loader
Legea conversiei, declarata neconstitutionala

Legea conversiei, declarata neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis ca legea conversiei este neconstitutionala.

Georgiana Androne, analist de investitii:

“La inceputul anului, sectorul bancar a avut cea mai slaba evolutie din indicele BET. Actiunile principalelor banci au fost tinute sub presiune de posibilitatea ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric sa primeasca girul Curtii Constitutionale - initial programat pentru 18 ianuarie, apoi 7 februarie.

 

Cea mai afectata ar fi fost Banca Transilvania (TLV), care a preluat un portofoliu de credite in franci odata cu sucursalele locale ale Volksbank. In 2015, banca a derulat un program voluntar de renegociere, care a fost acceptat de peste 83% dintre clientii vizati - insa temerile investitorilor erau ca aceste contracte au ramas deschise unei renegocieri suplimentare. Celelalte doua banci locale listate, BRD (BRD) si Banca Comerciala Carpatica (BCC), sunt expuse foarte putin sau deloc la creditele in franci elvetieni.

 

Totusi, saptamana aceasta investitorii au fost scutiti de nevoia de a face astfel de calcule de risc: Curtea Constitutionala a decis ca legea conversiei este neconstitutionala.

 

Intr-un context macroeconomic in care Romania s-a bucurat de cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea, sustinuta de avansul consumului si al creditarii in lei, sectoarele ciclice, precum cel bancar, capteaza trenduri de crestere structurala a veniturilor, pe termen lung. Astfel, apreciem ca decizia de marti a Curtii Constitutionale intareste premisele favorabile bancilor. Desi o astfel de evolutie pozitiva nu este nici pe departe garantata, ipoteza este sustinuta si de faptul ca titlurile TLV au atins, in orele de dupa anunt, noi maxime istorice”.

Autori

foto
TRADEVILLE SA