loader
La 20 de ani de activitate in Romania, ProCredit Bank incurajeaza deciziile potrivite pentru viitor

La 20 de ani de activitate in Romania, ProCredit Bank incurajeaza deciziile potrivite pentru viitor

Dincolo de analiza bonitatii financiare, ProCredit Bank se asigura ca fiecare client creditat are un impact echilibrat sau pozitiv asupra mediului

• ProCredit Bank a acordat credite in valoare de peste 2 miliarde EUR catre clientii IMM de-a lungul celor 20 de ani;

• Peste 20% din portofoliul IMM actual este reprezentat de credite verzi;

• Topul sectoarelor finantate prin credite verzi dupa volum, analiza 2021:  productie (32%) agricultura (30%), comert (13%);

• La final de 2021, rata de neperformanta a portofoliului de credite s-a situat la nivelul de 1,7%.

ProCredit Bank, banca comerciala digitala, orientata catre dezvoltare, sarbatoreste 20 de ani de activitate in Romania. De-a lungul celor doua decenii, banca a acordat credite in valoare de peste 2 miliarde EUR catre clientii IMM. Singura banca din tara cu actionariat 100% german, ProCredit Bank opereaza ca banca verde, care prioritizeaza doi piloni importanti pentru societate, cel financiar si cel de mediu.

Pionier in oferirea de credite verzi si solutii de dezvoltare sustenabila inca din 2014, ProCredit Bank este o institutie care finanteaza si promoveaza activ investitiile in eficienta energetica si energie regenerabila, cat si in masuri prietenoase cu mediul. 

Peste 20% din portofoliul IMM actual este reprezentat de credite verzi. Printre destinatiile acestora se numara proiecte care stau la baza activitatii de business din diverse sectoare, precum eficientizarea energetica a proceselor de productie sau a spatiilor in care companiile isi desfasoara activitatea. In ceea ce priveste structura portofoliului, la finalul anului 2021, peste 32% din volumul total al acestuia a fost reprezentat de sectorul de productie. In acest top al finantarilor verzi acordate de banca se regasesc si alte industrii importante pentru economie, precum agricultura cu 30% si comert cu 13%.

ProCredit Bank nu finanteaza companiile cu modele de business nesustenabile, precum cele care au la baza exploatarea carbunelui sau centralele electrice care functioneaza pe baza de combustibili fosili. Fiecare client trece printr-un proces de evaluare a impactului pe care il are asupra mediului sau la nivel social. Dincolo de analiza bonitatii financiare, ProCredit Bank se asigura ca fiecare client creditat are un impact echilibrat sau pozitiv asupra mediului.

Digitalizarea a jucat un rol important in dezvoltarea institutiei in ultimii ani. Investitiile facute de-a lungul timpului de catre ProCredit Bank s-au dovedit a fi un real avantaj pentru clientii sai, mai ales in contextul pandemic. 

Decizia de a transforma clasicele ghisee in zone 24/7, care sa substituie lucrul cu numerar din sucursale a venit inca din 2016, cand ProCredit Bank a devenit prima banca din Romania care a introdus conceptul de sucursale “cashless”. Impreuna cu restul solutiilor digitale, ProCredit Bank reuseste sa eficientizeze modul in care clientii lucreaza cu banca, pastrand in acelasi timp o relatie apropiata cu acestia prin intermediul consilierilor dedicati, atat pentru segmentul IMM, cat si pentru persoanele fizice. 

ProCredit Bank ia #DeciziiPotrivitePentruViitor

Dupa 20 de ani definiti de profesionalism, rigurozitate si dinamism, in care a dovedit ca trateaza viitorul cat se poate de serios, ProCredit Bank lanseaza campania aniversara #DeciziiPotrivitePentruViitor. Timp de doua decenii, eforturile bancii au fost directionate catre a aduce un impact pozitiv asupra dezvoltarii economiei prin sustinerea si dezvoltarea segmentului IMM, dar si oferirea de facilitati care sa incurajeze persoanele fizice sa economiseasca. In prezent, eforturile sunt sustinute cu precadere de politica de creditare sustenabila si dezvoltarea facilitatilor de banking digital. Campania aniversara confirma angajamentul ProCredit Bank, acela de a deveni un catalizator pentru dezvoltarea economica pe termen lung.

La ProCredit Bank gandim si actionam in conformitate cu nevoile clientilor, prioritizand totodata urgentarea tranzitiei catre un viitor sustenabil. Ca institutie de finantare, ne asumam responsabilitatea de a influenta pozitiv mediul economic si social prin activitatea noastra de zi cu zi. Dezvoltarea durabila reprezinta un aspect fundamental al activitatii noastre si consideram ca implementarea unor politici prietenoase cu mediul si dezvoltarea economica ar trebui sa fie in deplin acord. Procesul de institutionalizare a creditelor verzi a fost unul gradual. Expertiza pe care am acumulat-o in finantarea sustenabila este de neinlocuit, chiar daca protejarea valorilor noastre a presupus uneori renuntarea la unele oportunitati de afaceri. Cei 20 de ani de activitate locala au consolidat, intr-un mod practic, viziunea noastra pentru Romania, iar urmatorii ani sunt destinati cresterii constientizarii, educarii si inradacinarii acesteia in cat mai multe sectoare de activitate.”, a declarat Stefan Manole, CEO ProCredit Bank Romania.

In activitatea sa, ProCredit Bank respecta  o serie de principii cheie atat in relatia cu clientii business, cat si cu persoanele fizice. Banca incheie parteneriate cu afacerile care aduc un impact pozitiv direct sau indirect asupra mediului inconjurator, alaturi de care contribuie la un viitor sustenabil.

De asemenea, banca nu promoveaza creditele de consum si furnizeaza servicii bazate atat pe intelegerea situatiei fiecarui client, cat si pe o analiza financiara solida, descurajand astfel indatorarea excesiva a clientilor. Astfel de practici stau la baza unei politici eficiente de management al riscului de credit. Dovada o constituie rata scazuta a creditelor neperformante inregistrata de ProCredit Bank la finalul anului 2021 de doar 1,7% din totalul portofoliului de creditare.

ProCredit Bank Romania:

ProCredit Bank Romania este parte a grupului ProCredit, orientat spre dezvoltare, care este format din banci comerciale pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri). ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul in Frankfurt am Main, Germania, este compania-mama a grupului ProCredit. Pe langa concentrarea sa operationala asupra Europei de Sud-Est si de Est, grupul ProCredit este, de asemenea, activ in America de Sud si in Germania. Actiunile companiei sunt tranzactionate pe segmentul Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt. Actionarii principali ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA includ investitorii strategici Zeitinger Invest si ProCredit Staff Invest (vehiculul de investitii pentru personalul ProCredit), compania olandeza DOEN Participaties BV, Banca de Dezvoltare KfW si IFC (parte a Grupului Bancii Mondiale).

In calitate de companie-mama a grupului, in conformitate cu legea bancara germana, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheata la nivel consolidat de catre Autoritatea Federala Germana de Supraveghere Financiara (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) si de catre Bundesbank din Germania.

Autori

foto
PROCREDIT BANK SA