loader
COVID-19 – Mobilitatea in timp de criza

COVID-19 – Mobilitatea in timp de criza

Pe masura ce Covid-19 continua sa se raspandeasca, problema modului de abordare a virusului in viata profesionala de zi cu zi devine din ce in ce mai importanta

Sunteti pregatiti?

In multe privinte, Covid-19 nu poate fi diferentiat fata de alte valuri de boala, cum ar fi gripa sezoniera. Cu toate acestea, avand in vedere amploarea preconizata si consecintele economice potentiale, ar putea fi necesare masuri mai ample.

Sanatatea angajatilor dumneavoastra este un bun valoros care trebuie protejat. In acest sens, trebuie luate masuri de precautie pentru a se asigura ca atat personalul, cat si compania dumneavoastra pot face fata provocarilor Covid-19.

Restrictii de calatorie in Romania

Datorita dinamicii in schimbare rapida a alertei globale de sanatate pentru COVID-19, este imperativ pentru calatori sa se bazeze pe notificari oficiale privind restrictiile de calatorie si de intrare in diferite localitati si tari:

  • Sunt sistate cursele aeriene catre si dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligatia de a comunica cetatenilor romani care se vor imbarca din Italia, China, Iran si Coreea de Sud catre Romania, cu escala, faptul ca vor intra in carantina sau autoizolare pe teritoriul tarii noastre.
  • Operatorii aerieni au obligatia de a nu permite imbarcarea persoanelor de alta cetatenie decat cea romana care vin catre Romania, cu escala, din Italia, China, Iran si Coreea de Sud.
  • A fost aprobata suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele inspre si dinspre Italia. Masura este valabila din 10 martie pana pe 31 martie 2020.
  • De asemenea, incepand cu data de 12 martie si pana la 31 martie 2020 sunt suspendate transporturile feroviare catre si dinspre Italia.
  • Accesul cetatenilor straini care vin in Romania din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu conditia obligatorie de a intra in carantina sau autoizolare, dupa caz.

Pana la acest moment sunt alerte de calatorie pentru urmatoarele state: Republica Populara Chineza, Republica Coreea, Japonia, Madagascar, Singapore, Vietnam, Regatul Thailandei, Iran, Israel, Regatul Hasemit al Iordaniei, Turkmenistan.

Cum reactioneaza autoritatile publice?

A fost aprobata suspendarea procesului de invatamant in unitatile scolare din invatamantul prescolar, gimnazial, liceal, postliceal si profesional, in perioada 11-22 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii acestei masuri in functie de situatie.

Companiile si institutiile publice recomanda angajatilor, mai ales celor care au deja probleme de sanatate care ii pun in categoria de risc in cazul infectarii cu coronavirus, sa lucreze de acasa sau sa-si ia concediu medical.

Cum reactioneaza mediul de afaceri?

Pentru situatia actuala, din ce in ce mai multe companii private permit angajatilor lor sa munceasca de acasa, lucru prevazut si de legislatia muncii din Romania. O astfel de masura este benefica pentru toata lumea in conditiile in care Covid-19 are o mare rata de infectie.

Toate calatoriile de afaceri (intalniri cu clientii, proiecte, training-uri) in afara Romaniei, sunt acum amanate sau anulate. Masuri similare sunt luate si pentru evenimentele de afaceri cu prezenta mai mare de 25 de persoane.

EY va este alaturi in aceasta provocare

EY's Crisis Management Compass este un cadru robust de gestionare a crizelor, conceput special pentru populatiile mobile, pentru a spori capacitatea organizationala de a gestiona evenimente dificile semnificative, cum ar fi epidemia COVID-19. Ghidul contine informatii actualizate privind interdictiile de calatorie la nivel mondial si ajuta in a limita impactul potential asupra angajatilor, reputatiei, costurilor si raspunderii companiilor dumneavoastra.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL