loader
Nou record: in 2017, divizia Vans a Mercedes-Benz a depasit pentru prima oara pragul de 400.000 unitati vandute

Nou record: in 2017, divizia Vans a Mercedes-Benz a depasit pentru prima oara pragul de 400.000 unitati vandute

Toate modelele diviziei au inregistrat cele mai bune vanzari din istorie – inclusiv legendarul Sprinter, in ultimul an inainte de aparitia noului model.

Divizia Vans a Mercedes-Benz a atins un nou record la nivel de vanzari in 2017, depasind in premiera pragul de 400.000 unitati comercializate pe parcursul unui an. Prin acest nou rezultat pozitiv, divizia inregistreaza al cincilea an consecutiv de crestere.

 

Pe baza rezultatelor initiale din luna decembrie 2017, vanzarile intregii divizii de autovehicule comerciale usoare a Mercedes-Benz au crescut cu aproximativ 12% fata de nivelul anului precedent, totalul autovehiculelor comercializate de Mercedes-Benz Vans in 2017 ridicandu-se la 401.000 unitati. Toate modelele au contribuit la rezultatul-record al Mercedes-Benz Vans, fiecare dintre modele inregistrand cele mai bune rezultate de vanzari de la debutul lor pe piata. Legendarul model Mercedes-Benz Sprinter a inregistrat, de asemenea, cele mai bune vanzari din toate timpurile, in anul care prefateaza aparitia noului model Sprinter.

 

Cel mai puternic vector de crestere – pe langa succesul operatiunilor de flote – a constat in cererea puternica la nivelul modelelelor Mercedes-Benz Vito si Clasa V. In 2017, ambele modele au fost disponibile in premiera pe piata din China. Noul Mercedes-Benz Clasa X, primul pick-up Mercedes-Benz, a fost lansat pe piata in luna noiembrie 2017. Raportul final la nivel global in cadrul diviziei Vans a Mercedes-Benz va fi prezentat in cadrul conferintei de presa anuale a grupului Daimler, programata sa aiba loc pe 1 februarie 2018.


Volker Mornhinweg, Head of Mercedes-Benz Vans: “Strategia de dezvoltare la nivel global a Mercedes-Benz Vans a fost foarte eficienta si in 2017. Am stabilit recorduri de vanzari pentru al patrulea an consecutiv, ceea ce reprezinta o performanta de exceptie pentru echipa noastra globala. De asemenea, avem asteptari mari de la 2018: prin noul Sprinter, vom marca cea mai importanta lansare la nivelul segmentului international de autovehicule comerciale usoare din perspectiva noastra. Prin noul model Sprinter, vom face primii pasi in ceea ce priveste adaptarea acestui segment de piata la era digitala. Astfel, noul Sprinter va etala exact acele solutii care le permit clientilor nostri sa fie mai eficienti in derularea afacerilor lor intr-o lume conectata – atat la nivel de sisteme hardware incorporate in autovehicul, cat si prin noile servicii de conectivitate.”


“Suntem foarte multumiti de debutul noului Clasa X in Europa. Raspunsul consumatorilor este extrem de pozitiv. Vom continua sa lansam Clasa X pe piete noi in decursul acestui an, ceea ce va contribui la vanzarile noastre la nivel de divizie,” a subliniat Mornhinweg.


Crestere in toate regiunile si numeroase recorduri stabilite


Vanzarile Mercedes-Benz Vans au crescut in 2017 la nivelul tuturor regiunilor, stabilind multiple recorduri. Astfel, in regiunea EU30, vanzarile s-au majorat cu circa 9% fata de 2016, ajungand la aproximativ 273.300 autovehicule (2016: 249.900 unitati), cu o crestere de aproximativ 10% in Germania, unde au fost comercializate aproximativ 105.800 unitati (2016: 96.100) – ambele valori stabilind noi recorduri pentru divizia Mercedes-Benz Vans. Cresteri au fost inregistrate de asemenea in regiunea NAFTA, unde au fost comercializate circa 44.800 unitati in 2017, cu 3% mai mult decat in 2016 (43.400 unitati), iar un nou record a fost stabilit in Statele Unite ale Americii, unde divizia de autovehicule comerciale a Mercedes-Benz a inregistrat 34.200 unitati vandute in 2017, cu 1% fata de rezultatul din 2016 (33.700 unitati). Cresterea vanzarilor a fost evidenta, de asemenea, in America de Sud, unde numarul total de autovehicule comerciale usoare Mercedes-Benz a crescut cu 31% fata de 2016, pana la 16.400 unitati (fata de 12.500 unitati in 2016). Impulsionate de lansarea comerciala a modelelor Vito si Clasa V, vanzarile Mercedes-Benz Vans au inregistrat aici o crestere de circa 75%, pana la 23.800 unitati (2016: 13.600).


Nou record pentru Sprinter in anul care prefateaza lansarea noului model


Mercedes-Benz Sprinter si-a confirmat reputatia de a fi unul dintre cele mai de succes autovehicule comerciale ale tuturor timpurilor, cat si de best-seller la nivelul diviziei Mercedes-Benz Vans, in 2017. La nivel global, Mercedes-Benz Vans a comercializat 200.000 modele Sprinter, marcand cel mai bun rezultat anual din istoria modelului (in crestere cu 4% fata de cele 193.400 modele comercializate in 2016) – in contextul ultimului an pe piata al actualului model. Mercedes-Benz Sprinter a inventat segmentul autovehiculelor comerciale usoare de mari dimensiuni in 1995 si l-a redefinit constant, incepand cu debutul sau pe piata. Modelul Sprinter a circulat pe drumurile din peste 130 tari din toata lumea, inregistrand un total de 3,4 milioane unitati vandute de la prima sa aparitie pe piata. Actuala generatie a Sprinter se afla pe piata incepand cu anul 2006.


Succesorul actualei generatii a modelului Sprinter va avea premiera mondiala in luna februarie. Noul Sprinter este primul autovehicul al diviziei Mercedes-Benz Vans care va integra principiile fundamentale ale initiativei adVANce. Initiativa producatorului de autovehicule comerciale usoare are obiectivul de a furniza solutii holistice de transport si mobilitate. Echipat cu cele mai noi tehnologii de conectivitate, noul Sprinter devine parte a internet of things, deschizand astfel posibilitatea de implementare a unor solutii complet noi si personalizabile la nivelul autovehiculului. Spre exemplu, solutii unice pentru zona de incarcare vor fi in viitor disponibile pentru activitati specifice. In plus, incepand cu 2019, noul Sprinter va putea fi echipat cu motorizari electrice.


Modelele de dimensiuni medii – Vito si Clasa V – cei mai puternici vectori de crestere


In segmentul mediu al autovehiculelor comerciale usoare, vanzarile realizate in 2017, de circa 171.100 unitati, au crescut considerabil (22%) fata de anul precedent (2016: 140.000 unitati). Astfel, pe langa Sprinter, segmentul mediu a captat o importanta majora la nivelul operatiunilor Mercedes-Benz Vans. Vanzarile Vito au crecut semnificativ anul trecut, cu circa 21%, ajungand la un total de aproximativ 111.800 unitati in 2017 (fata de 92.100 unitati, in 2016), stabilind astfel un nou record anual. Anul trecut, Mercedes-Benz Clasa V a continuat sa fie o optiune foarte populara in randul clientilor, depasind recordul stabilit in 2016 (48.700 unitati vandute) cu 22%, inregistrand circa 59.300 unitati vandute in 2017. Ambele autovehicule au avut, in 2017, primii ani completi de vanzari pe piata din China, factor ce a contribuit la cresterea puternica a diviziei Vans.

 

Cele doua autovehicule sunt “realizate in China, pentru China”, la fabrica Daimler si Fuzian Benz Automotive Co. Ltd (FBAC) din Fuzhou.


Familia de modele Marco Polo si-a majorat, de asemenea, contributia la strategia de dezvoltare “Mercedes-Benz Vans Goes Global” in anul 2017. Modelul Marco Polo a devenit disponibil cu volan pe partea dreapta in Marea Britanie in luna mai 2017, iar varianta Marco Polo ACTIVITY a fost lansata in Australia in iunie 2017, marcand prima aparitie a unui model Marco Polo in afara granitelor continentului european. In 2018, Mercedes-Benz vizeaza cresterea disponibilitatii la nivel international pe piata autovehiculelor comerciale usoare dedicate activitatilor turistice, un exemplu fiind pietele care necesita variante cu volan pe partea dreapta a vehiculului, cum este cazul Japoniei, prin modelul Marco Polo HORIZON.


Electrificarea intregii flote de autovehicule comerciale usoare Daimler


In noiembrie 2017, Mercedes-Benz Vans a anuntat ca va oferi toate modelele sale de autovehicule comerciale usoare cu variante de motorizare electrica. Primul model va fi eVito, acesta fiind disponibil la precomanda incepand cu finalul lunii noiembrie 2017, cu primele livrari urmand a fi realizate in cea de-a doua jumatate a anului 2018. Capacitatea totala de 41 kWh a bateriilor eVito ii va permite autovehiculului sa atinga o autonomie de aproximativ 150 kilometri. Chiar si in conditii de utilizare nefavorabile, cum este cazul temperaturilor ambientale scazute sau in conditii de incarcare maxima, autonomia maxima va depasi valoarea de 100 de kilometri. Astfel, autovehiculul comercial usor electric de dimensiuni medii reprezinta solutia ideala pentru activitatile de transporturi urbane, cat si pentru comercianti si proprietari de afaceri. Versiunile electrice ale modelelor Sprinter si Citan isi vor face aparitia pe piata in 2019.


Vanzarile din 2017 ale versiunii Mercedes-Benz Citan cu motorizari conventionale au crescut cu circa 5% la nivel global, majorandu-se de la 24.900 unitati in 2016, la 26.100 unitati pe parcursul anului trecut.


Start de succes pentru Mercedes-Benz Clasa X


Noul pick-up Mercedes-Benz a fost lansat pe pietele din Europa in noiembrie 2017. Pana la finele anului trecut, au fost livrate aproximativ 3.300 unitati Clasa X exclusiv in Europa. Mercedes-Benz Vans va lansa pick-up-ul pe pietele din Africa de Sud si Australia in prima parte a anului 2018, urmand sa se extinda catre Argentina si Brazilia in 2019. Potrivit estimarilor, piata va creste de la cele 2,2 milioane unitati comercializate anual (2016) la aproximativ 3,2 milioane unitati, pana in anul 2026 (crestere de 43% intre 2016 si 2026).

Autori

foto
MERCEDES-BENZ ROMANIA SRL