loader
EY a asistat Ford Otosan in achizitia Ford Romania SA

EY a asistat Ford Otosan in achizitia Ford Romania SA

Echipa de Strategie si Tranzactii a EY Romania, in colaborare cu EY Turcia, a oferit Ford Otosan servicii de due diligence financiar si fiscal si asistenta in structurare fiscala si contabila

Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.S.) impreuna cu Ford Otosan Netherlands B.V. au semnat la 14 martie 2022 contractul de achizitie a facilitatilor de productie ale Ford Romania SA, iar inchiderea financiara a avut loc la 1 iulie 2022.

Valoarea tranzactiei este de 625 de milioane de euro, la care se adauga o suma de 140 de milioane de euro in 2028, conditionata de utilizarea capacitatii uzinei din Romania in perioada 2028-2034. Achizitia face parte din strategia Ford Otosan de a deveni un producator auto global si de a ajunge la o capacitate de productie de peste 900.000 de vehicule pana in 2025. Ford Otosan va produce in Romania urmatoarea generatie a versiunilor van si kombi ale Courier si va continua sa produca Ford Puma, cel mai bine vandut autoturism Ford in 2021, la care se va adauga o versiune complet electrica in 2024.

Echipa romaneasca de consultanta financiara, fiscala si contabila care a furnizat serviciile de consultanta in numele EY a fost coordonata de Liliana Busoiu si Alexandru Ontica, pentru asistenta financiara si de Miruna Enache si Razvan Ungureanu, pentru asistenta fiscala. EY Turcia a fost coordonata de Alpay Ertekin.

EY30 pentru Romania

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat programul EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre Ford Otomotiv Sanayi A.S. ("Ford Otosan”)

Ford Otomotiv Sanayi A.S. este o companie tranzactionata public (18%) in care Ford Motor Company (41%) si Koç Holding A.S. (41%) detin parti egale. Ford Otosan, fiind una dintre cele 3 companii de top din Turcia ca si exporturi, a fost campion al industriei auto timp de 9 ani consecutivi si campion al exporturilor timp de 5 ani la rand. Ford Otosan exporta vehicule si piese de schimb in 96 de tari, pe 5 continente. Operatiunile Ford Otosan se desfasoara in 3 centre diferite: fabricile Golcuk si Yenikoy in Kocaeli, fabrica Eskisehir in Eskisehir, centrul de cercetare si dezvoltare Sancaktape si depozitul de piese de schimb in Istanbul. Ford Otosan are 11.000 de angajati si este cea mai bine cotata companie auto la bursa de la Istanbul.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
foto
FORD OTOMOTIV SANAYI A.S.