loader
Microsoft Romania si Fundatia EOS lanseaza in premiera proiectul CyberStarter – o initiativa care vizeaza reducerea deficitului de competente in domeniul securitatii cibernetice

Microsoft Romania si Fundatia EOS lanseaza in premiera proiectul CyberStarter – o initiativa care vizeaza reducerea deficitului de competente in domeniul securitatii cibernetice

Securitatea cibernetica este unul dintre pilonii strategiei Microsoft pentru Romania, iar cresterea competentelor in acest domeniu reprezinta o prioritate in acest moment

Securitatea cibernetica continua sa reprezinte o amenintare semnificativa pentru guvernele, intreprinderile si persoanele fizice din intreaga lume. De la intreruperea lanturilor de aprovizionare la atacurile ransomware, infractorii cibernetici au devenit din ce in ce mai sofisticati, iar peisajul amenintarilor, mai divers. Aceste provocari in materie de securitate cibernetica sunt agravate de un deficit de forta de munca; pur si simplu nu exista suficiente persoane cu competentele necesare in domeniul securitatii cibernetice pentru a ocupa posturile vacante.

Aceasta este o problema globala. Pana in 2025, la nivel global vor exista 3,5 milioane de locuri de munca disponibile in domeniul securitatii cibernetice, ceea ce reprezinta o crestere de 350% intr-o perioada de opt ani, potrivit Cybersecurity Ventures. Microsoft a anuntat recent o campanie nationala de calificare in domeniul securitatii cibernetice in Statele Unite. Astazi, Microsoft anunta in parteneriat cu Fundatia EOS extinderea campaniei de calificare in domeniul securitatii cibernetice si in Romania. Proiectul CyberStarter isi propune sa contribuie la reducerea decalajelor in acest domeniu prioritar si la cresterea diversitatii in profesiile asociate securitatii cibernetice.

Securitatea cibernetica este unul dintre pilonii strategiei Microsoft pentru Romania, iar cresterea competentelor in acest domeniu reprezinta o prioritate in acest moment. Cifrele arata un decalaj de competente intre tari, astfel ca sunt necesare eforturi atat din partea mediului privat, cat si academic si public din Romania pentru imbunatatirea capacitatii de a forma aceasta forta de munca in domeniul securitatii cibernetice. Parteneriatul cu Fundatia EOS are rolul de a sustine aceste eforturi si de a facilita pregatirea profesionala a cat mai multor persoane in aceasta directie. In acelasi timp, componenta de reskilling este extrem de importanta, tinand cont de faptul ca astfel de programe si-au dovedit eficienta in a creste competentele digitale la nivelul populatiei si au contribuit semnificativ la adoptarea mai rapida a noilor tehnologii digitale atat la nivel de organizatie, cat si la nivel individual”, a declarat Daniel Rusen, Director de Marketing si Operatiuni, Microsoft Romania.

In Europa Centrala si de Est, Romania prezinta un risc ridicat de amenintari cibernetice, la care se adauga un decalaj semnificativ in ceea ce priveste forta de munca in domeniul securitatii cibernetice.

Probleme globale, solutii locale

Toti cei interesati sa urmeze o cariera in domeniul securitatii cibernetice - fie ca este vorba de studenti, de persoane care isi schimba cariera sau de profesionisti IT - trebuie sa aiba acces la continut de instruire de calitate si aliniat cu cerintele firmelor din industrie astfel incat sa se poata pregati cat mai bine pentru aceste roluri esentiale.

Ca parte a proiectului CyberStarter, Fundatia EOS va oferi un curs modular, hibrid si intensiv format din resurse online pe platformele Microsoft Learn, LinkedIn Learning, sau Cisco NetAcad, precum si sesiuni live cu instructori si experti in domeniul securitatii cibernetice. Parcursul educational include si partea de validare a competentelor prin certificari recunoscute la nivel international si oportunitati de angajare pentru participanti.

"Numarul atacurilor de securitate cibernetica din intreaga lume creste in fiecare zi si atacurile devin din ce in ce mai complexe, pe masura ce infractorii cibernetici continua sa isi intensifice activitatea. Oamenii vor fi afectati, indiferent unde locuiesc. Este esential sa investim in forta de munca in domeniul securitatii cibernetice pentru a ne asigura ca exista suficiente persoane cu competentele necesare pentru a contracara aceste atacuri si a proteja ecosistemul digital pentru a mentine organizatiile si oamenii in siguranta", afirma Laurentiu Bunescu, Director Programe de Educatie Digitala la Fundatia EOS .

Pentru inceput, proiectul CyberStarter se va derula in perioada septembrie 2022 – iunie 2023 si vizeaza formarea si certificarea a 100 de persoane. Cel putin 50 de beneficiari vor incepe o cariera in domeniul securitatii cibernetice, ca urmare a participarii in programul CyberStarter.

Mai multe informatii despre proiect sunt disponibile pe site-ul dedicat www.cyberstart.ro.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL