loader
Pasagerii cu frica de zbor, invitati sa se „indragosteasca de aviatie” in cadrul unui seminar gratuit

Pasagerii cu frica de zbor, invitati sa se „indragosteasca de aviatie” in cadrul unui seminar gratuit

Organizatorii au inclus in programul evenimentului o vizita in baza de mentenanta ROMAERO

FricaDeZbor.ro, primul site din Romania care trateaza Aviatia din perspectiva aviofobilor - parte a Asociatiei Iubim Aviatia, avand ca partener ROMAERO, si impreuna cu Aeroclubul Romaniei, invita persoanele cu frica de zbor la seminarul gratuit „Nu imi este frica sa zbor”, editia a VIII-a, pe data de 14 februarie 2020, ora 14:30, la sediul ROMAERO, compania care gazduieste cea mai mare baza din Romania, pentru mentenanta aeronavelor.

Evenimentul isi propune sa „indragosteasca” pasagerii aviofobi de domeniul aeronautic, oferindu-le  sansa unica de a sta de vorba cu specialisti in aviatie si psihologie, de a vizita un hangar in care se executa lucrari de intretinere si reparatii aeronave si a-i ajuta sa inteleaga etapele unei calatorii cu avionul, dar si cum sa isi gestioneze teama.

Organizate inca din anul 2017, aceste seminare consolideaza, in randul pasagerilor, importanta aviatiei civile internationale in dezvoltarea sociala, economica si culturala a tarii noastre, contribuind la imbunatatirea perceptiei pe care acestia o au in legatura cu transportul aerian, procedurile de siguranta si personalul navigant. Pe parcursul a patru ore, pasagerii afectati de frica de zbor au ocazia sa calatoreasca in culisele aviatiei civile, iar la final vor obtine, direct de la profesionisti, toate informatiile care sa-i ajute sa isi gestioneze fobia in calatoriile lor viitoare cu avionul. Pana in prezent, peste 400 de pasageri au participat la seminarele organizate de fricadezbor.ro, iar acum calatoresc mai informati si mai relaxati.

Chiar si la aproape un an de cand am participat la seminar, inca mi se pare incredibil ca am avut ocazia sa vorbesc cu oameni din aviatie si sa descopar atat de multe lucruri legate de domeniu”, marturiseste unul dintre participanti.

Le multumesc celor de la fricadezbor.ro pentru ceea ce fac. Dupa ce am participat la unul dintre evenimente, am capatat curaj sa zbor pe scaunul de la geam, sa ma uit prin hublou si sa fac fotografii, bucurandu-ma de zbor. Mai mult, am uitat ce sunt acelea atacuri de panica”, spune un alt aviofob.

1 din 4 romani are frica de zbor

Potrivit statisticilor realizate de fricadezbor.ro, una dintre cauzele aviofobiei este lipsa de incredere in mentenanta si conditia tehnica a avioanelor. Acesteia i se adauga frica provocata de turbulente si alte conditii meteo, dar si neincrederea in gradul de pregatire si de responsabilitate al pilotilor.

Pentru a oferi mai multe informatii cu privire la standardele inalte din industria aeronautica, organizatorii au inclus in programul evenimentului o vizita in baza de mentenanta ROMAERO. Aici, participantii vor avea ocazia de a observa, in timp real, efectuarea unor proceduri de inspectie tehnica si reparatie si de a afla de la specialisti informatii din culise, care sa le ofere incredere in buna functionare a aparatelor de zbor si profesionalismul personalul responsabil de acest aspect.  

Editia a 8-a a seminarului il va aduce in fata aviofobilor si pe Catalin Prala, pilot comercial, care le va relata si arata cum este pregatita o cursa aeriana, cum este influentata aeronava de toate fenomenele meteo pe care le poate intalni in zborul sau, ce reprezinta toate sunetele care se aud in timpul zborului si ii fac pe pasageri sa tresara si, nu in ultimul rand, ce inseamna sa fii pilot comandant/copilot. Demersul organizatorilor de a demistifica aviatia pentru cei prezenti va fi sustinut si de dl. George Rotaru, Director General la Aeroclubul Romaniei. Institutia pe care acesta o reprezinta pregateste anual peste 100 de piloti sportivi, o mare parte dintre ei urmand o cariera in Aviatia Civila. Totodata, Aeroclubul Romaniei organizeaza anual peste 15 mitinguri aviatice si participa la tot atatea, dar si la competitii de profil, in tara si peste hotare, promovand astfel aviatia in randul publicului larg.

In final, psihiatrul Ioana Blaj va oferi explicatii cu privire la frica de zbor, cum poate fi ea gestionata si, cel mai important, de ce alcoolul si medicatia anxiolitica nu prezinta avantaje.

Unul din patru romani se teme de zbor suficient de mult incat sa consume bauturi alcoolice ori sa isi administreze medicatie anxiolitica inainte sau in timpul zborului. Frica de zbor poate afecta pe oricare dintre noi, mai mult sau mai putin, indiferent de varsta. Aviofobia poate avea efecte de amploare, in multe etape ale vietii. Sa spui ‹nu imi este frica sa zbor› ar putea insemna acceptarea unei promovari in cariera, ce presupune mutarea intr-o zona greu accesibila cu masina, participarea la evenimente importante, petrecerea unei vacante fabuloase, iar lista poate continua. Cu alte cuvinte, frica de zbor si excluderea calatoriei cu avionul iti pot restrictiona viata, nu doar prezentul, ci intregul viitor. Pentru ca este un domeniu greu accesibil, ne-am propus sa il demistificam pentru publicul larg si sa oferim informatiile menite sa contribuie la relaxarea aviofobilor si la calatorii aeriene mai linistite, pe viitor, pentru ei”, este de parere Sebastian RADU, initiatorul proiectului fricadezbor.ro.

Mai multe informatii despre seminar si inscriere, se regasesc pe fricadezbor.ro/seminar.

Organizator: Asociatia Iubim Aviatia, prin fricadezbor.ro

Partener principal: ROMAERO

Parteneri: Aeroclubul Romaniei

Despre FricaDeZbor.ro

Initiat in 2017, proiectul demarat in urma unei lucrari de disertatie, pentru Masterul de Management Aeronautic - din cadrul Facultatii de Inginerie Aerospatiala a Universitatii Politehnica Bucuresti, are ca scop centralizarea expertizei tuturor specialistilor din Aviatie, in ajutorul celor afectati de aviofobie si demistificarea domeniului Aeronautic in ochii publicului larg atat prin seminare offline si online, cat si prin politica editoriala de interviuri cu oameni din Aviatie, noutati din domeniu si alte articole pe aceasta tema.

Despre Asociatia Iubim Aviatia

Infiintata in 2019, din initiativa celor 4 membri fondatori – Sebastian Radu (specialist comunicare si jurnalist), Luminita Constantin (invatatoare), Ioana Blaj (psihiatru) si Catalin Prala (pilot), Asociatia Iubim Aviatia vine in completarea proiectului fricadezbor.ro, prin organizarea de cursuri gratuite de orientare in cariera, in aviatie, pentru tineri, precum si de alte activitati care au ca scop promovarea domeniului in societatea civila.

Despre ROMAERO

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospatiala din Romania  care isi desfasoara activitatea in doua domenii economice: servicii de intretinere si reparatii pentru aeronave de transport civile si militare si respectiv productie industriala de aerostructuri si componente ale acestora. ROMAERO detine cea mai mare baza din Romania pentru mentenanta de aeronave. In anul 2020, ROMAERO aniverseaza un secol de activitate in industria aerospatiala si de aparare. Experienta indelungata, resursa umana calificata, infrastructura si capacitatile de productie fac ROMAERO una dintre cele mai atractive intreprinderi romanesti pentru marii producatori de aeronave din lume.

Autori

foto
ROMAERO SA