loader
Orange si Institutul de Cercetare CAMPUS al UPB au deschis primul laborator 5G din Romania

Orange si Institutul de Cercetare CAMPUS al UPB au deschis primul laborator 5G din Romania

5G Lab, gazduit in Institutul de Cercetare CAMPUS al UPB, are in dotare tehnologii ce vor fi disponibile in reteaua comerciala in viitor, insa astazi pot fi testate doar in mediu de laborator

Orange in parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB) au deschis primul laborator 5G din Romania, un hub in care mediul academic, startup-urile si companiile pot sa inoveze si sa testeze solutiile bazate pe tehnologia 5G. 5G Lab face parte dintr-o initiativa internationala a Orange care isi propune sa sprijine actorii economici si cercetatorii in descoperirea valorii, utilitatii si oportunitatilor aduse de 5G in dezvoltarea solutiilor care vor face diferenta intr-o economie digitala.

5G Lab, gazduit in Institutul de Cercetare CAMPUS al UPB, are in dotare tehnologii ce vor fi disponibile in reteaua comerciala in viitor, insa astazi pot fi testate doar in mediu de laborator:

  • 5G Standalone Private Mobile Radio - componenta core a infrastructurii 5G;
  • 5G New Radio - componenta de acces radio a infrastructurii 5G;
  • Componentele de Open RAN si Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware permit virtualizarea functionalitatii retelei radio sau retelei core si au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) si pe interfete deschise;
  • Edge Computing joaca un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distantei dintre utilizatori (aplicatii) si servicii (date) si faciliteaza garantarea latentelor si debitului de transmisii, dupa cum sunt solicitate de servicii si aplicatii.

Arhitectura de telecomunicatii avansata, prezenta in 5G Lab, sprijina digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, orase inteligente, masini autonome, transport si logistica, e-health, securitate cibernetica, tehnologie verde etc. In prezent, mai multe companii romanesti, startup-uri si cercetatori deja deruleaza, alaturi de Orange Romania, proiecte 5G cu focus pe siguranta si sanatatea cetatenilor, transport fluvial si maritim coordonat de la distanta, mobilitate urbana, agricultura de precizie sau viitorul colaborarii in industria 4.0.

Pe site-ul laboratorului, 5glab.orange.ro, vor fi deschise mai multe apeluri de identificare proiecte si colaborari care sa beneficieze de infrastructura deschisa si de expertiza echipei din laborator. Sunt urmarite 3 tipuri de apeluri: pentru companii, pentru startup-uri si pentru proiecte de cercetare.

Lansarea din Romania a 5G Lab este parte dintr-un program extins, dezvoltat de Grupul Orange, care isi propune lansarea a 9 laboratoare Orange 5G Lab in Europa. Cercetatorii, companiile si startup-urile vor putea sa-si testeze solutiile si serviciile, dar si sa descopere noi utilizari ale 5G intr-un ecosistem bazat pe co-inovare, ce-i va ajuta sa-si transforme modelul de business si procesele.

Orange ofera astazi cele mai bune servicii comerciale de conectivitate, dar stim ca pentru a pastra cele mai inalte standarde trebuie sa fim cu un pas in viitor. Prin 5G Lab aducem in prezent, intr-un mediu de laborator, o arhitectura de retea unica in Romania, deschisa pentru testare. Inovatia si proiectele de cercetare pe care le desfasuram ne permit sa descoperim alaturi de clientii si partenerii nostri cum pot contribui retelele viitorului la crearea unor servicii digitale cu o experienta imbunatatita a utilizatorilor, la eficientizarea proceselor si la un mai bun management al resurselor si a eficientei energetice” - Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer Orange Romania.

Misiunea Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost gandita ca o imbinare intre educatie, cercetare si inovatie, fapt ce reprezinta cheia catre o societate si o economie a cunoasterii. Institutul de cercetare CAMPUS a fost infiintat pentru ca cercetatorii sa isi poata dezvolta solutiile si produsele intr-un mediu in care cercetarea poate fi dusa rapid in piata. Cercetarea in domeniul 5G este esentiala pentru a dezvolta noi solutii pentru retelele viitorului, dar si pentru accelerarea procesului de digitalizare. Echipele din  Institutul de Cercetare CAMPUS sunt implicate in procesul de cercetare dincolo de retelele 5G, iar dezvoltarea laboratorului 5G impreuna cu Orange va conduce la validarea si testarea solutiilor de cercetare pentru ca acestea sa poata fi transferate cat mai repede in piata” - Prof. Dr. Ing. Tudor Prisecaru, Presedintele Senatului Universitatii Politehnica din Bucuresti

In prezent, reteaua Orange 5G este disponibila in Bucuresti, acoperit 100% 5G, si in alte 14 orase: Bragadiru, Brasov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Magurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popesti-Leordeni, Predeal, Timisoara si Voluntari.

Mai multe detalii despre 5G Lab pe 5glab.orange.ro si futurenetworks.upb.ro.

Despre Institutul de Cercetare CAMPUS al Universitatii Politehnica din Bucuresti

Institutul de Cercetare pentru Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative este parte a Universitatii Politehnica din Bucuresti si are ca obiectiv promovarea unui mediu inteligent de control, integrare si coordonare a grupurilor de cercetare multi si interdisciplinare din cadrul UPB. Prin acest obiectiv, Institutul isi propune cresterea si diversificarea ofertei inovatoare a UPB, precum si stimularea accesului intreprinderilor la produsele activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare ale universitatii. Institutul are un numar de 42 de laboratoare de cercetare de la nanomateriale si nanostructuri, pana la Inteligenta artificiala, Comunicatii sau Energie Verde.

Autori

foto
INSTITUTUL DE CERCETARE CAMPUS