loader
Indicele BET inchide sedinta cu o pierdere de 11,21 %; actiunile Banca Transilvania s-au depreciat cu aproape 20%

Indicele BET inchide sedinta cu o pierdere de 11,21 %; actiunile Banca Transilvania s-au depreciat cu aproape 20%

Conform AGERPRES, Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere puternica pe toti indicii bursieri sedinta de miercuri, deprecierile variind intre 5,69% pe indicele BET-FI al SIF-urilor si 11,52% pe indicele ROTX (Romanian Traded Index)

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 10,71%, in timp ce reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, a consemnat o depreciere de 8,96%.

Valoarea totala a schimburilor realizate miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti s-a situat la aproape 1,056 miliarde de lei (226,75 milioane de euro), cele mai multe fiind tranzactii cu actiuni (1,053 miliarde lei).

Cele mai mari scaderi erau consemnate la Banca Transilvania (-19,91% ), BRD-GSG (-16,62%) si TMK Artrom (-15%). Cresteri consemnau titlurile Amonil (plus 3,85%) si Electromagnetica (plus 2,05%). Valoarea cea mai mare a tranzactiilor a fost inregistrata in cazul actiunilor Banca Transilvania, de 169,8 milioane lei, BRD-GSG, de 54,485 milioane lei si OMV Petrom, de 32,456 milioane lei.

Reprezentantii BVB au semnalat, intr-un comunicat de presa, ca piata de capital locala a intrat intr-o zona care poate pune in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta.

"Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a luat nota de efectele negative reflectate in scaderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anuntat recent de catre Guvern. Piata de capital locala, in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei, a intrat intr-o zona care poate pune in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta. Investitorii urmaresc cu deosebita atentie actiunile decidentilor politici ce influenteaza mediul economic si evolutia companiilor listate, un aspect major in cadrul procesului investitional fiind dat de predictibilitatea si stabilitatea legislativa", se arata in comunicat.

Agentia Reuters relata ca piata bursiera din Romania a scazut miercuri cu 12%, indreptandu-se spre cea mai slaba zi inregistrata vreodata, dupa ce Guvernul a anuntat planuri soc privind taxarea activelor bancare si plafonarea pretului gazelor.

"Decizia a anulat imediat ceea ce fusese una din pietele europene cu cele mai bune performante ale anului si a provocat dificultati pana in Austria, unde banci precum Erste si Raiffeisen, care opereaza in Romania, au inregistrat scaderi semnificative", potrivit Reuters.

Una dintre cele mai importante masuri anuntate de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, vizeaza o ''taxa pe lacomie" care sa se aplice, de la 1 ianuarie 2019, institutiilor financiar-bancare, in cazul in care ratele ROBOR la 3 si 6 luni depasesc o anumita valoare. Autoritatile estimeaza la trei miliarde de lei impactul acestei masuri.

Exista de asemenea un plan de plafonare a pretului gazelor, aplicarea unei taxe la cifra de afaceri a companiilor de energie si de telecomunicatii si modificari la Pilonul 2 de pensii.
Potrivit Reuters, in urma declinului de 12%, indicele principal al Bursei de la Bucuresti se indreapta spre cea mai slaba zi inregistrata vreodata, care a fost in ianuarie 2009, si face ca un an deja greu sa arate si mai rau pentru pietele din Europa Centrala, unde doar Bucurestiul inregistra cresteri vizibile, inainte de scaderea semnificativa de miercuri.

Analistii de la Morgan Stanley sustin ca taxa pe banci implica o reducere a profiturilor totale de peste 50%. Desi alte state din Europa Centrala si de Est au introdus taxe bancare in ultimii ani, niciuna nu a fost legata de ratele interbancare.

"Legarea unei taxe bancare de evolutia ROBOR este o masura fara precedent si ar putea submina controlul bancii centrale asupra politicii sale monetare", considera BCR.
In Austria, titlurile Erste Bank, care genereaza 8,4% din venituri de pe urma subsidiarei Banca Comerciala Romana, au scazut cu 10%, cel mai mare declin inregistrat de o actiune din indicele STOXX 600, in timp ce actiunile Raiffeisen Bank International, care are aproximativ 6% din activele sale in Romania, inregistrau o scadere de 3,8%.

Si la Praga Bursa a inregistrat un recul de 2,2%, la cel mai redus din iulie 2017, iar titlurile Erste listate in Cehia au scazut cu 8%. Indicele principal al Bursei de la Budapesta era de asemenea pe rosu.

AGERPRES/(AS - editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Arustei)

 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES