loader
Parcul Fabricii de Zahar din Giurgiu va fi revitalizat printr-un demers de arhitectura participativa

Parcul Fabricii de Zahar din Giurgiu va fi revitalizat printr-un demers de arhitectura participativa

In perioada martie - noiembrie 2018, AICI Studio de Arhitectura SRL-D implementeaza proiectul cultural „Parcul Fabricii de Zahar - recuperari participative comunitare prin modelare parametrica“, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Scopul proiectului este reactivarea Parcului Fabricii de Zahar din zona istorica a Mun. Giurgiu. Studiourile de arhitectura AICI (Bucuresti) si BASICS (Madrid), in parteneriat cu Primaria Mun. Giurgiu si Kronospan, organizeaza un atelier pentru ridicarea unei constructii destinate comunitatii. Pentru a fi in acord cu realitatea si nevoile cartierului, echipa de proiect desfasoara in prezent o ancheta sociala in proximitatea parcului.

Rezultatele acesteia urmeaza a fi dezbatute in perioada 4 -11 iulie 2018, in cadrul unei intalniri cu locuitorii si autoritatile locale. Tot atunci, va fi prezentat designul constructiei ce urmeaza a fi amplasata in incinta parcului in luna septembrie. Membrii comunitatii vor fi implicati in realizarea constructiei, astfel incat apartenenta acesteia sa fie transferata treptat catre locuitorii cartierului, iar rezultatul sa fie o insertie acceptata si dorita.

Proiectul isi propune sa atraga atentia asupra necesitatii studiului preliminar in modelarea spatiilor publice si a folosirii instrumentelor digitale si de analiza pentru facilitarea executiei.

Revitalizarea si modernizarea parcului va servi nu numai celor catorva zeci de familii din locuintele adiacente, ci si comunitatii extinse din oras, intrucat reprezinta singurul spatiu verde din cartier. Parcul Fabricii de Zahar va deveni astfel loc de socializare si manifestari culturale pentru locuitorii zonei. Proiectul va ajuta la intarirea legaturilor din cartier si va inlesni comunicarea dintre autoritati si populatia orasului, oferind un cadru favorabil pentru identificarea nevoilor comune si formarea grupurilor de implicare civica.

Valoarea totala a proiectului este de 69.451 lei, din care finantarea nerambursabila AFCN este de 49.521 lei.

Autori

foto
AICI STUDIO DE ARHITECTURA SRL