loader
Noul EY World Entrepreneur Of The Year™ este Rubens Menin, presedintele companiei braziliene MRV Engenharia

Noul EY World Entrepreneur Of The Year™ este Rubens Menin, presedintele companiei braziliene MRV Engenharia

Rubens Menin, presedintele companiei braziliene MRV Engenharia e Participações S.A., a fost desemnat EY World Entrepreneur Of The Year™ in 2018, in cadrul ceremoniei de premiere de la Monaco.

Rubens a fost ales din 56 de castigatori ai premiilor nationale, provenind din 46 de tari si regiuni. Rubens devine primul castigator EY World Entrepreneur Of The Year din America de Sud.

In Romania, EY Entrepreneur Of The Year a ajuns in acest an la cea de a patra editie. Inscrierile au inceput in luna mai si se vor incheia pe 3 septembrie 2018. La finalul procesului de jurizare se vor acorda trei premii: EY Entrepreneur Of The Year, EY Emerging Entrepreneur Of The Year si Family Business.

Bogdan Ion, Managing Partner EY Romania, a spus: ”Inca o data, competitia globala EY World Entrepreneur Of The Year a recompensat spiritul antreprenorial si performanta de business, dar si implicarea in comunitate si viziunea pe termen lung. Rubens Menin si-a adjudecat marele premiu ca antreprenor care si-a construit cu perseverenta un business de succes in Brazilia, in pofida unui context economic adeseori complicat si volatil, stiind sa integreze in viziunea sa de crestere si implicarea in dezvoltarea comunitatii. Cred ca, pe langa faptul ca recompenseaza succesul antreprenorial, aceasta competitie globala EY are marele merit de a aduce in atentia publica modele de urmat. Este o mare satisfactie sa stim ca am creat oportunitatea si pentru antreprenorii romani de a putea participa la o astfel de competitie globala. In cele trei editii derulate din Romania, am avut marea bucurie sa vedem in competitie multi antreprenori consacrati, dar si multi la inceput de drum. Urmarim cu interes inscrierile in cea de-a patra editie a competitiei din Romania pe care am lansat-o in luna mai.”

Rubens Menin, in varsta de 62 de ani, fondatorul MRV, este dezvoltator imobiliar din 1979 si conduce cea mai mare companie imobiliara din America Latina, dupa numarul de unitati vandute. De asemenea, este cel mai mare constructor de locuinte pentru persoane cu venituri mici din Brazilia. In 2017, MRV a inregistrat venituri operationale nete de 1,44 miliarde USD si un profit net de 197 milioane USD.

Aceste rezultate reprezinta o crestere substantiala de la momentul listarii sale pe B3 [fosta BM&FBOVESPA], in 2007, cand veniturile nete insumau 105 milioane USD, iar profitul net 13 milioane USD. Compania MRV are peste 24.000 de angajati, a construit aproximativ 300.000 de cladiri in 150 de orase din Brazilia. In aceste orase, unul din 200 de oameni locuieste intr-o cladire construita de MRV.

Despre Rubens Menin si MRV Engenharia e Participações S.A.


Rubens Menin si-a dat seama ca, pentru multi brazilieni, a detine o locuinta era un vis de neatins, iar acest lucru l-a motivat sa isi infiinteze propria companie. In 1979, la doar 21 de ani, a infiintat MRV Engenharia e Participações S.A. alaturi de doi parteneri. In timpul „favelizarii” oraselor braziliene din anii '70, Rubens a identificat oportunitatea de a construi locuinte mai accesibile pentru mase, transformand constructia de locuinte dintr-o activitate cvasi-artizanala intr-o adevarata industrie.

Sub conducerea lui Rubens Menin, compania de constructii a livrat peste 320.000 de case si apartamente in Brazilia pana in 2017 si peste un milion de oameni si-au vazut indeplinit visul de a detine o locuinta. In prezent, MRV gestioneaza in total 214 santiere de constructii, cu o medie de 398 de unitati locative per proiect. Incepand cu 2008, MRV, alaturi de alte cateva companii, participa la programul locativ social al guvernului federal brazilian, intitulat „Minha Casa, Minha Vida” (Casa mea, viata mea) si a predat peste trei milioane de locuinte brazilienilor.

Cautarea inovatiei a fost intotdeauna o componenta a abordarii lui Rubens. De exemplu, MRV a utilizat o metoda bazata pe pereti de beton, un sistem de construire economic, flexibil si durabil. Aceasta metoda a permis MRV sa isi reduca forta de lucru medie de la 12 la 3,5 lucratori, in acelasi timp construind o cladire de patru etaje, cu 16 unitati locative, in doar 10 zile lucratoare.

Un element al strategiei MRV este sa construiasca mai putine unitati in orasele mari si mai multe in orasele medii din toata Brazilia, unde terenul este mai ieftin si concurenta mai putin intensa. In 2015, orasele medii reprezentau 70% din piata MRV.

De asemenea, de-a lungul anilor, Rubens si-a diversificat activitatile. In 1994, el a fondat Banco Inter, care, in martie 2018, a depus o cerere de cotare la bursa la autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Brazilia.

In 2008, a creat LOG, o companie specializata in dezvoltarea si inchirierea de parcuri logistice, centre comerciale, parcuri de birouri si spatii comerciale. In 2012, a infiintat American Housing Solutions (AHS), o companie de constructii de locuinte cu preturi accesibile din SUA, care ofera acces la locuinte de calitate pentru familiile care in prezent cheltuiesc mai mult de jumatate din venitul lor pentru chirie.

In acelasi an, Rubens a fondat si URBAMAIS, un dezvoltator de terenuri care colaboreaza cu familiile pentru a construi subdiviziuni locative durabile, de inalta calitate.

In decursul celor 38 de ani, compania de constructii a investit peste 302 milioane USD in infrastructura urbana, inclusiv drumuri, retele de canalizare si de iluminat, scoli si gradinite cu program prelungit si policlinici de cartier. De asemenea, MRV a construit piete publice si a revitalizat parcuri.

Prin intermediul programului brazilian „Prietenii climei” (Programa Amigo do Clima), MRV si-a atins obiectivul de a planta 1 milion de copaci, extragand 550.000 de tone de dioxid de carbon din atmosfera.

Sub conducerea lui Rubens, MRV s-a dezvoltat intr-o afacere de familie, in care atitudinea lui pozitiva a fost transmisa generatiei urmatoare. Fiul sau, Rafael, este noul co-CEO al companiei, alaturi de nepotul lui Rubens, Eduardo Fischer, iar fiica lui, Maria, este directorul juridic al companiei.

Juriul independent din acest an a fost prezidat de Jim Nixon, de la Nixon Energy Investments (SUA). Alaturi de el au fost: Rosario Bazán, de la DanPer (Peru), Diane Foreman, de la Chelsea Group Ltd. (Noua Zeelanda), Ruigang Li, de la CMC Capital Partners (China continentala), Manny Stul, de la Moose Enterprise Holdings & Controlled Entities (Australia).
Fotografiile de la eveniment sunt disponibile la www.ey.com/weoy/eventphotos.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SUPPORT SERVICES SRL