loader
Mihai Pohontu, CEO Amber, este Antreprenorul anului 2022 in Romania

Mihai Pohontu, CEO Amber, este Antreprenorul anului 2022 in Romania

Antreprenorul a concurat pentru marele titlu alaturi de alti 56 de lideri de business si va reprezenta Romania in finala mondiala EY World Entrepreneur Of The Year™, din iunie 2023

Mihai Pohontu, CEO Amber, a fost desemnat aseara castigatorul competitiei EY Entrepreneur Of The Year™ – Romania 2022. Antreprenorul a concurat pentru marele titlu alaturi de alti 56 de lideri de business si va reprezenta Romania in finala mondiala EY World Entrepreneur Of The Year™, din iunie 2023.

Amber este o agentie creativa ce ofera o paleta larga de solutii de dezvoltare de jocuri video de la livrarea de produse complete la co-dezvoltare, conversie de platforme, live operations si servicii de suport. Compania a fost infiintata in 2013 in Bucuresti si are in prezent peste 1.200 de specialisti si birouri in San Francisco, Los Angeles, Botosani, Guadalajara, Montreal, Varsovia si Kiev.

Business-ul bucurestean a lucrat si inca lucreaza cu brand-uri de renume mondial in industria de gaming precum Amazon, King, Big Fish Games, Disney, Warner Media si That Game Company. In lista de jocuri dezvoltate de Amber se numara hit-uri ca Tetris Beat, Super Spy Ryan, PositronX, Wild Things si Link Twin, dar si contributii precum Sky: Children of Light sau Nascar Heat 5. Jocul pentru telefoane mobile Cinderella Free Fall, dezvoltat pentru Disney, a fost descarcat de peste 8 milioane de oameni din intreaga lume.

In 2021, Amber a inregistrat o cifra de afaceri record de 30 de milioane de USD, o crestere cu 56% fata de anul precedent. In noiembrie 2022, Amber a primit o investitie de 20 de milioane de USD. Actiunea a avut o evaluare post-investitie de 190 de milioane de USD cu scopul accelerarii dezvoltarii globale a companiei.

In cadrul galei celei de a 6-a editii a EY Entrepreneur Of The Year Romania™, Cristian Tudor, fondator Ultragreens, a primit titlul EY Emerging Entrepreneur Of The Year In Technology, iar premiul de excelenta acordat unei afaceri de familie de succes, Family Business Award, i-a revenit familiei Ruxandra si Alexandru Melcovich, care conduc Merlins Beverages.

Pentru Ultragreens, securitatea sistemului alimentar este una dintre cele mai presante provocari, prezente si viitoare. Agricultura sustenabila a fost ridicata la nivel de arta in cadrul departamentului de cercetare si dezvoltare, iar obiectivele principale sunt solutiile care fac fata efectelor incalzirii globale si crearea unui sistem alimentar pregatit pentru a sustine o populatie mondiala in crestere.

Tehnologia folosita astazi de Ultragreens in unitatile sale de productie consuma cu 95% mai putina apa fata de agricultura clasica, cultivarea pe verticala economiseste spatiu agricol, iar GreenHub-urile construite in proximitatea platformelor logistice reduc considerabil amprenta de carbon generata de transport.

Noua sera Ultragreens, complet automatizata, unica in Romania, va fi dotata cu un sistem de inteligenta artificiala ce va eficientiza si mai mult procesele agricole, iar misiunea companiei, de a crea o sursa de hrana proaspata, curata si locala, 365 de zile pe an, se extinde international. Primul pas a fost facut catre Bulgaria, unde s-a demarat constructia unui nou GreenHub.

Ruxandra si Alexandru Melcovich formeaza o echipa puternica atat acasa, cat si in afaceri. Cei doi antreprenori si-au dat seama de abilitatile lor profesionale complementare si in 2015 si-au unit fortele pentru a fonda Merlins Beverages, un business care incurajeaza viata sanatoasa si se remarca drept un adevarat trendsetter pe piata de bauturi racoritoare.

Portofoliul Merlins Beverages include in prezent cinci game de bauturi racoritoare premium: Vitamin aqua, Vitamin aqua zero, LEMONADE, Pop Cola, VITANIMIX si o gama de apa plata la tetra pack, MONTANA, prima apa imbuteliata in ambalaj cu adevarat sustenabil din Romania. Desi toate gamele Merlin’s si-au gasit rapid un public loial in piata, Vitamin aqua este unul dintre cele mai de succes brand-uri ale companiei si produsul care a format de la zero piata de ape cu vitamine din Romania.

Pentru Merlin’s, anul 2022 s-a inchis cu o cifra de afaceri de aproximativ 16 milioane de Euro, in crestere cu 35% fata de anul precedent, brandul vitamin aqua fiind lider detasat de categorie cu peste 80% cota de piata.

Editia 2022 a competitiei EY Entrepreneur Of The Year Romania a inclus si o categorie speciala dedicata femeilor extraordinare care inspira si motiveaza echipe si comunitati.

Premiul Inspiring Woman Award i-a fost acordat Irinei Arsene, MindIT.

Irina Arsene s-a lansat in antreprenoriat cu Mindit Consulting, prima companie de background screening din Romania. Mindit.io este a doua companie a antreprenoarei si activeaza pe piata de product engineering ce ofera servicii personalizate de software end to end (software personalizat, business intelligence, integrare, m&s) catre companii de tip enterprise din Elvetia, Germania, Franta si SUA. Compania a crescut exponential in fiecare an cu peste 40%, cu servicii furnizate preponderent pentru piata internationala.

Autenticitatea, o valoare importanta a companiei, e sustinuta prin promovarea diversitatii si a egalitatii de sanse (51% din persoanele cu functie de conducere sunt femei). Ambitia mindit.io este de a implementa proiecte cu impact pe termen lung care sa remodeleze sectorul IT atat la nivel national, cat si global.

Actuala editie EY Entrepreneur Of The Year™ Romania marcheaza cel mai mare numar de antreprenori inscrisi in aceasta competitie de la lansarea acesteia in 2014, ceea ce ne arata dezvoltarea unui puternic ecosistem antreprenorial, conectat la piata globala. Totodata, ne bucuram sa vedem integrarea tehnologiei si inovatiei in tot mai multe companii, investitii importante in tehnologii nepoluante, dar si accesarea unor instrumente de finantare din ce in ce mai complexe. Concurentii din acest an sunt cu siguranta exemple de succes, care au depasit granitele Romaniei si constituie adevarate surse de inspiratie pentru viitorii antreprenori”, a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.

Juriul EY Entrepreneur Of The Year™ – Romania 2022

Pentru selectarea castigatorilor, juriul a examinat fiecare aplicatie pe baza a patru criterii: spiritul antreprenorial, scopul si directia strategica, impactul asupra comunitatii si capacitatea de crestere.

Juriul independent a fost alcatuit din executivi de top: Iulian Stanciu, Executive Chairman eMAG,  (Presedintele juriului), Christina Verchere, CEO OMV Petrom, Adrian Mihai, CEO & CO-founder FAN Courier, Vargha Moayed, Business Advisor & Ex UiPath Chief Strategy Officer, Zdenek Romanek President & CEO Raiffeisen Bank Romania si Fady Chreih, CEO Regina Maria.

Antreprenorii care au concurat in competitia EY Entrepreneur Of The Year™ – Romania 2022

Aceasta editie a adus in competitie 57 de antreprenori, care au generat in 2021 afaceri de peste 1,54 miliarde Euro si au in total aproape 11.000 de angajati.

Cei opt finalisti la categoria EY Entrepreneur Of The Year™ au fost:

1) Mihai Pohontu, Amber – castigatorul titlului EY Entrepreneur Of The Year™

2) Stefan Vuza, Chimcomplex

3) Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc si Radu Vilau, Simtel Team

4) Cosmin Raileanu, Vindem Ieftin

5) Daniel Craciun, Lensa

6) Voicu Oprean, Arobs Transilvania Software

7) Cristian si Mihai Logofatu, Bittnet

Cele trei premii din categoria Emerging Entrepreneur Of The Year™ In Technology au fost acordate antreprenorilor:

1) Cristian Tudor, Ultragreens – castigator al titlului Emerging Entrepreneur Of The Year™ In Technology

2) Liviu Dragan, DRUID – locul al doilea

3) Stefan Iarca, RayScape – locul al treilea

Din 2014, competitia EY Entrepreneur Of The Year™, singura competitie antreprenoriala care se organizeaza la nivel global, are loc si in Romania. EY Entrepreneur of The Year™ se organizeaza in 60 de tari de peste 35 de ani si premiaza antreprenorii pentru viziunea si directia strategica cu care isi cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personala si, nu in ultimul rand, pentru impactul pozitiv asupra comunitatii.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year™. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year™.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL