loader
Presiunile de ordin fiscal si salarial vor afecta puternic bugetul de stat; crestere economica de 4-4,1% in 2017

Presiunile de ordin fiscal si salarial vor afecta puternic bugetul de stat; crestere economica de 4-4,1% in 2017

Potrivit AGERPRES, presiunile fiscale si salariale vor afecta puternic bugetul de stat, cresterea economica va incetini, iar expectatiile inflationiste se vor accentua in 2017, reiese dintr-o analiza de specialitate realizata de KeysFin pe baza chestionarii mai multor firme din diverse domenii de activitate.

"Chiar daca PIB-ul a crescut cu cate 8-9 miliarde de euro pe an, veniturile statului au ramas constante, la 23 de miliarde de euro. Presiunile de ordin fiscal si salarial vor afecta puternic bugetul de stat, asta daca nu se vor gasi solutii de eficientizare a cheltuielilor bugetare. Guvernul va avea de ales intre a face reforme, pentru a-si putea onora promisiunile, sau a-si extinde sursele de finantare. De remarcat, in context, ca, in ultimii 5 ani, autoritatile au imprumutat de la banci echivalentul a 20 de miliarde de euro. Cam cat am imprumutat de la FMI si BM pentru a iesi din criza', sustin analistii de la KeysFin, realizatorii studiului.


Potrivit acestora, este nevoie de investitii care sa genereze oportunitati de dezvoltare, in special in sectorul infrastructurii, sector care, in prezent, afecteaza competitivitatea Romaniei. Constructia de autostrazi si reabilitarea retelei de transport pe calea ferata trebuie sa devina prioritare, afirma acestia.


In ceea ce priveste cresterea economica, 53% dintre managerii chestionati estimeaza un avans al PIB-ului intre 4-4,1%, 28% dintre ei vad o evolutie intre 4,2 si 5%, in timp ce 13% cred ca PIB-ul va creste cu mai putin de 4%.


Astfel, cei chestionati sustin ca economia Romaniei va continua sa creasca in 2017, insa mai putin decat anul trecut, pe fondul temperarii consumului intern si al riscurilor externe.


Conform analizei KeysFin, chiar daca masurile de relaxare fiscala, de la reducerea TVA la 19% la eliminarea mai multor taxe si impozite, alaturi de cresterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017, ar trebui, teoretic, sa stimuleze suplimentar consumul, cei mai multi oameni de afaceri sunt destul de circumspecti privind continuarea ritmului accelerat de crestere economica.


'Temperarea cresterii economice a fost semnalata, de altfel, de ultimele date publicate de Institutul National de Statistica. In trimestrul al III-lea, avansul economic s-a temperat la 4,4% fata de aceeasi perioada din 2015, dupa ce, in trimestrul anterior, PIB-ul crescuse la nivel anual cu 6%', se mai arata in analiza citata.


Intrebati care sunt principalele provocari ale lui 2017, cei mai multi manageri (62%) au estimat o temperare a cresterii consumului, 43% s-au referit la incertitudinile legate de evolutia economica mondiala, 37% s-au referit la posibilele masuri fiscale, iar 24% au indicat o potentiala crestere a inflatiei. Investitorii au mai trecut la acest capitol, printre altele, evolutia principalelor valute si blocajul financiar persistent.


Potrivit acestora, este greu de crezut ca apetitul de consum al romanilor va mai atinge nivelul record de anul trecut, mai ales ca si asteptarile inflationiste sunt semnificative.

 


"Cresterea salariului minim de la 1 februarie va pune presiune pe companii si nu este exclus ca debuseul sa fie regasit intr-o crestere generala a preturilor. Presiunile inflationiste vor fi accentuate si de posibila crestere a importurilor, pe fondul ofertei limitate de pe plan intern', spun analistii KeysFin.


Potrivit acestora, rata inflatiei in 2017 ar urma atinga nivelul de 2-2,1%. In schimb, 76% dintre cei chestionati estimeaza ca moneda nationala va ramane predictibila in 2017. Euro va fi cotat intre 4,45-4,55 lei, cu mici fluctuatii in primavara si in toamna.


Intrebati fiind ce masuri le-ar solicita guvernantilor in 2017, menite a asigura stabilitatea economica si a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit in primul rand despre predictibilitatea cadrului fiscal. Acestia au mai invocat necesitatea reducerii birocratiei in aparatul de stat si a stimularii activitatii economice prin investitii durabile, mai ales in infrastructura.
Pe plan extern, investitorii chestionati de KeysFin remarca in special provocarile generate de Brexit si de planurile noii administratii Trump, dar si peisajul politic european, in care tonurile extremiste prind tot mai mult contur.


Barometrul KeysFin privind economia romaneasca a fost realizat in perioada 1-30 decembrie 2016, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.


AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Oana Tilica, editor online: Irina Giurgiu)
 

www.agerpres.ro/economie

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES