Parapet, furnizor de solutii EPC in sectorul regenerabil, a finalizat in luna august primul proiect de retehnologizare a unui parc fotovoltaic in Romania, Solar Electric Frasinet, detinut de compania austriaca Kraftfeld. Centrala electrica fotovoltaica aflata in partea de sud a tarii are o putere totala instalata de 9.5 MWp si se intinde pe o suprafata de aproximativ 16.5 hectare. Din capacitatea instalata, aproximativ 3 MWp au fost retehnologizati in totalitate.
Lucrarile de modernizare au vizat inlocuirea a 11.550 de panouri fotovoltaice a caror straturi de polimer s-au deteriorat, ceea ce a dus la o scadere considerabila a eficientei acestora in producerea de energie. Panourile defecte au fost inlocuite in baza certificatului de garantie, ulterior, centrala electrica ajungand din nou la capacitatea maxima de productie de electricitate, respectiv de 12 GWh/an. Datorita expertizelor structurale realizate de Parapet la inceputul proiectului, lucrarile au fost realizate fara a fi necesare imbunatatiri structurale pentru sustinerea panourilor si fara a schimba pozitia invertoarelor, modifica puterea initiala aprobata sau traseele si sectiunea cablurilor de curent continuu si alternativ.
“Proiectul se numara printre cele de pionierat in Romania, prin retehnologizarea unui parc fotovoltaic instalat in perioada <primului val> de regenerabile in tara. Este primul proiect de acest tip pe care il realizam in tara si al cincilea la nivel european, avand lucrari similare in Franta, Germania si Austria. Prin inlocuirea panourilor deteriorate, centrala de la Frasinet poate acum produce din nou electricitate la capacitate maxima. Energia este livrata in sistemul energetic national si poate acoperi consumul anual a peste 3.200 de gospodarii” a declarat Paul Moldovan, CTO Parapet. “Ne asteptam la un numar tot mai mare de astfel de proiecte in Romania, pentru imbunatatirea performantei parcurilor fotovoltaice existente si cresterea productiei de energie electrica din surse regenerabile la nivel national”.
"Acest proiect de retehnologizare demonstreaza maturitatea portofoliului nostru si angajamentul ferm al companiei fata de productia de energie electrica cu emisii reduse de carbon. Modernizarea centralei a fost realizata fara nicio utilizare suplimentara a terenului sau modificari structurale, si asta datorita tehnologiei mai avansate si a eficientei crescute a noilor panouri. Apreciem colaborarea cu Parapet pentru parcul fotovoltaic Frasinet 2, in special din punct de vedere al managementului si comunicarii exemplare pe tot parcursul proiectului, si asteptam sa anuntam noi colaborari", a declarat Ben Salm-Reifferscheidt, Managing Director, Kraftfeld.
In urma lucrarilor de retehnologizare a centralei electrice de la Frasinet, Parapet a reciclat 220 de tone de deseuri fotovoltaice din care 165.1 tone de sticla (75%), 19.8 tone de aluminiu (9%), 6.6 tone de siliciu 3.3 tone de cupru si 25.3 tone de adeziv (11.5%). Initiativa face parte din strategia de sustenabilitate si de dezvoltare durabila a companiei, panourile fotovoltaice fiind reciclate cu ajutorul unui contractor autorizat local.
Parapet a realizat proiecte similare de retehnologizare a parcurilor fotovoltaice in Franta, Germania si Austria. In total, acestea au presupus inlocuirea a 100.000 de panouri fotovoltaice si cresterea eficientei acestora cu aproximativ 30%. In egala masura, durata de viata a centralelor electrice retehnologizate a fost extinsa cu 15 ani.
PARAPET este o companie de constructii in sectoarele de energie regenerabila si de siguranta rutiera, cu birouri in Cluj-Napoca si Bucuresti, Romania, precum si in Nürnberg, Germania. De la infiintarea sa in 2012, compania a ajuns la 1 GW de energie curata instalati in 15 tari din Europa, prin solutii EPC sau de inginerie mecanica si civila. Portofoliul Parapet cuprinde lucrari complexe de infrastructura critica, cu sol provocator aflat in afara claselor tipice de fundare. Compania detine o flota extinsa de vehicule si echipamente si are departamente interne dedicate fiecarei etape de constructie a unui parc fotovoltaic sau hibrid