loader

Cresteri consistente la bursa pentru majoritatea greilor economiei germane

Adidas, Allianz, Bayer, Beiersdorf, Henkel, Lufthansa, SAP, Volkswagen - nume mari ale economiei germane - au inregistrat la burse cresteri de minim 25% ale valorilor actiunilor, dupa primele zece luni ale anului curent

Dupa un prim trimestru de aprecieri consistente ale majoritatii actiunilor firmelor germane mari, in cel de-al doilea, cu putine exceptii, acestea au marcat scaderi fata de precedentul, in contextul adancirii crizei din Zona Euro. In trimestrul al treilea insa, actiunile firmelor germane au beneficiat de conjunctura favorabila creata de avizul dat de Curtea Constitutionala Federala a Germaniei pentru participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, de masurile lansate de Banca Centrala Europeana si de Rezerva Federala a SUA etc. "In plus, majoritatea companiilor analizate au gasit strategii care le-au sustinut business-urile in contextul crizei din Zona Euro si al scaderilor economice inregistrate de o serie de tari europene. Randamentele trecute nu sunt o garantie a performantelor viitoare, dar pentru investitorii care isi diversifica portofoliile cu actiuni ale firmelor germane mari, este destul de greu sa aleaga intre multe dintre acestea", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

 

Actiunile Adidas, al doilea mare producator de articole sportive la nivel mondial, s-au apreciat cu cca 32%  dupa primele 10 luni; compania a obtinut rezultate financiare foarte bune in ultimele doua trimestre, inregistrand vanzari in crestere in China, America de Nord si pietele europene emergente. Allianz, cel mai mare asigurator din Europa, a marcat la bursa germana o crestere de cca 30%,dupa primele zece luni din 2012; in trimestrul al treilea, compania a obtinut o crestere considerabila a profitului, cu mult peste asteptarile pietei. Henkel, producatorul german care detine - intre altele - brandurile Persil si Schwarzkopf, a crescut pe bursa cu 39% in perioada ianuarie-octombrie; compania a inregistrat vanzari in crestere pe pietele emergente, care au compensat scaderile inregistrate in Zona Euro. Actiunile Bayer, cel mai mare producator de medicamente din Germania, au marcat o crestere de 37% in intervalul mentionat anterior, in contextul increderii investitorilor in perspectivele companiei, al lansarii unor noi medicamente etc.

 

SAP, cel mai mare producator de aplicatii pentru managementul afacerilor, a raportat, la randul sau, pe trimestrul al treilea, rezultate financiare peste asteptari si a imbunatatit estimarile pentru anul in curs. Actiunile SAP au crescut cu 37% dupa primele zece luni din 2012.

 

Actiunile Beiersdorf, care detine, intre altele, cunoscutul brand Nivea, au crescut cu cca 28% in primele 10 luni, iar cele ale Deutsche Bank cu aproape 20%. Lufthansa (cea mai mare companie aeriana din Germania) si HeidelbergCement (unul dintre liderii mondiali din industria cimentului si a materialelor asociate) au implementat programe de reducere a cheltuielilor si au inregistrat cresteri ale profiturilor; de la inceputul anului pana la sfarsitul lui octombrie, actiunile Lufthansa au crescut cu cca 29%, iar cele ale HeidelbergCement cu aproximativ 25%.

 

"In ceea ce priveste industria auto germana, lucrurile stau la fel de bine: producatorii de masini de lux, respectiv BMW, divizia Audi de la Volkswagen si Daimler (cu Mercedes) vizeaza vanzari record in acest an, in pofida crizei din Europa, bazandu-se pe pietele din China si SUA. In primele 10 luni ale anului, actiunile Volkswagen, cel mai mare producator auto din Europa s-au apreciat cu 38%, actiunile BMW, cel mai mare producator de masini de lux din lume, au crescut cu cca 19%, iar cele ale Daimler, al treilea producator de masini de lux din lume cu cca 6%", a precizat Victor Safta.

 

 

 

Intre companiile germane mari ale caror actiuni s-au depreciat dupa primele 10 luni din 2012, se afla Metro, cel mai mare retailer din Germania, care a raportat profit si venituri in scadere pe trimestrul al treilea, in contextul crizei din Europa si al scaderii consumului; actiunile Metro au scazut cu 21% in perioada ianuarie - octombrie. Actiunile Deutsche Telekom au marcat o usoara scadere (de 1,1%) in acelasi interval; Deutsche Telekom este cel mai mare actionar al OTE, confruntandu-se cu dificultati in Europa. Grupul industrial ThyssenKrupp a avut, de asemenea, o usoara depreciere a actiunilor (1,2%) in intervalul analizat.

 

Prin platformele de tranzactionare online, romanii au acces la instrumente financiare bazate pe actiuni de pe intreg mapamondul. "Strategiile de management al riscului sunt vitale; se pot invata in diferite seminarii gratuite, cu ajutorul analistilor de la casele de brokeraj, diferite materiale de studiu etc.", a aratat Victor Safta.

(Aceasta analiza constituie partea a doua din seria "Investitiile in actiuni: bursele lumii").

 

***

 

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite" ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in stiinte Economice.

 

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri. Prin platforma Noble Markets se realizeaza tranzactii in marja (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocata. Atunci cand se tranzactioneaza in marja, se utilizeaza efectul de levier, care amplifica atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marja de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente si strategii de tranzactionare pe www.noblemarkets.ro.