loader
Nokian Tyres si UPM incheie un parteneriat pentru a introduce prima anvelopa concept realizata cu un nou material regenerabil, cu potentialul de a inlocui negrul de fum in anvelope

Nokian Tyres si UPM incheie un parteneriat pentru a introduce prima anvelopa concept realizata cu un nou material regenerabil, cu potentialul de a inlocui negrul de fum in anvelope

Materialul inovator, numit UPM BioMotion™ RFF, este o alternativa regenerabila bazata pe lignin la negrul de fum traditional

Nokian Typres, un dezvoltator si producator de anvelope premium prima marime, si UPM, un important expert in productia de biomateriale, incep un parteneriat pentru a creste sustenabilitatea in industria anvelopelor prin introducerea primei anvelope concept realizata cu un nou material regenerabil, cu potentialul de a inlocui o parte semnificativa a negrului de fum folosit in prezent in productia de anvelope.

Materialul inovator, numit UPM BioMotion™ RFF, este o alternativa regenerabila bazata pe lignin la negrul de fum traditional, reducand nevoia de materiale fosile si diminuand emisiile de carbon in productia de anvelope.

Nokian Tyres realizeaza de mult timp inovatii in domeniul utilizari materialului si detine un brevet inregistrat pentru utilizarea materialului in in fabricarea anvelopelor. Nokian Tyres licentiaza acum brevetul sau pentru UPM, ceea ce permite UPM sa furnizeze materia prima pentru industria anvelopelor. UPM va produce materialul la viitoarea sa rafinarie de produse biochimice de la Leuna,Germania.

Parteneriatul nostru cu Nokian Tyres marcheaza intrarea de succes a filerelor noastre functionale regenerabile pe pietele globale de anvelope. Demonstrarea cu succes a valorii aplicarii lor ne ajuta sa punem bazele pentru extinderea activitatii noastre de biorafinare pentru a putea aduce o contributie semnificativa la transformarea sustenabila a sectorului mobilitatii si nu numai”, declara Michael Duetsch, Vicepresedinte Produse biochimice la UPM.

Nokian Tyres Green Step Ligna - prima anvelopa concept realizata cu materia prima regenerabila pe baza de lignin UPM BioMotion™ RFF

Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step Ligna este prima anvelopa realizata cu UPM BioMotion™ RFF, o noua materie prima complet regenerabila cu lignin bazata pe lemn produsa de UPM. In anvelopa concept, tot negrul de fum de origine fosila din partile laterale ale anvelopei este inlocuit de noua materie prima.

Prin anvelopa concept, demonstram utilitatea noii materii prime revolutionare in domeniul anvelopelor. Anvelopa noastra concept face saltul spre utilizarea materialelor regenerabile nu numai pentru noi, ci pentru intreaga industrie a anvelopelor. Prin prototiparea acestui material regenerabil in anvelopele noastre, vizam sa stabilim noi standarde pentru responsabilitatea de mediu”, declara Teemu Soini, VP, Inovatii si Dezvoltare la Nokian Tyres.

Prima anvelopa concept Nokian Tyres care contine UPM BioMotion™ RFF va fi prezentata la conferinta germana din industria cauciucului DKT 2024 de la Nurnberg, Germania, in perioada 1-4 iulie, la standul UPM 527 din Hala 9.

Imaginea conceptului de anvelopa: Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step Ligna este prima anvelopa realizata cu UPM BioMotion™ RFF. (Imagine: Nokian Tyres)

Caracteristici superioare fata de negrul de fum

Depunem eforturi permanente pentru inovatiile care ne ajuta sa avansam spre tinta noastra de a creste ponderea materiilor prima reciclate sau regenerabile in anvelope la 50% pana in 2030. Incepand din 2022, o parte a negrului de fum utilizat de Nokian Tyres a provenit din materiale reciclate. Consideram ca lignin este o alternativa regenerabila promitatoare la negrul de fum traditional si speram ca in viitor sa vedem ca materialele filer regenerabile pe baza de lignin isi gasesc drumul spre anvelope si determina o proportie din ce in ce mai mare de continut reciclat”, explica Teemu Soini.

Negrul de fum actual este utilizat ca filer de consolidare in anvelope, imbunatatind proprietati cum ar fi rezistenta si rezilienta. Conform testelor de laborator initiale, UPM Biomotion™ RFF are caracteristici superioare negrului de fum traditional. Inlocuirea unei parti semnificative a negrului de fum utilizat in prezent in anvelope cu noul material filer regenerabil ofera un potential excelent pentru anvelope mai sustenabile, deoarece filerele reprezinta aproximativ 30 de procente din materiile prime ale anvelopei.

UPM va furniza mai intai UPP Biomotion RFF catre Nokian Tyres pentru prototipare. Aceasta include testarea riguroasa pentru utilizarea noului material in productie. Nokian Tyres evalueaza cu atentie performanta, siguranta si impactul de mediu al materialului fata de negrul de fum traditional.