul politic local, rolul Controlorului Financiar in mentinerea costurilor la un nivel acceptabil si in sustinerea potentialelor arii de dezvoltare prin simularea de noi afaceri, extinderea perimetrelor - produse sau geografii - devine o adevarata provocare. Pe termen scurt, competentele indispensabile sunt legate de tehnologie si date, inclusiv inteligenta artificiala, si de o intelegere profunda a mecanismelor de afaceri. Adaptabilitatea si flexibilitatea de a produce noi analize trebuie sa fie combinate cu eficienta productiei si calitatea raportarilor”.

Competente necunoscute

Peste un sfert (26%) dintre respondenti se asteapta ca, pana la finalul deceniului, profesia lor sa necesite competente complet diferite si chiar unele inca „necunoscute”. Doar 14% au declarat ca indatoririle lor in viitor vor fi similare cu cele din prezent.

Studiul a relevat ca multi controlori financiari s-au pozitionat bine pentru schimbarile iminente care vor surveni in profesia lor. Acestia au devansat majoritatea liderilor din functii financiare in privinta adoptarii extensive a inteligentei artificiale, 67% dintre ei utilizand deja aceasta tehnologie in activitatile lor zilnice. Totodata, majoritatea controlorilor financiari (88%) utilizeaza analiza de date pentru a obtine informatii strategice de profunzime, un aspect pe care inteligenta artificiala va continua sa il amelioreze si mai mult.

Cu toate acestea, multi controlori financiari nu beneficiaza de sprijinul de care spun ca au nevoie pentru a putea deveni creatori de valoare. Unul din zece (10%) au declarat ca nu au personalul necesar si 20% au indicat ca nu dispun de bugetele necesare.

In plus, nu toti controlorii financiari pun accent pe domeniile necesare pentru dezvoltarea viitoare. Numai 43% au spus ca inovatia ar trebui sa reprezinte un aspect esential al functiei lor, fiind in dezacord cu opinia superiorilor, care au fost de parere ca inovatia este importanta intr-un procent de 51%.

Valorificarea tehnologiei

Desi exista o constientizare clara a faptului ca profesia de controlor financiar trece printr-un proces de schimbare si in pofida adoptarii analizei de date si a inteligentei artificiale, studiul mai sugereaza ca este posibil sa fie necesar mai mult sprijin pentru a valorifica pe deplin puterea noilor tehnologii. Numai 21% dintre cei care au participat la studiu au indicat cautarea de oportunitati de utilizare a tehnologiei drept una dintre principalele trei modalitati de a crea valoare, in timp ce 73% au mentionat sprijinirea cresterii companiei, ceea ce sugereaza faptul ca multi dintre acestia nu iau in seama capacitatea tehnologiei de a alimenta cresterea.

Desi multi controlori financiari considera crearea de valoare drept viitoarea misiune a functiei lor, o mare proportie dintre acestia continua deocamdata sa puna accent in principal pe optimizarea valorii, cum ar fi strategiile de economisire de costuri (46%), si nu pe cautarea de oportunitati de crestere.

Studiul a identificat insa o categorie de controlori financiari (25% din esantionul total), intitulati „controlori increzatori”, care deja sprijina crearea de valoare prin tehnologie. Aproape doua cincimi (37%) dintre controlorii din aceasta categorie se afla la un nivel mai avansat in materie de inovatie, fata de 25% dintre ceilalti controlori participanti la studiu.

Aparitia unui deficit de resurse umane

Studiul mai releva un posibil deficit de capital uman la varful acestei profesii in anii urmatori, ceea ce reflecta o lipsa de specialisti competenti la nivelul intregului domeniu, doar o treime (32%) dintre controlorii increzatori declarand ca isi doresc sa devina directori financiari (CFO).

In mod interesant, cei care aspira sa devina directori financiari sunt frecvent mai putin convinsi de importanta anumitor aspecte, decat cei care doresc sa ramana controlori, 73% dintre acestia din urma spunand ca inovatia este importanta, fata de doar 51% dintre cei care aspira la functia de director financiar.

Myles Corson, lider EY Global and EY Americas Strategy and Markets for Financial Accounting Advisory Services, a declarat: „Primul pas in orice transformare de succes este constientizarea nevoii de schimbare. Desi aceasta este clar prezenta in cadrul majoritatii functiilor financiare, controlorii financiari trebuie sa aiba un rol activ in dezvoltarea competentelor si cunostintelor tehnologice necesare pentru descatusarea potentialului lor creator de valoare si sa creasca importanta functiei lor in ochii superiorilor. Este evidenta divergenta dintre „controlorii increzetori” si colegii lor in ceea ce priveste inovatia, in special in legatura cu utilizarea tehnologiilor si datelor. Acesti lideri le ofera controlorilor mai putin capabili modelul ideal spre care sa tinda din punctul de vedere al competentelor si, cu sprijinul adecvat si o abordare corecta, acestia pot demonstra cum poate reprezenta profesia de controlor financiar o forta in crearea de valoare si in inovatie."

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. 

Despre studiu

Acest sondaj a fost efectuat online in perioada mai-iunie 2024. Raspunsurile au fost colectate de la 840 de controlori financiari, dintre care 280 la nivel de grup, 280 la nivel de divizie si 280 la nivel regional. In plus, au fost colectate raspunsuri de la 280 de lideri financiari, printre care directori financiari (CFO), pentru a intelege opinia acestora cu privire la postul de controlor financiar. Respondentii au provenit din 28 de tari, 46% din regiunea America, 36% din EMEIA si 18% din Asia Pacific si reprezinta 19 sectoare de activitate. Au participat la studiu respondenti provenind din organizatii cu venituri anuale de cel putin 1 miliard de USD. De asemenea, au fost efectuate 14 interviuri calitative in profunzime cu controlori financiari din cadrul unor organizatii globale si cu experti in domeniu din cadrul EY.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences