loader

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Albalact de catre grupul Lactalis

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata prin preluarea SC Albalact SA, SC Raraul SA si SC Albalact Logistic SRL de catre B.S.A. International, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, remis, miercuri, AGERPRES.

B.S.A. International este detinuta de catre B.S.A., companie franceza care este societatea-mama a grupului Lactalis. Grupul Lactalis comercializeaza in Romania atat produse lactate fabricate local de companiile Dorna Lactate si Dorna, cat si produse lactate fabricate in strainatate si importate pe teritoriul Romaniei.

 

SC Albalact SA are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, iar SC Raraul SA este o filiala a societatii Albalact. S.C. Albalact Logistic S.R.L. este, de asemenea, o filiala a societatii Albalact care desfasoara transporturi rutiere de marfuri.

 

In cadrul operatiunii de concentrare economica au fost analizate piata colectarii laptelui crud, piata productiei si comercializarii laptelui proaspat pentru consum, piata productiei si comercializarii laptelui pentru consum UHT, piata productiei si comercializarii untului, piata productiei si comercializarii smantanii, piata productiei si comercializarii produselor acidofile, piata productiei si comercializarii branzeturilor si piata produselor lactate pentru programul scolar "Cornul si Laptele".

 

"Autoritatea de concurenta a evaluat operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice. Ca urmare a analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca aceasta operatiune nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, in special prin crearea sau consolidarea unei pozitii dominante", se arata in comunicat.

 

Decizia Consiliului Concurentei va fi publicata pe site-ul institutiei dupa ce vor fi eliminate informatiile cu caracter confidential.

 

La finele lunii ianuarie, Albalact a anuntat ca actionarii care detin 70% din companie au semnat un contract de vanzare a producatorului de lactate catre grupul francez Lactalis, insa implementarea contractului si pretul de achizitie vor fi stabilite ulterior, dupa indeplinirea mai multor conditii.

 

"In data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A.(...) a fost informata de catre urmatorii actionari ai sai: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited si RC2 (Cyprus) Limited (Actionarii Vanzatori) cu privire la urmatoarele: Lactalis a incheiat un contract cu Actionarii Vanzatori care detin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact — unul dintre liderii pietei de lactate din Romania — avand drept obiect dobandirea tuturor actiunilor detinute de Actionarii Vanzatori", se mentioneaza intr-un comunicat al companiei.

 

Acest contract prevede conditii precedente uzuale de finalizare a tranzactiei, incluzand, dar fara a se limita la, aprobarea Consiliului Concurentei din Romania si lipsa oricarei schimbari negative semnificative, astfel cum a fost agreat contractual de catre parti.

 

Sub rezerva indeplinirii acestor conditii precedente, Lactalis intentioneaza sa initieze o oferta publica de preluare voluntara, avand drept obiect 100% din actiunile detinute de actionarii Albalact, primind angajamente ferme din partea Actionarilor Vanzatori de a subscrie toate actiunile pe care le detin in oferta de preluare.

 

 

"Pretul pe actiune va fi determinat prin deducerea din suma de 407,3 milioane lei a datoriei nete ajustate, definita contractual, prin referinta la ultima zi a lunii imediat anterioare lunii in care conditiile precedente au fost indeplinite (datoria neta ajustata include datoria financiara minus numerar si echivalente in numerar, precum si provizioane si alte elemente similare datoriilor si orice prejudiciu suferit de Albalact in afara cursului obisnuit al activitatii, ajustari rezultate din normalizarea capitalului circulant net, astfel cum s-a agreat intre Actionarii Vanzatori si Lactalis) impartita la un numar de 636.366.282 actiuni (determinat ca numarul total de 652.708.867 de actiuni minus actiunile proprii cu exceptia celor scadente in cadrul Programului de Remunerare a Angajatilor)", se arata in comunicat.

 

Reprezentantii companiei au adaugat ca pretul final pe actiune in cadrul ofertei publice de preluare va fi calculat numai dupa indeplinirea conditiilor precedente, cu putin timp inainte de depunerea documentatiei aferente ofertei de preluare. Initierea ofertei de preluare si pretul din oferta de preluare sunt supuse in continuare obtinerii tuturor aprobarilor relevante din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania.

 

Exclusiv in scop exemplificativ si in baza unei datorii nete ajustate de 118,2 milioane lei la data de 30 septembrie 2015, din formula de calcul ar reiesi un pret per actiune de 0,4543 lei. Pretul exemplificativ de 0,4543 lei/actiune include o prima de aproximativ 37% la pretul de inchidere de tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti la data de 27 ianuarie 2016. Acest calcul se bazeaza pe date financiare istorice ale Albalact si nimeni nu isi poate intemeia in niciun fel decizia de a investi sau orice alta decizie in legatura cu actiunile Albalact pe un astfel de calcul.

 

"Avand in vedere conditiile precedente din contractul dintre Actionarii Vanzatori si Lactalis si cerinta de a determina pretul la o data ulterioara, nu exista certitudine ca acest contract va fi implementat sau ca va fi implementat la pretul prevazut in exemplul de mai sus", au subliniat reprezentantii companiei.

 

Albalact — Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar local in industria laptelui. Infiintata in 1971, Albalact a fost transformata in societate pe actiuni in anul 1990 si privatizata in 1999. Albalact are actionariat majoritar roman, iar actiunile emise de Albalact sunt admise la tranzactionare la categoria standard a Bursei de Valori Bucuresti. Albalact detine 99,01% din actiunile Raraul Campulung Moldovenesc si 100% din societatea de logistica Albalact Logistic SRL, avand peste 1.000 angajati in toate cele trei entitati.

 

Grupul de companii Albalact a incheiat anul 2015 cu un profit net de circa 12,63 milioane lei, semnificativ mai mare decat rezultatul net inregistrat in 2014, potrivit raportului financiar IFRS consolidat, aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor. Veniturile nete au crescut anul trecut cu 8,9%, la 444,02 milioane lei, de la 408,13 milioane lei, in 2014.

 

Albalact comercializeaza produse proaspete, pasteurizate si UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Raraul, Albalact si Poiana Florilor.

 

Lactalis este lider la nivel mondial in industria procesarii laptelui, detinand multe branduri internationale de succes, precum President, Parmalat, Galbani. Grupul are in prezent 75.000 de angajati si detine peste 200 de fabrici localizate in 43 de tari la nivel mondial. In 2015, Grupul Lactalis a avut o cifra de afaceri de 17 miliarde de euro. In Romania, Lactalis a cumparat brandul de lactate LaDorna in 2008.

 

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES