loader

Microsoft sprijina companiile sa devina mai performante si agile prin platformele moderne de date SQL Server 2014 si SQL Server ruland pe masini virtuale in Azure

Microsoft, cel mai important furnizor de software si servicii SQL potrivit Gartner, se pregateste sa intrerupa suportul pentru editia SQL Server 2005, ca parte a ciclului normal de suport acordat pentru acest tip de produse.

Accesarea si analiza digitala a datelor sunt componente esentiale ale oricarei afaceri. Microsoft sprijina performanta companiilor prin platformele moderne de date, SQL Server 2014 si SQL Server ruland pe masini virtuale in Azure, dedicate acestor operatiuni. Noile platforme contribuie la scaderea timpilor de raspuns, formarea unui mediu prielnic inovatiei si posibilitatea de a obtine informatii relevante despre operatiunile firmei, intr-un timp optim. In patru luni, respectiv pe 12 aprilie 2016, Microsoft va inceta sa mai ofere suportul si update-uri, inclusiv update-uri de securitate, pentru SQL Server 2005.


Microsoft a fost numit anul trecut liderul clasamanetului intocmit de Gartner, Magic Quadrant for Operational Database Management Systems, in materie de viziune si abilitate de implementare a platformei software pentru baze de date, care include SQL Server si Microsoft Azure. Potrivit Gartner, Microsoft este cel mai performant furnizor de sisteme de management de baze de date, pentru al treilea an consecutiv. In ultima decada, de cand SQL Server 2005 a fost lansat, mediul de afaceri a fost intr-o continua transformare tehnologica, astfel ca Microsoft adreseaza nevoile tehnologice ale companiilor mici si mari, aflate in continua schimbare.


O solutie moderna pentru operarea si management-ul bazelor de date

SQL Server 2014, disponibil si la nivel local, vine atat in versiunea stand-alone (ce ruleaza pe infrastructura proprie a clientului), cat si in varianta hibrida in care unul sau mai multe servicii sunt accesate din cloud, ele ruland pe platforma Microsoft Azure. Un studiu realizat de Forrester Consulting la cererea Microsoft arata o perioada de amortizare medie de noua luni si jumatate si un ROI de 113% pentru clientii care trec la SQL Server 2012 sau 2014 de la versiunea 2005. Solutia moderna vine cu o performanta generala de 13 ori mai mare, iar in unele scenarii (cum ar fi procesarea in memorie) se poate vorbi de tranzactii si interogari facute de 30, respectiv de 100 de ori mai repede.


Cresterile de performanta ale versiunilor curente, dar si incetarea suportului pentru SQL Server 2005, conform ciclului normal de viata a acestui tip de produse, fac trecerea la o noua versiune o masura imperios necesara. Incheierea suportului tehnic inseamna ca Microsoft nu va mai furniza update-uri de software sau suport tehnic pentru SQL Server 2005, incepand din aprilie 2016.


„Volumul datelor, structurarea lor in functie de necesitatile tot mai rafinate ale clientilor in era digitalului si a informatiei, nevoia integrarii mult mai multor surse de date si nevoia de a genera analize in timp real, care acum pot fi reflectate in dashboard-uri complexe, fac migrarea la o baza de date moderna o necesitate pentru toate companiile care au nevoie sa isi puna in valoare datele pe care le genereaza. SQL 2014, cea mai securizata si rapida baza de date din lume, credem ca este o solutie care raspunde acestor nevoi”, a declarat Marius Filipas, Sr. Cloud and Enterprise Services Lead Microsoft Romania.


Procesul de migrare la solutiile moderne de SQL

Clientii care inca folosesc servicii ale SQL Server 2005 vor identifica exact aspectele impactate de functionarea acestuia si pot pregati un plan de migrare la unul din produsele curente – fie o instanta fizica de SQL Server 2014 ruland pe hardware propriu, una virtualizata (fie local, fie ruland la un furnizor tert sau in Azure, serviciul cloud Microsoft) sau noul serviciu Microsoft Azure SQL Database. Microsoft pune la dispozitie un instrument de audit si evaluare a nevoilor de baze de date pentru clientii de SQL Server 2005 – „Microsoft Assessment and Planning (MAP) Toolkit” la https://info.microsoft.com/CO-SQL-CNTNT-FY16-09Sep-14-ModernizationMAPToolkit-Register.html.


Migrarea catre versiunea actuala ar trebui sa reprezinte si o oportunitate de actualizare a aplicatiilor depreciate moral, in contextul evolutiei incredibile a tehnologiei in ultimii zece ani. Astazi, vorbim de mobilitate atat din punct de vedere al penetrarii la scara larga a dispozitivelor mobile precum smartphone-urile si tabletele, de avansul de data recenta catre retele 4G, dar si de mobilitatea intre aceste dispozitive, lucru posibil odata cu adoptarea la scara tot mai larga a solutiilor cloud. Aceste aplicatii mai vechi nu au fost concepute pentru ecran tactil si in general nu integreaza mai multe surse de date. Toate aceste noi functionalitati sunt importante in asigurarea agilitatii companiilor.


„A continua folosirea SQL Server 2005 fara actualizari de securitate si functionalitate de la Microsoft inseamna a va expune afacerea la riscuri de operare, la potentiale vulnerabilitati de securitate si costuri de operare crescute. Trecerea la SQL Server 2014 inainte de expirarea suportului in aprilie 2016 nu e doar o decizie necesara pentru siguranta si standardele afacerii dumneavoastra, ci si o decizie comerciala oportuna”, a declarat Takeshi Numoto, vicepresedinte de marketing pentru cloud si sisteme de afaceri Microsoft Corporation.


SQL Server 2016 – o platforma de date inovatoare, care sprijina performanta companiei

Urmatoarea versiune a platformei de date, Microsoft SQL Server 2016, aflata in stadiul de „public preview”, a ajuns deja la versiunea 3.2 (lansata in decembrie 2015). SQL Server 2016 e considerata de Microsoft a fi versiunea cu cel mai mare salt tehnologic de pana acum, fiind construita in jurul celor mai noi tehnologii de operare si securitate a datelor, respectand modelele de utilizare care definesc afacerea moderna, de la integrarea serviciilor de cloud si analiza in timp real, pana la vizualizarea mobila a datelor.


Mai multe informatii legate de incetarea suportului pentru SQL 2005 si migrarea catre o versiune noua pot fi accesate aici.
 

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL