”In timp ce alte tari din Europa Centrala si de Sud-Est au cresteri insemnate, economia Romaniei este marcata de o crestere mai lenta decat se anticipa, dupa ani in care a avut cel mai bun ritm din regiune. Totodata, tara noastra se afla in procedura de deficit bugetar excesiv, fiind foarte probabila si o depasire a tintei stabilite pentru acest an, iar inflatia ramane ridicata. Incetinirea economiei este atribuita atat contextului intern, cu multiple runde de alegeri, care conduc la cheltuieli guvernamentale mai mari, dar si contextului extern. Pentru o crestere economica sustenabila, este nevoie de un cadru mai atractiv pentru investitii si continuarea implementarii reformelor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pana in 2026”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Economiile europene periferice vor impulsiona cresterea in acest an
In mai, Comisia Europeana a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a UE in 2024 la 1%, usor peste proiectia PwC de 0,8%. Blocul a inregistrat o crestere de 0,3% in al doilea trimestru, egaland cresterea inregistrata in primul trimestru.
Anul acesta, cea mai mare parte a cresterii economice de pe continent va proveni de la economiile periferice. De exemplu, Albania, Polonia si Cipru ar urma sa inregistreze o crestere de 3,5%, 3,4% si, respectiv, 3,0%, comparativ cu o crestere de mai putin de 1,5% prevazuta pentru Franta si Germania. Intr-o anumita masura, acest lucru reprezinta un succes politic. UE a utilizat Fondul de redresare si rezilienta si Instrumentul de asistenta pentru preaderare pentru a stimula cresterea economica in schimbul reformelor structurale, principalii beneficiari fiind tarile de la periferie. De exemplu, pana in 2026, Grecia si Croatia vor beneficia de investitii prin Fondul de redresare cu sume echivalente cu 16 % si, respectiv, 13 % din PIB.
Ritmul dezinflatiei globale incetineste
Inflatia globala in economiile membre ale OCDE a scazut de la un varf de 10,7% in octombrie 2022 la aproximativ 5,6% in iunie 2024. Cu toate acestea, inflatia la nivelul serviciilor ramane ridicata. Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat ca ultima etapa a dezinflatiei va fi probabil cea mai greu de realizat, dupa ce avantajele rapide (efectele de baza, scaderea preturilor la energie, imbunatatirea lanturilor de aprovizionare) au trecut. Pentru majoritatea economiilor, cum ar fi Regatul Unit si zona euro, ciclul de reducere a dobanzilor a inceput deja.
Marile economii importa din ce in ce mai mult din tari mai apropiate ca distanta
Pentru marile economii europene si SUA, distanta ponderata in functie de schimburile comerciale fata de principalii lor parteneri comerciali este in scadere. Astfel, distanta medie dintre Franta si Italia si principalii parteneri de export au inregistrat scaderi de -5% si, respectiv, -4% in 2023, fata de anul precedent. Intre SUA si principalii sai parteneri de import, distanta a fost mai mica cu aproximativ 3%, cea mai mare scadere anuala din ultimii 20 de ani. Situatia este similara si pentru Regatul Unit.
Motivul principal este ca cele mai mari economii ale lumii si-au redus semnificativ expunerea fata de Rusia de la invazia Ucrainei. De asemenea, SUA si Regatul Unit si-au redus in 2023 schimburile comerciale cu China, cu -19% si, respectiv, -3% in termeni reali, fata de 2019.
Importurile din tari mai apropiate sunt in crestere. De exemplu, in 2023, Italia, Franta si Germania au crescut proportia importurilor din interiorul UE cu 11%, 8% si, respectiv, 7%.
Stimulentele guvernamentale accelereaza, de asemenea, agenda reshoring, nearshoring sau friendshoring, in special in sectoarele economiei considerate strategice sau sensibile. Aceasta se refera fie la intoarcerea operatiunilor in tara de origine, fie la alinierea treptata a lanturilor de aprovizionare la tari care sunt mai apropiate din punct de vedere geografic sau din punct de vedere al sistemelor lor economice, politice si institutionale.
Dinamica populatiei din Africa va determina viitoarea crestere economica globala?
Pana la sfarsitul deceniului, se asteapta ca Africa sa fie singurul continent cu o rata a fertilitatii de peste 2,1. Cele mai recente estimari arata ca, pana in 2100, populatia Africii ar putea reprezenta o treime din populatia globala, fata de mai putin de o cincime in prezent. In curand, Africa va avea o populatie in varsta de munca mai mare decat Europa si America de Nord.
Toate cele mai bogate 15 tari din lume au rate de fertilitate sub rata de inlocuire, iar multe dintre ele mult sub acest nivel. Economiile avansate se confrunta cu o imbatranire dramatica a populatiei; se estimeaza ca ponderea persoanelor de peste 65 de ani din Europa va creste cu 11 puncte procentuale, ajungand la 32% pana in 2100.
O optiune pentru a sustine cresterea economica este de a cauta lucratori in strainatate. In cea mai recenta actualizare, ONU si-a revizuit in crestere previziunile privind migratia neta pentru majoritatea economiilor G7 in urmatoarele decenii. De asemenea, odata cu imbatranirea demografica, este probabil sa se puna si mai mult accentul pe valorificarea tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligenta artificiala generativa (AI), pentru a stimula productivitatea si, prin urmare, cresterea economica.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 360.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.
PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.