loader
G-20 sustine schimbul de informatii intre autoritatile fiscale

G-20 sustine schimbul de informatii intre autoritatile fiscale

La nivel international se contureaza din ce in ce mai clar tendinta globala spre impozitarea corecta a companiilor multinationale in tarile in care acestea realizeaza valoarea adaugata.

In acest sens, tarile au convenit asupra schimbului automat de informatii cu privire la datele contribuabililor, companii multinationale, ceea ce va asigura transparenta asupra determinarii bazei impozabile si impozitului datorat si platit in fiecare jurisdictie in care isi desfasoara activitatea companiile grupurilor multinationale.

 

Astfel, in cadrul Summit-ului G20 ce a avut loc in perioada 7-8 iulie in Hamburg, Germania, s-a discutat si despre implementarea planului BEPS (Base Erosion Profit Shifting - erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor), dar si despre schimbul de informatii financiare pe baza unor standarde comune de raportare (Common Reporting Standard) incepand cu luna septembrie 2017.

 

Conform comunicatului emis la finalizarea lucrarilor Summit-ului G20, primul schimb de informatii intre autoritatile fiscale ar trebui sa aiba loc cel mai tarziu in luna septembrie 2018. Participantii au stabilit ca se doreste avansarea procesului de punere in aplicare efectiva a Standardelor Internationale de Transparenta, ca instrument important in lupta impotriva coruptiei, evaziunii fiscale, finantarii terorismului si spalarii banilor.

 

Separat, OCDE a publicat in data de 10 iulie 2017 Ghidul Preturilor de Transfer modificat (varianta online), care cuprinde modificarile aduse de Planul BEPS, in speta:

•     Actiunile 8-10 – Alinierea Rezultatelor Preturilor de transfer cu crearea de valoare

Guvernele si autoritatile fiscale doresc sa se asigure ca profiturile impozabile ale companiilor multinationale nu sunt mutate artificial in afara jurisdictiilor lor si ca baza impozabila declarata la autoritatile fiscale corespunde activitatii economice desfasurate si valorii economice adaugate create in acea jurisdictie fiscala, pentru acest lucru fiind necesar ca platitorii de taxe sa aiba la dispozitie principii clare in ceea  ce priveste “Principiul valorii/pretului de piata” (Arm’s lengths principle).

•     Actiunea 13 – Documentatia de Preturi de transfer si Raportul de la tara la tara

Documentatia preturilor de transfer, detaliata in capitolul V al Liniilor directoare OCDE, a fost completata cu Raportul de la tara la tara (Country by Country Report) care se asteapta a fi completat si depus pentru prima data, pentru primul an fiscal ulterior datei de 1 ianuarie 2016.

 

In plus, Ghidul Preturilor de Transfer modificat contine si varianta revizuita a Recomandarii Consilului OCDE cu privire la determinarea preturilor de transfer practicate intre intreprinderile asociate si invita toate tarile membre OCDE, dar si non-membrii, sa adere la Recomandare.

 

Pentru companii, implementarea BEPS presupune un set de actiuni complexe care implica departamentul Financiar, pe cel IT, de Taxe, dar si toate palierele managementului. Este esential sa se stabileasca modul de urmarire a lantului de generare a valorii in conformitate cu noua abordare BEPS pentru preturile de transfer. Planul BEPS subliniaza faptul ca guvernanta fiscala, evaluarea riscurilor si comunicarea sunt mai importante decat oricand”, spune Florentina susnea, Managing Partner, PKF Finconta.

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL