loader
Expertul Deloitte in securitate cibernetica Cristian Mocanu a devenit primul Certified Ethical Hacker Master din Romania

Expertul Deloitte in securitate cibernetica Cristian Mocanu a devenit primul Certified Ethical Hacker Master din Romania

Hackerul etic certificat este specializat in detectarea vulnerabilitatilor sistemelor IT evaluand nivelul de securitate a sistemelor din cadrul companiilor

Expertul Deloitte in securitate cibernetica Cristian Mocanu a devenit primul Certified Ethical Hacker (CEH) Master din Romania, in urma certificarii obtinute de la Consiliul International de Consultanti in E-Commerce, cunoscut si ca EC-Council, furnizor global de servicii de training si de certificare in securitate cibernetica. Un hacker etic certificat este specializat in detectarea vulnerabilitatilor sistemelor IT si in folosirea cunostintelor si instrumentelor specifice unui hacker, dar intr-o maniera legala si legitima, cu scopul de a evalua nivelul de securitate a sistemelor.

Acreditarea CEH Master include metodologii de hacking etic si sesiuni practice de training bazate pe scenarii din viata reala, similare situatiilor cu care se confrunta hackerii etici in activitatea lor. Pentru a obtine aceasta certificare, candidatii sunt supusi unei examinari teoretice de patru ore (CEH) si unei evaluari practice de sase ore (CEH Practical). Impreuna, aceste doua examene (CEH si CEH Practical) valideaza faptul ca un candidat detine cunostintele si competentele necesare pentru a efectua teste de penetrare a bunurilor si resurselor IT (infrastructura IT, aplicatii etc.) intr-o maniera etica.

Securitatea cibernetica a devenit un subiect important pe agenda intregii echipe de conducere a unei companii si este un domeniu in permanenta schimbare, de aceea un instructor competent trebuie sa aiba si experienta practica demonstrata. Companiile private si autoritatile publice trebuie sa tina pasul cu transformarile specifice erei digitale si cu schimbarile legislative. Legislatia nationala include multiple prevederi legate de securitatea cibernetica, Comisia Europeana a aprobat recent directiva NIS, privind securitatea retelelor si a informatiilor, iar Banca Centrala Europeana a publicat cadrul TIBER-EU, pe care Banca Nationala a Romaniei il recomanda bancilor in demersurile de testate a infrastructurii. Iar acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante prevederi legislative”, a declarat Andrei Ionescu, Partener Consultanta in Managementul Riscului, Deloitte Romania.

Cadrul TIBER-EU (Threat Intelligence-Based Ethical Red-teaming-European Union) este primul ghid european privind modul in care ar trebui sa colaboreze autoritatile, companiile si expertii in securitate cibernetica pentru a testa si a imbunatati rezistenta sistemelor IT la astfel de atacuri. Acreditarea CEH este inclusa in ghidul TIBER-EU ca una dintre certificarile recomandate membrilor echipelor de testare care fac astfel de evaluari.

Cu peste zece ani de experienta in IT, din care opt ani in securitate IT, Cristian Mocanu este Consultant Senior in Managementul Riscului Cibernetic la Deloitte Romania si instructor in securitate cibernetica in cadrul Deloitte Academy, divizia de training a Deloitte Romania. El a lucrat cu companii private si autoritati publice si a gestionat proiecte ample de infrastructura si de securitate. In prezent, el face parte din echipa Deloitte Romania de Penetration Testing si Ethical Hacking si din echipa globala de testare Deloitte Red Team, rol in care coordoneaza proiecte complexe pentru companii care activeaza in domenii precum servicii financiare, educatie, sanatate, productie si telecomunicatii. Pe langa CEH Master, Cristian Mocanu detine numeroase alte certificari, printre care EC-Council Certified Instructor (CEI), Licensed Penetration Tester Master (LPT Master), EC-Council Certified Security Analyst (ECSA), Offensive Security Certified Expert (OSCE), Offensive Security Certified Professional (OSCP), Red Hat Certified Engineer (RHCE).

Echipa Deloitte Romania de consultanta in risc cibernetic este specializata in strategie cibernetica, verificari de securitate, detectarea si gestionarea amenintarilor cibernetice, evaluarea vulnerabilitatilor, penetration testing, revizuire de coduri sursa, red-team testing (TIBER-EU), procese si tehnologii de gestionare a incidentelor de securitate. In plus, echipa ofera cursuri si certificari recunoscute international prin intermediul Deloitte Academy. Deloitte este si centru oficial autorizat de training (Authorized Training Center - ATC) pentru EC-Council in Romania.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii SCA, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionisti.

Autori

foto
DELOITTE TEHNOLOGIE SRL