Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat in data de 20 august 2024 o campanie ampla de verificare a companiilor care nu au depus sau au depus partial sau incorect declaratia SAF-T (D406) si a transmis 15.023 de notificari ce vizeaza contribuabili mari si mijlocii. Scopul final este de a imbunatati gradul de conformare si de a asigura acuratetea si integritatea datelor transmise. Toate aceste verificari au la baza o serie de teste ce urmeaza a fi aplicate in mod constant de autoritatile fiscale asupra datelor raportate prin fisierele SAF-T.
Primele teste au fost anuntate prin comunicatul din data de 9 martie 2023 si acopera verificari de solduri debitoare/ creditoare initiale si finale, verificari ale elementelor principale specifice sub-sectiunilor din Master Files („Clienti”, „Furnizori”, „Tabela de taxe”, „Unitati de masura”, „Produse”), precum si verificari privind corectitudinea valorilor TVA raportate in sub-sectiunile „Facturi de vanzare” si „Facturi de achizitie”, in functie de codurile de taxa folosite.
Analizand informatiile deja raportate de contribuabili, reprezentantii ANAF au publicat recent (19 august 2024) seria a II-a de teste, care contine 11 teste suplimentare, pentru a verifica acuratetea informatiilor raportate in sectiunea „General Ledger Entries”. Printre testele mentionate se numara corelarea elementelor „Tax Type/Tax Code” cu procentele de taxa aplicate si valorile taxei („Tax Amount”) raportate, inclusiv pentru operatiunile scutite de TVA sau pentru cele supuse taxarii inverse. De asemenea, se monitorizeaza daca, pentru liniile aferente conturilor de TVA (de exemplu, conturile care incep cu 4426*, 4427*, 4428*), valoarea taxei raportate este diferita de zero.
Conform comunicatului de presa ANAF, aplicarea acestor teste este esentiala pentru a se asigura ca declaratiile nu sunt incorecte sau incomplete si, astfel, pentru a evita aplicarea de sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in vigoare. De asemenea, testele propuse nu sunt limitative, contribuabilii avand posibilitatea sa realizeze si verificari proprii.
Este evident ca intram intr-o noua etapa de monitorizare si verificare automata a declaratiilor SAF-T prin implementarea mecanismului de notificare automata. Atunci cand identifica neconcordante, ANF trimite catre contribuabili notificari care contin fisiere anexate (de tip csv.) ce cuprind detalii suplimentare privind tranzactiile care au fost raportate incorect sau incomplet.
Pe termen lung, masura de verificare si incurajare a contribuabililor de a corecta eventualele inadvertente identificate in raportarea SAF-T este binevenita si esentiala pentru atingerea obiectivelor raportarii, inclusiv avand in vedere corelarile ce vor urma odata cu implementarea RO e-TVA. Implementarea ei, insa, genereaza provocari contribuabililor, caci transmiterea notificarilor a avut loc intr-un interval mai scurt decat cel anticipat de mediul de afaceri. Spre exemplu, a doua etapa de teste a fost publicata doar cu o zi inainte de transmiterea notificarilor de neconformare, iar asteptarea companiilor era ca aceste teste sa fie dezbatute cu cateva luni inainte de transmiterea notificarilor si, astfel, sa aiba timp suficient pentru a intelege verificarile realizate si pentru a se conforma.
Pe de o parte, erorile identificate in urma testelor ofera detalii suplimentare care duc la imbunatatirea datelor raportate si la corectarea situatiilor in care intr-adevar exista erori de raportare (spre exemplu, folosirea unor coduri de taxa incorecte, calcularea incorecta a sumelor de TVA sau raportarea unor sume in dreptul unor conturi contabile incorecte). Pe de alta parte, contribuabilii care au inceput deja analiza inadvertentelor semnalate in notificarile transmise de ANAF fie au identificat informatii care nu erau conforme cu declaratiile SAF-T depuse de ei, fie au constatat ca diferentele semnalate erau de ordinul zecimalelor (in conditiile in care raportarea in SAF-T se face pana la a doua zecimala).
Prin intermediul notificarilor transmise, autoritatile fiscale precizeaza si termenul pana la care contribuabilii au obligatia conformarii. Pentru declaratiile incorecte sau incomplete, termenul de remediere este 30 septembrie 2024, iar pentru situatiile in care declaratiile SAF-T nu au fost inca depuse, termenul de remediere este de 30 de zile de la data notificarii.
In cazul in care erorile nu sunt remediate in termenul mentionat sau declaratiile restante nu sunt depuse, contribuabilii vizati risca sanctiuni cu valoare cuprinsa intre 1.000 si 5.000 de lei, in cazul nedepunerii declaratiilor SAF-T in termenul legal, sau intre 500 si 1.500 de lei, in cazul depunerii de declaratii incorecte ori incomplete.
In concluzie, este clar ca implementarea si utilizarea testelor propuse de ANAF reprezinta un nou pas important in asigurarea conformitatii fiscale si in evitarea sanctiunilor. Pe termen lung, este de asteptat ca SAF-T sa contribuie la o gestionare mai eficienta a obligatiilor de raportare si la eliminarea unor declaratii informative existente (D394). Din acest motiv, este esential ca toti contribuabilii sa verifice notificarile primite si sa identifice in mod proactiv eventualele neconcordante declarate prin fisierele SAF-T. Pe de alta parte, companiile au asteptarea ca aceste teste sa fie imbunatatite de catre autoritatile fiscale, astfel incat rezultatele sa prezinte informatii relevante pentru toate testele mentionate.
Raportarea SAF-T 2025: obligatorie pentru contribuabilii mici si nerezidenti
Implementarea SAF-T in Romania se realizeaza gradual, iar urmatoarea etapa importanta este obligativitatea raportarii SAF-T si pentru contribuabilii mici si nerezidenti, incepand cu 1 ianuarie 2025.
Cerintele pentru contribuabilii nerezidenti sunt mai reduse, avand in vedere schema simplificata aplicabila acestora, iar pentru contribuabilii mici, in mod teoretic, complexitatea informatiilor ce urmeaza a fi raportate este mai redusa. De asemenea, este de asteptat ca testele publicate de autoritatile fiscale sa contribuie la verificarea calitatii si corectitudinii datelor raportate.
Avand in vederea complexitatea intregului proces, dificultatile intampinate in practica nu vor disparea curand. Insa beneficiile anticipate pentru implementarea SAF-T vor aduce rezultate vizibile chiar si pe termen scurt, cum ar fi eliminarea unor declaratii informative (de exemplu, D394), efectuarea de inspectii fiscale bazate pe informatiile transmise in format electronic de catre contribuabili, care sa fie mai putin impovaratoare pentru acestia, precum si o mai buna colectare si o reducere a deficitului de TVA.