loader
Linie telefonica de suport psihologic-emotional gratuit pentru persoanele afectate de COVID-19

Linie telefonica de suport psihologic-emotional gratuit pentru persoanele afectate de COVID-19

Apelurile sunt preluate de peste 40 de psihoterapeuti voluntari ai APCCR printr-o centrala virtuala, numita Cloud Voice, oferita gratuit de Vodafone Romania

De astazi, persoanele afectate de pandemia COVID-19, personalul medical supus conditiilor de stres sau oricine se confrunta cu presiunea cauzata de pandemie beneficiaza de servicii gratuite de sprijin psihologic prin apelarea liniei telefonice cu tarif normal 021 9081.

Peste 40 de psihoterapeuti voluntari sunt implicati in proiectul demarat si coordonat de catre Ministerul Sanatatii in parteneriat cu Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale (APCCR), Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (prin Clinica Universitara de Psihologie PsyTech) si Vodafone Romania.

Linia telefonica de sprijin psihologic 021 9081 functioneaza de luni pana sambata in intervalul 12.00 – 20.00 si poate fi apelata cu tarif normal din toate retelele telefonice. Apelurile sunt preluate de peste 40 de psihoterapeuti voluntari ai APCCR printr-o centrala virtuala, numita Cloud Voice, oferita gratuit de Vodafone Romania.

A trecut mai mult de un an de cand pandemia COVID-19 a dat buzna in viata fiecarui roman. Izolarea, pierderea oamenilor dragi, problemele economice, limitarile in interactiunile sociale au avut un efect negativ asupra sanatatii mintale a multora dintre noi. Linia de sprijin psihologic lansata astazi este o unealta de suport pentru orice roman afectat de pandemie. Cu sprijinul UBB, APCCR si Vodafone, peste 40 de psihoterapeuti voluntari vor fi alaturi de oricine simte ca are nevoie de sprijin emotional. Pentru ca numai impreuna, om cu om, vom reusi sa trecem de aceasta perioada grea”, a declarat Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Este primul demers formal si pe scara larga pe care il vad din partea autoritatilor, care, in relatie cu pandemia, se ocupa nu doar de binele medical al oamenilor, ci si de binele lor psihologic (sanatate mintala/calitatea vietii in pandemie). Este o schimbare majora, in linie cu ce se intampla in tarile moderne la care ne raportam. UBB, prin Clinica sa de Psihologie si in colaborare cu o serie de organizatii profesionale (Asociatia Psihologilor din Romania, Asociatia de Psihoterapiii Cognitive si Comportamentale) a oferit un suport psihologic constant populatiei in perioada de pandemie, acesta, prin implicarea ministerului de specialitate, dobandind acum o alta anvergura, asigurand oamenilor in nevoie acces la cele mai avansate interventii psihologice validate stiintific”, a declarat Daniel David, Rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Provocarile, dificultatile si nesiguranta asociate ultimului an sunt factori care au activat vulnerabilitati cu impact direct asupra sanatatii mentale a populatiei, rata problemelor emotionale si comportamentale fiind in crestere in aceasta perioada. Impactul problemelor de sanatate mentala asupra modului in care ne desfasuram activitatile zilnice, asupra sanatatii fizice si asupra starii de bine este major.  In acest context, psihoeducatia si suportul psihologic sunt esentiale pentru a-i sustine pe cei in dificultate. In conditiile in care accesul la serviciile de sanatate mentala este limitat, APCCR, cu sprijinul partenerilor, si prin cei 40 de voluntari, psihologi cu drept de libera practica, isi ofera expertiza in beneficiul comunitatii prin oferirea gratuita a suportului psihologic telefonic, contribuind la reducerea efectelor pandemiei asupra sanatatii mentale si cresterea calitatii vietii persoanelor aflate in dificultate”, a declarat Anca Dobrean, Presedinte APCCR.

Pandemia de COVID-19 a destabilizat societatea si ne-a pus la incercare pe toti – atat din punct de vedere profesional, cat si personal. In situatia actuala sprijinul moral si emotional este esential, in special pentru cei  mai afectati de aceasta criza. Acest proiect raspunde unei nevoi reale a societatii si de aceea ne-am mobilizat resursele punand, inca o data, tehnologia in slujba binelui. La Vodafone, stim ca aceste doua elemente cheie aduse impreuna, tehnologia si spiritul uman, pot genera cea mai mare schimbare in bine si pot crea un viitor mai bun pentru toti”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania.

Despre Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului Romaniei si reprezinta autoritatea centrala in domeniul asistentei de sanatate publica.

Misiunea Ministerului Sanatatii este de a contribui prin elaborarea de politici publice, prin reglementarea domeniului si prin actiuni adecvate la dezvoltarea unui sector sanitar modern si accesibil care sa acopere in mod eficient si echitabil nevoile de sanatate ale cetatenilor din Romania si care sa conduca la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

Despre APCCR

Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (APCCR) este cea mai veche si cea mai reprezentativa asociatie de profil din Romania, membra a Asociatiei Europene de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale (EABCT), Centru de formare si reprezentant al Institutului Albert Ellis din New-York, SUA. Asociatia promoveaza evaluarea si interventiile psihologice validate stiintific in scopul optimizarii sanatatii si in tratamentul tulburarilor mentale la copii, adolescenti, adulti si varsta a treia. APCCR este acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania pentru formarea profesionala in psihoterapii cognitive si comportamentale. In aceasta calitate, informatiile, procedurile si strategiile validate stiintific asumate de asociatie sunt prezentate noilor generatii de psihoterapeuti si clinicieni, stimuland formarea acestora in paradigma practicii validate stiintific. Mai multe informatii despre activitatea asociatiei gasiti aici http://psihoterapiecbt.ro/

Despre Clinica Universitara de Psihologie PsyTech din UBB

Clinica Universitara de Psihologie PsyTech din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)  este prima clinica universitara de psihologie din Romania, fondata in 2007. De atunci Clinica a fost printre pionierii introducerii in tara a practicilor psihologice validate stiintific (in diagnostic/preventie/tratament), cu impact determinant asupra educatiei, cercetarii, formarii si practicii psihologice in domeniu. Mai multe informatii despre Clinica gasiti aici: http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/.

Despre Vodafone

Vodafone este o companie lider in domeniul telecomunicatiilor in Europa si Africa. Misiunea noastra este sa „conectam pentru un viitor mai bun”, iar capabilitatile, experienta si prezenta noastra extinsa ne ofera oportunitatea unica de a sustine schimbarea pozitiva pentru societate. Retelele noastre mentin familiile, prietenii, afacerile si guvernele conectate si avem un rol esential in mentinerea functionarii economiilor si a sectoarelor critice, precum educatia si asistenta medicala.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile si fixe in Europa si cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Platforma noastra de tehnologie M-Pesa permite, in Africa, unui numar de peste 45 de milioane de oameni sa beneficieze de acces la plati mobile si servicii financiare. Operam retele mobile si fixe in 21 de tari si 48 de retele mobile partenere. La 31 decembrie 2020, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 27 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienti ai serviciilor TV si peste 118 milioane de dispozitive IoT conectate.

Apreciem si tratam cu respect toate persoanele, indiferent de rasa, etnie, dizabilitate, varsta, orientare sexuala, identitate de gen, credinta, cultura sau religie. Angajamentul nostru de a sustine diversitatea si incluziunea sta la baza misiunii noastre si a eforturilor companiei de a imbunatati accesul la educatie si abilitati digitale pentru femei si pentru societate, in general.

Totodata, Vodafone ia masuri importante pentru a limita impactul companiei asupra planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 50% pana in 2025, pana la net zero pana in 2040, prin achizitia de 100% energie electrica din surse regenerabile pana in 2021 in Europa, si pana in 2025 pentru operatiunile din celelalte teritorii, reutilizand, revanzand sau recicland 100% din echipamentele noastre de retea care devin redundante.

Autori

foto
VODAFONE ROMANIA SA
foto
CLINICA UNIVERSITARA DE PSIHOLOGIE PSYTECH
foto
APCCR (ASOCIATIA DE PSIHOTERAPII COGNITIVE SI COMPORTAMENTALE DIN ROMANIA)
foto
MINISTERUL SANATATII