loader

Intentia de modificare a legislatiei obligatiunilor ipotecare ar putea creste protectia investitorilor

Modificarile aflate in discutie de Guvernul Romaniei cu privire la legislatia obligatiunilor garantate ar putea spori protectia investitorilor, in cazul intrarii in insolventa al emitentului, este concluzia raportului „A First Look At How Romania Might Amend Its Covered Bond Framework” realizat de agentia de rating Standard & Poor’s.

Ministerul de Finante a publicat un proiect de revizuire a legislatiei obligatiunilor ipotecare („Proiectul de Lege”). Propunerile din noua legislatie introduc, pe langa alte modalitati de provizionare, un provizion de supragarantare obligatorie de minim 2% din valoarea obligatiunilor si o perioada obligatorie de 180 de zile pentru necesarul de lichiditate. Mai mult, noua legislatie stipuleaza ca obligatiunile vor fi garantate printr-un fond dinamic (deschis), si nu printr-un fond fix care sa garanteze fiecare emisiune de obligatiuni in parte.

 

„In urma analizei preliminare pe care am facut-o proiectului de lege, credem ca aceasta va clarifica principalele subiecte care ne preocupa in cazul legislatiei obligatiunilor ipotecare in timpul procesului de rating, in special izolarea portofoliului de creante de riscul intrarii in faliment a emitentului,” a declarat analistul Ioan Isopel de la Standard & Poor’s.

 

OVERVIEW

 

* Romania ia in considerare modificarea legii obligatiunilor garantate.

 

* Noua legislatie ar urma sa introduca, printre alte prevederi, o supragarantare obligatorie de minimum 2% si o perioada de acoperire obligatorie de 180 de zile pentru necesarul de lichiditate

 

* Intelegem ca noua legislatie stipuleaza ca obligatiunile vor fi garantate printr-un fond dinamic (deschis), si nu printr-un fond fix care sa garanteze fiecare emisiune de obligatiuni in parte.

 

* In opinia noastra, propunerile vor spori protectia investitorilor in cazul intrarii in insolventa a emitentului, dar anumite aspect vor ramane in continuare incerte in lipsa altor modificari.

 

Curtea Suprema de Justitie a dat aviz favorabil Proiectului de Lege in noiembrie 2014. Acest fapt a crescut interesul investitorilor pentru noua legislatie, desi data aprobarii acestor modificari este inca neclara. Proiectul de Lege a fost trimis catre Ministerul de Justitie pentru a fi dezbatut, urmand sa fie finalizat si trimis in Parlament, pentru a fi supus procedurii de aprobare.

 

In prezent, cadrul legal care reglementeaza emisiunile de obligatiuni ipotecare este reprezentat Legea nr. 32/2006 privind obligatiunile ipotecare.

 

In momentul de fata, observatiile noastre raman preliminare, in special pentru ca nu a fost publicata varianta finala a proiectului de lege, dar si pentru ca acesta nu a fost prezentata deocamdata unei comisii de analiza, pas necesar inaintea atribuirii unui rating. Urmarim cu interes parcursul proiectului de lege si eventualele modificari pe masura ce avanseaza in procesul legislativ.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL