Microsoft a lansat astazi primul laborator dotat cu inteligenta artificiala in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE), oferind astfel studentilor, profesorilor si cercetatorilor din universitate acces la resurse computationale si putere de calcul nelimitate.
Sistemul educational este o componenta esentiala in peisajul transformarii digitale, iar lansarea laboratorului de tehnologii in cloud din cadrul ASE ofera posibilitatea de a experimenta ultimele inovatii in tehnologia informatiei si contribuie la dezvoltarea competentelor digitale in randul studentilor si profesorilor.
“Mediul privat trebuie sa faca o prioritate din dezvoltarea talentului si din strategia privind forta de munca viitoare. Potrivit unui studiu IDC realizat in 2019, reprezentativ pentru Europa Centrala si de Est, 61,5% dintre companii considera angajarea absolventilor IT drept cel mai eficient mod de a atrage know-how-ul digital necesar intr-o organizatie. Mai mult, accesul la date si capabilitatea de a intelege, procesa si actiona pe baza acestora determina succesul unui business. De aceea, o investitie constanta in formarea de abilitati digitale in randul studentilor, profesorilor si cercetatorilor va ramane esentiala pentru dezvoltarea competitiva a societatii romanesti.”, a declarat Violeta Luca, General Manager Microsoft Romania.
Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile in functie de proiectul la care lucreaza, de la un procesor la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare. Acestia pot crea si testa algoritmi de inteligenta artificiala, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platforma sau sistem de operare, pot stoca si gestiona volume practic nelimitate de date si nu in ultimul rand, pot dezvolta ei insasi noi aplicatii si platforme.
"Salut deschiderea unei noi etape in colaborarea dintre Academia de Studii Economice din Bucuresti si Microsoft Romania, concretizata astazi prin semnarea Memorandumului de intelegere, care oficializeaza parteneriatul nostru strategic, si inaugurarea, ca prim rezultat concret al acestuia, a Laboratorului de Cloud Microsoft in cadrul Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, unde pregatim viitorii specialisti in domeniul IT de pe piata muncii. Acest eveniment este inca o dovada a deschiderii firesti a marilor universitati catre initiativele mediul de afaceri de a se implica activ in pregatirea viitorilor specialisti, dar si o recunoastere a expertizei cadrelor didactice si a cercetatorilor din universitate." a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
11 experti in cloud din partea Microsoft Romania vor sustinte cursuri prin care studentii isi pot dezvolta atat aptitudinile tehnice, cat si cele de inovatie in business. Tema principala a primului curs sustinut in laboratorul de cloud, incepand cu luna martie, se va concentra pe ultimele inovatii in tehnologia informatiei prin intermediul Azure, platforma de cloud computing a Microsoft. Vor urma apoi cursuri in care accentul este pus pe inteligenta artificiala, astfel ca studentii de la ASE vor putea veni cu idei si proiecte noi.
Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” dezvoltat de Microsoft s-a lansat anul trecut prin deschiderea primului laboratul de tehnologii in cloud din Romania la Universitatea de Vest din Timisoara si vine sa completeze aceasta paradigma prin crearea unui laborator de informatica in cloud ce poate raspunde oricaror nevoi de curriculum sau cercetare. Anul acesta, initiativa a fost dusa mai departe prin deschiderea celui de-al doilea laborator in cloud, la ASE, caracterizat de o infrastructura hardware minimala formata din puncte de acces catre resurse cloud si inteligenta artificiala. Acesta poate fi folosit cu succes atat pentru desfasurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare cat si pentru start-up-uri de tehnologie care vor sa prototipeze si sa dezvolte platforme noi, avand acces la cele mai moderne tehnologii.