loader
Opening Opportunities, castigator in competitia European Digital Skills Awards 2017

Opening Opportunities, castigator in competitia European Digital Skills Awards 2017

Programul Opening Opportunities, creat si derulat de Asociatia Techsoup, s-a aflat intre cele 5 initiative europene premiate in competitia European Digital Skills Awards astazi, 7 decembrie 2017, la Bruxelles de catre Comisia Europeana.

Ales dintre cele 243 de initiative inscrise in competitie, programul de mentorat in computer science pentru elevi de liceu, Opening Opportunities - organizat de Asociatia Techsoup in parteneriat cu Microsoft Romania si ANBPR, in cadrul programului global Microsoft YouthSpark, este marele castigator la categoria Digital Skills for Education.

 

Castigatorii competitiei Digital Skills Awards au fost selectati de Comisia Europeana si de catre secretariatul Coalitiei Digital Skills and Jobs, iar premiul primit de Opening Opportunities a fost inmanat de Mariya Gabriel, Comisarul European pentru economie si societate digitala.

 

“Suntem onorati sa primim acest premiu din partea Comisiei Europene. Am fost privilegiati cu oportunitatea sa conectam profesionisti in IT care isi dedica timpul si pasiunea pentru tehnologie cu liceeni grozavi care traiesc la intensitate maxima momentul in care reusesc sa vada un produs de tehnologie creat chiar de ei. Suntem norocosi sa putem facilita aceasta relatie de peste 4 ani si sa avem alaturi bibliotecari si profesori dedicati in a facilita aceasta relatie.” – Elena Coman, Director de Programe, Asociatia Techsoup.

 

Opening Opportunities a debutat in 2013 si, de patru ani, pregateste de elevi de liceu pentru inovatie si le hraneste pasiunea pentru tehnologie, ajutandu-i sa experimenteze crearea de produse de tehnologie. In cele patru editii de pana acum, a adus tehnologia in vietile a peste 7.000 de liceeni care au participat la mai mult de 100 de evenimente locale, facilitate de biblioteci si licee locale. Peste 1.700 liceeni cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani, din peste 50 de licee din Romania au lucrat alaturi de peste 150 de mentori voluntari, angajati ai Microsoft Romania, si au dezvoltat peste 50 de proiecte tehnice, fie ca au fost website-uri, aplicatii de mobil si desktop, jocuri de calculator sau proiecte de robotica.

 

Dincolo de tehnologie, programul creeaza legaturi si schimba perceptii de o parte sau alta, aducand impreuna mentori din Microsoft Romania si liceeni:

 

“Vad ca acesti liceeni ne-au depasit sau ne vor depasi cu usurinta in multe domenii. Aceasta este una dintre putinele oportunitati unde au sansa sa puna in practica ceea ce invata. Opening Opportunities este ceva ce chiar este deschizatorul de drum.” – Radu Stefan, Partner Technical Strategy Lead at Microsoft & mentor in Opening Opportunities.

 

“Intr-o tara in care in continuu se striga ca generatiile viitoare sunt de nimic, acest proiect si acesti oameni mi-au oferit incredere in mine, poate mai multa incredere decat multi profesori pe care i-am avut.” – Ioana Maris, 19 ani, participanta in programul Opening Opportunities.

 

Acest program este bazat pe credinta ca pregatirea tinerilor pentru un prezent si viitor din ce in ce mai digitalizat trebuie sa se concentreze pe facilitarea drumului elevilor de la consumator de tehnologie la creator de tehnologie, pe punerea lor intr-un context de munca in echipa, in care isi construiesc produsele bazate pe nevoi si cu feedback de la utilizatori.


Astfel, voluntarii Microsoft Romania au fost si sunt alaturi de elevii de liceu din orase precum Iasi, Suceava, Barlad, Onesti, Vaslui, Radauti, Focsani sau Ramnicu Valcea, oferindu-le inspiratie si ajutandu-i sa inteleaga ce este tehnologia, lucrul in echipa si gandirea critica. Aceste competente sunt descoperite de liceeni pe parcursul celor 6 luni in care lucreaza in echipa pentru a dezvolta un produs de tehnologie, ghidati de mentorul lor.
 

Autori