loader
Deloitte Romania a asistat Grupul CEZ in vanzarea a sapte dintre subsidiarele sale romanesti catre investitorul in infrastructura Macquarie Infrastructure and Real Assets

Deloitte Romania a asistat Grupul CEZ in vanzarea a sapte dintre subsidiarele sale romanesti catre investitorul in infrastructura Macquarie Infrastructure and Real Assets

Finalizarea acestei tranzactii va marca intrarea pe piata romaneasca a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, Macquarie, care si-a manifestat interesul fata de Romania de mai multi ani

Deloitte Romania a asistat grupul ceh de energie CEZ in vanzarea a sapte dintre subsidiarele sale romanesti, active in domeniul distributiei de electricitate si al energiei regenerabile, catre investitorul in infrastructura Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), unul dintre cei mai mari manageri de active alternative din lume, detinut de grupul australian Macquarie. Obiectul tranzactiei consta in reteaua CEZ Romania de distributie a energiei electrice, in businessul de furnizare de electricitate, care are 1,4 milioane de clienti, si in cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fantanele-Cogealac. Aceasta tranzactie este considerata una dintre cele mai importante de pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii si cea mai mare din sectorul de energie din ultimii ani. Acordul, a carui valoare nu a fost comunicata, a fost semnat la finalul lunii octombrie 2020 si este supus aprobarii Autoritatii Europene Antitrust si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din Romania.

Grupul CEZ, care a intrat pe piata din Romania in 2005, si-a anuntat in iunie 2019 noua strategie, care presupunea decizia de a vinde anumite active din mai multe tari, printre care Romania, Bulgaria si Polonia. Dupa finalizarea tranzactiei, grupul ceh va ramane activ in Romania, in domeniile trading de energie si servicii energetice.

Aceasta tranzactie este tipul de proiect-cheie pentru orice profesionist in domeniul nostru, date fiind efectele sale asupra sectorului local de energie, durata sa de peste un an si colaborarea internationala pe care a presupus-o. As vrea sa multumesc grupul CEZ pentru ca a avut incredere in Deloitte cu acest proiect, pentru care am combinat expertiza unor echipe din mai multe tari, inclusiv a expertilor Deloitte din Cehia, astfel incat sa punem la dispozitia clientului toate cunostintele si experienta retelei noastre. Finalizarea acestei tranzactii va marca intrarea pe piata romaneasca a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, Macquarie, care si-a manifestat interesul fata de Romania de mai multi ani”, spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

O echipa multidisciplinara a Deloitte Romania a oferit asistenta pentru procesul de due diligence financiar, fiscal si comercial, precum si servicii de suport in tranzactie. Echipa de consultanta financiara a fost alcatuita din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Vlad Balan, Director Adjunct, Miruna-Viviana Ciocea, Manager, si Ionut Vasilescu, Manager. Echipa de experti fiscali care a lucrat la proiect a fost formata din Dan Badin, Partener, si Ioana Nastase, Senior Manager, iar Sorin Elisei, Director in cadrul practicii Deloitte Romania specializate in energie si resurse naturale, a asigurat componenta de consultanta in management. Echipa Deloitte Cehia a fost coordonata de Josef Kotrba si Dusan Sevc, Parteneri in cadrul practicii de Consultanta Financiara.

Cu o echipa de 50 de experti, Deloitte este unul dintre cei mai importanti furnizori din Romania de servicii de consultanta financiara pentru companii locale si multinationale din mediul privat si din cel public. In 2019, echipa de consultanta financiara a Deloitte Romania a fost implicata in peste 100 de proiecte complexe prin intermediul tuturor liniilor de servicii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL