loader
Ingredientul esential pentru a construi echipe performante

Ingredientul esential pentru a construi echipe performante

Fiecare organizatie are nevoie de echipe prin care sa obtina rezultate in mod predictibil, repetabil, scalabil si a caror generare sa aduca un sentiment de implinire membrilor echipei.

Daca primele trei cerinte (predictibilitate, repetitivitate si scalabilitate) pot fi puse in practica cu ajutorul managerilor, cea de-a treia cerinta trece in teritoriul liderilor.

Chiar daca, atat actul de management cat si cel de conducere, sunt realizate prin comunicare, exista un ingredient care face diferenta in ambele situatii si care este esential pentru construirea echipelor performante. Care e acesta?

Inainte de a numi acest ingredient esential, este bine sa vedem care sunt caracteristicile echipelor performante, asa cum sunt descrise de numeroase studii realizate de mari firme de consultanta:

  • Echipa are o misiune comuna, iar competentele de specialitate ale membrilor echipei sunt complementare. Diversitatea cognitiva conteaza foarte mult.
  • Focusul este pe 3-5 abilitati care sunt deja la nivel foarte ridicat in echipa si creeaza rezultate excelente.
  • Fiecare membru al echipei contribuie cu tot ce are mai bun la reusita proiectelor.
  • Feedback-ul este unul in timp real si are rolul de a genera performanta, nu frustrare.
  • Membrii echipei actioneaza cu un mindset de crestere a echipei, dar si a fiecaruia dintre ei.

Asadar, care este ingredientul esential pentru a contrui echipe performante? Raspunsul clar este INCREDEREA.

Increderea este o valoare. Pentru a fi prezenta in viata de zi cu zi a organizatiei are nevoie sa fie ”tradusa” in actiuni care apoi sa ajunga sa fie parte, in mod natural si firesc, din activitatea fiecarui membru al echipei. Aceasta este misiunea liderilor. 

Iata care sunt actiunile pe care le poate lua in considerare un lider pentru a aduce la viata aceasta misiune legata de INCREDERE.

  1. Fiti un model: Increderea are nevoie de campioni, membri ai echipei care exprima in mod constant aceasta valoare in tot ceea ce fac. Fiti primul care construieste increderea in interiorul echipei demonstrand ca este o valoare importanta, la care tineti si pe care o apreciati. Nu va inconjurati de “yes-men”. Aceptati diversitatea chiar daca este dificil de a lucra cu oameni cu preferinte cognitive diferite de cele personale.
  2. Fiti exacti: Oamenii va vor urma in demersul construirii increderii daca vad ca faceti din acest demer o promisiune executata si livrata. La timp. Cu precizie. Aveti grija sa nu folositi standarde duble.
  3. Implicati-va: Ca lider aveti posibilitatea de a construi incredere prin cultivarea unui mod colaborativ si deschis de lucru. Implicati toti colegii si generati momente de consultare orientat spre rezultate cu acestia pentru a construi increderea. Luati in considerare si parerile care par periferice. Aduceti in acelasi spatiu ideile contrare. Dezbaterea de idei are doi dusmani: evitarea tensiunilor si a perspectivelor diverse, pe de o parte, si, pe de alta parte, personalizarea conflictului. Prin implicare, ascultati pareri si argumente diverse si dati directia catre dezbaterea de idei. Dupa dezbatere, este necesara sustinerea concluziei; echipa are nevoie de o directie acceptata.
  4. Fiti buni ascultatori: Tineti cont de faptul ca aveti si colegi in echipa care vor renunta sa va acorde incredere daca vor vedea ca sunteti un lider care vorbeste tot timpul sau care intrerupe. Fiti buni ascultatori si creati un spatiu pentru contributia tuturor.
  5. Nu mizati pe competitivitate: Numeroase studii arata ca cele mai bune performante sunt obtinute de echipe care lucreaza colaborativ nu competitiv. S-a stabilit stiintific ca aceasta abordare creeaza un mediu de lucru propice dezvoltarii potentialului tuturor colegilor. Faceti o incercare deliberata de a construi un mediu de lucru colaborativ impreuna cu membrii echipei. In plus, nu mizati doar pe capacitatile personale ca argument suprem deoarece riscati sa fiti lasat sa va descurcati singur.
  6. Stabiliti obiective provocatoare: Pentru a duce echipele la performanta este bine sa stabilim  pentru acestea obiective semnificative si provocatoare. Discutati impreuna cu colegii si aliniati aceste obiective cu viziunea de dezvoltare a companiei. Apoi provocati-le gandirea si incurajati-i sa vina cu planuri de actiune pentru a atinge aceste obiective.
  7. Comunicati-va viziunea: Oamenii au nevoie sa inteleaga imaginea de ansamblu, viziunea si misiunea companiei, stiind ca ceea ce au de realizat inseamna ceva semnificativ intr-un sens mai larg. De aceea este important sa le comunicati viziunea pe care o aveti pentru viitorul companiei si sa le explicati cum sunt ei o parte importanta din acest viitor.
  8. Mentineti focusul si directia: Claritatea si concentrarea sunt esentiale pentru un lider, iar membrii echipei au nevoie sa stie ca le puteti mentine pe termen lung. Asigurati-va ca ati comunicat ratiunea in spatele fiecarei schimbari si incadrati schimbarile in contextul mai larg dat de viziunea pentru viitorul dorit al companiei.
  9. Pregatiti-va pentru schimbare: Afacerea este in continua schimbare, ceea ce inseamna ca schimbarea este inevitabila. In acest context, increderea este construita atunci cand se produce o schimbare pozitiva si cand membrii echipei au ocazia sa-si transmita ideile si au posibilitatea de a contribui la schimbare.

Cei care au rol de lideri in organizatiile lor, fie ca director general sau ca antreprenor, isi pot antrena abilitatile de lidei la workshopul Inside-Out. Limbajul Emergenetics de obtinere a rezultatelor, organizat de Valoria in data de 18 octombrie 2018. Workshopul are la baza un instrument stiintific – profilul Emergenetics al fiecarui participant – si releva modul in care fiecare dintre cursanti prefera sa gandeasca si sa se comporte. Atributele individuale sunt reprezentate intr-un raport clar, intr-un cod al culorilor, ceea ce il face memorabil si aplicabil imediat. Apoi se creaza contexte in care participantii cu profile asemanatoare sau diferite interactioneaza pentru observa care sunt preferintele / blocajele pe care le au si pentru a descoperi ce au de facut pentru a obtine focus, claritate si o calitate mai mare a deciziilor lor ca lideri. 

Autori

foto
VALORIA BUSINESS SOLUTIONS SRL