Yokogawa Romania, furnizor de solutii de automatizare si control industrial, a implementat o modernizare a sistemelor C.T.E. Vest care a adus centrala termo-electrica la cele mai noi standarde tehnologice, precum si la o scadere a emisiilor. Proiectul, evaluat la peste 1 milion de euro, a fost executat in doar 8 luni, in ciuda complexitatii ridicate si a conditiilor de lucru la distanta determinate de COVID-19. Testele de acceptare si livrarea finala au fost facute, conform planificarii, in ultimele luni ale anului 2020.
Centrala poate fi operata de noile sisteme complet automat, la alegere in functie de nevoile consumatorilor, fie in mod electric, fie in mod termic. Aceste procese se traduc intr-o alimentare constanta cu caldura si apa calda si un confort sporit pentru locuitorii Bucurestiului. C.T.E. Vest asigura incalzirea centralizata in Bucuresti, in principal in cartierele Drumul Taberei, Giulesti, Crangasi, Militari, Politehnica si Valea Cascadelor.
„Cu aceasta investitie, C.T.E. Vest a prelungit durata de viata a sistemului de automatizare al centralei cu 10 ani, fara perioade majore de intrerupere neprogramata. Acest lucru contribuie la economii financiare si permite ELCEN, proprietarul C.T.E. Vest, sa abordeze oportunitati viitoare in acest domeniu.”, a declarat Adrian Tudora, Director Dezvoltare si Implementare Proiecte, ELCEN.
Prin utilizarea sistemului de control Yokogawa Centum VP si a sistemul de securitate ProSafe-RS, a fost pusa in aplicare o solutie integrata care a marit capacitatea si stabilitatea centralei si a eliminat punctele de defectiune. Unitatile centrale au fost automatizate sa ofere o flexibilitate ridicata la fluctuatiile cererii si sa permita pornirea si oprirea automata a instalatiei.
Sistemul de management al alarmelor a fost actualizat pentru situatiile in care apar incidente neprevazute. Securitatea informatica a fost intarita si s-au implementat solutii de stocare si recuperare a datelor. Un beneficiu important al proiectului realizat de Yokogawa este cresterea eficientei energetice a compresorului de gaz, care variaza intre 0,5 MW/h si 1 MW/h, in functie de cerintele de functionare. Proiectul este o referinta practica a solutiei Yokogawa de control al turbinei aplicata prin inginerie inversa unei turbine cu aburi Škoda si dovedeste expertiza companiei in controlul turbo-utilajelor.
„Suntem onorati ca am fost alesi principal contractor al acestui proiect important. Implementarea a fost facuta cu success, iar lucrarea a fost livrata la timp datorita increderii acordate de conducerea C.T.E. Vest echipei Yokogawa. Filozofia companiei Yokogawa de a contribui la societate prin activitati extinse in domeniul masurarii, controlului si informatiei este transpusa in realitate prin acest proiect, prin contributia la o aprovizionare durabila cu energie termica pentru locuitorii Bucurestiului”, a declarat Yuko Iizuka, Country Manager, Yokogawa Romania.
Echipa proiectului a fost formata din ingineri software si hardware din Yokogawa Romania si din personal foarte implicat de la ELCEN - C.T.E. Vest. O provocare majora in implementarea sistemului a fost pandemia COVID-19, cand toate lucrarile s-au mutat in spatiul virtual. Au fost luate masuri speciale de protectie pentru membrii echipei si pentru evitarea intreruperilelor in comunicare si de punere in functiune. Echipa s-a bazat pe sprijinul de la distanta al sucursalelor Yokogawa din Republica Ceha, SUA si Australia.
Despre C.T.E. Bucuresti Vest
Pusa in functiune in anul 1972, C.T.E. Bucuresti Vest este cea de a treia centrala ca vechime a ELCEN. C.T.E. Bucuresti Vest functioneaza in regim de cogenerare (producere combinata de energie electrica si termica), cu respectarea celor mai bune tehnici disponibile de recuperare eficienta a caldurii din procesele de productie, de reducere a pierderilor de apa/caldura si de reducere a consumurilor interne de energie electrica, fapt ce permite obtinerea unor randamente termice ridicate.
In luna martie 2009, in cadrul C.T.E. Bucuresti Vest a intrat in operare comerciala o Centrala cu Ciclu Combinat (functionare compresor gaze - turbina cu gaz - cazan recuperator – turbina cu abur) cu o putere instalata de 185 MW. Investitie de peste 160 milioane euro, cu garantii guvernamentale, este prima unitate energetica de mari dimensiuni ce a fost construita integral dupa anii ’90 in Romania, ea fiind de altfel prima Centrala cu Ciclu Combinat pusa in functiune in tara noastra.
Centrala cu randamente ridicate (randament net electric 42% si randament total centrala 89%) si consumuri specifice mici, aceasta este considerata cea mai eficienta unitate aflata in dotarea ELCEN, functionarea sa fiind continua 24 ore din 24, tot timpul anului, mai putin in perioada reparatiilor planificate (media anuala de functionare fiind de peste 7500 ore/an).
Centrala are in dotare o turbina cu gaz General Electric tip MS9001 cu DLN, PG9171(E) - generatie 2005, o turbina are trei trepte si este dotata cu sistem de automatizare Mark VI., o turbina cu abur SKODA tip MTD40B, un cazan recuperator Alstom si un compresor de gaze centrifugal, cu reductor integral de turatie si 5 trepte de compresie Model 5R3MSG - 9RCG/15, fabricatie Cooper.
Despre ELCEN
Societatea detine un rol important in ecuatia energetica nationala intrucat este principalul producator de energie termica din Bucuresti (90%) si, totodata, un important jucator pe piata de energie electrica din Romania. Are in componenta patru centrale termo-electrice (C.T.E. Bucuresti Vest, C.T.E. Grozavesti, C.T.E. Bucuresti Sud si C.T.E. Progresu) ce produc energie electrica si termica in cogenerare. Asigurarea incalzirii si a apei calde pentru populatie reprezinta un serviciu public de interes general, asadar societatea desfasoara o activitate indispensabila pentru locuitorii Municipiului Bucuresti. Energia termica produsa de ELCEN este destinata alimentarii sistemului de termoficare al capitalei, asigurand necesarul de energie consumatorilor racordati la SACTE. ELCEN furnizeaza energie termica pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentand peste 8.500 de blocuri si imobile, in care traiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum si pentru aproximativ 5.400 de institutii, obiective sociale si agenti economici.
Energia electrica produsa de ELCEN este livrata in Sistemul Energetic National, contribuind in acest fel la securitatea energetica a tarii.
Despre Yokogawa
Fondata in 1915, Yokogawa realizeaza activitati pe scara larga in domeniul masurarii, controlului si informatiilor. Activitatea de automatizare industriala ofera produse, servicii si solutii vitale pentru o gama diversificata de industrii de proces, inclusiv petrol, produse chimice, gaze naturale, energie electrica, fier, otel, celuloza si hartie. Prin angajamentul global al Yokogawa de inovare continua in dinamica societatii, compania isi propune sa imbunatateasca productivitatea in lanturile valorice ale industriei farmaceutice si alimentare. Testarea si masurarea, aviatia si alte activitati ale companiei continua sa furnizeze instrumente si echipamente esentiale, precise si fiabile, de varf in industrie. Yokogawa co-inoveaza alaturi de clientii sai printr-o retea globala de 114 companii care acopera 62 de tari, generand vanzari de 3,7 miliarde USD in anul fiscal 2019. Pentru mai multe informatii, vizitati www.yokogawa.com.