loader
ENEL X ROMANIA instaleaza peste 2.800 de panouri fotovoltaice pentru retailerul penny

ENEL X ROMANIA instaleaza peste 2.800 de panouri fotovoltaice pentru retailerul penny

Proiectul din Turda presupune livrarea la cheie a unui sistem fotovoltaic format din 1.235 de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperisul depozitului PENNY din oras

Enel X Romania, parte a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, implementeaza doua proiecte pentru dezvoltarea de sisteme fotovoltaice destinate retailerului PENNY in Turda si Stefanesti, cu o capacitate instalata de 1.250 kWp.

Proiectul din Turda presupune livrarea la cheie a unui sistem fotovoltaic format din 1.235 de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperisul depozitului PENNY din oras. In Stefanesti, Enel X va implementa un sistem fotovoltaic ce presupune amplasarea a 1.573 de panouri fotovoltaice pe acoperisul depozitului local al PENNY. In ambele cazuri, sistemele fotovoltaice includ si celule solare monocristaline bifaciale (double glass), ce reprezinta o noutate pe piata romaneasca.

Avantajul principal al celulelor solare de acest tip consta in conversia concomitenta a luminii incidente pe ambele suprafete ale dispozitivului, proces ce sporeste productia de energie electrica cu pana la 30%, reducand semnificativ costul de energie electrica al sistemului solar, prin urmare o rentabilitate mai mare a investitiei.

Enel X sustine strategiile de sustenabilitate ale companiilor din Romania si le ofera solutii personalizate care sa le reduca costurile cu energia electrica, permitandu-le sa urmareasca productia si consumul de energie. Dincolo de avantajele economice, sistemele fotovoltaice duc la reducerea impactului asupra mediului, prin scaderea amprentei de carbon. Ne bucuram sa avem printre clienti companii precum PENNY Romania, care aleg energia curata, din surse regenerabile, pentru a ajuta comunitatile sa beneficieze de un mediu curat si sigur”, a declarat Mirel Jarnea, Head of B2B Enel X Romania.

Unul dintre pilonii strategici ai conceptului nostru de sustenabilitate este reprezentat de energie, clima si mediu, asadar avem mereu ca prioritate scaderea consumului de energie in magazinele, centrele logistice si cladirile administrative. Un sistem de management al energiei care functioneaza nu inseamna doar economisire, ci si responsabilitate fata de mediu si comunitatile in care PENNY este prezent. Avem grija mereu sa gasim solutii eficiente, dar si prietenoase cu mediul inconjurator, iar panourile fotovoltaice reprezinta unul dintre cele mai bune exemple”, a declarat Traian Despa, Head of Construction PENNY Romania.

Sistemele fotovoltaice implementate pe acoperisul depozitelor PENNY Romania asigura o productie anuala de energie electrica de 445 MWh fiecare, contribuind impreuna la reducerea cu 771 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon. Proiectele dezvoltate impreuna cu Enel X ii aduc retailerului Rewe economii anuale cu energia electrica estimate la circa 150.000 de euro.

Proiectul sustine strategia de sustenabilitate a PENNY Romania, care urmareste consumul responsabil de energie si utilizarea de surse alternative de electricitate pentru a proteja mediul inconjurator prin evitarea emisiilor daunatoare climei.

Echipamentele si tehnologiile utilizate de Enel X in cadrul proiectului au performante si fiabilitate ridicate, provenind de la furnizori importanti pentru piata de sisteme fotovoltaice la nivel mondial.

Enel Romania este unul dintre cei mai mari investitori privati in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, precum si al productiei de energie electrica din surse regenerabile, prezent pe piata din Romania din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de circa 3 milioane de clienti. Companiile E-Distributie opereaza retele cu o lungime totala de aproximativ 130.300 de kilometri in trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind o treime din piata locala de distributie, si dezvolta un program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, a sigurantei si performantei retelelor si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie si Enel Energie Muntenia sunt principalii furnizori de energie din tara iar oferta lor include atat electricitate si gaze naturale, cat si servicii cu valoare adaugata (asistenta, iluminat si altele).

Enel X este divizia de afaceri globala a Enel dedicata proiectarii si dezvoltarii produselor si serviciilor, concentrandu-se pe principiile sustenabilitatii si economiei circulare pentru a oferi oamenilor, comunitatilor, institutiilor si companiilor solutii care respecta mediul si incorporeaza inovarea tehnologica in viata de zi cu zi. Compania este lider mondial in solutii energetice avansate, gestioneaza servicii echilibrare a retelei prin managementul consumului de energie pentru circa 6 GW din capacitatea totala globala, are aproximativ 116 MW de capacitate de stocare instalata la nivel mondial si este lider in sectorul mobilitatii electrice, cu peste 170.000 de puncte de incarcare publice si private pentru vehicule electrice puse la dispozitie in intreaga lume.

PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE si unul dintre cei mai activi retaileri din Romania, cu primul magazin deschis pe piata locala in anul 2005. Intreaga retea este deservita de trei centre logistice situate in localitatile Stefanestii de Jos, Turda si Bacau. In prezent, reteaua PENNY in Romania este alcatuita din 280 de magazine la nivel national si o echipa dedicata formata din 5.000 de angajati.

Autori

foto
ENEL X SRL
foto
PENNY MARKET SRL