loader
Colliers: 2021, an record pentru piata terenurilor in ultimii 15 ani

Colliers: 2021, an record pentru piata terenurilor in ultimii 15 ani

Tranzactiile au depasit 800 de milioane de euro

Piata tranzactiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidentiale si comerciale (birouri, retail, hotel) a inregistrat anul trecut cea mai ridicata valoare din 2007 pana in prezent. Volumul total al tranzactiilor a crescut de peste doua ori si jumatate fata de volumul estimat la 310 milioane euro in 2020, arata datele Colliers. Retailerii si dezvoltatorii rezidentiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentand aproximativ 90% din total.

Capitala a ramas in frunte cu trei sferturi din volumul nominal de tranzactii, adica o valoare de peste 600 de milioane de euro. In jur de 70% din tranzactiile din Bucuresti sunt destinate proiectelor rezidentiale, estimeaza consultantii Colliers, explicand totodata ca exista numeroase tranzactii mari cu proiecte mixte unde nu este stabilita cu certitudine ponderea alocata de dezvoltatori diverselor sectoare. Pentru comparatie, in 2007 doar in Capitala se inregistrau tranzactii de peste 800 de milioane euro, iar la nivel national s-a depasit pragul de 1 miliard de euro, potrivit estimarilor din acea perioada.

Planetele s-au aliniat in 2021 si, gratie mai multor ”ingrediente”, piata s-a dublat fata de 2019 si a ajuns la valori nemaivazute de la precedentul boom din perioada 2006-2008. 2021 se dovedeste a fi un an record pentru ca a existat un interes bun pentru terenuri, sustinut si de o lichiditate adecvata, contextul economic actual, cu o inflatie foarte ridicata, sporind atractivitatea plasamentelor imobiliare. A contribuit semnificativ si pipeline-ul de tranzactii importante incepute in 2019 si 2020, care s-au desfasurat mai greu in contextul pandemiei”, explica Sinziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

In afara Capitalei, consultantii Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de orase mari, cum sunt Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Galati, Braila, Oradea, Sibiu, dar si pentru anumite orase cu o populatie mai mica, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Calarasi.

Totodata, a crescut semnificativ numarul de tranzactii mari (de peste 5 milioane euro), inclusiv in orasele din afara Bucurestiului, iar consultantii Colliers subliniaza si ca s-au inregistrat tranzactii la valori rar vazute post-2008. De exemplu, pentru un teren din zona Primaverii, dezvoltatorul Hagag a platit aproape 6.000 de euro pe metrul patrat, apropiindu-se de recordul absolut pe piata locala din Romania, cand un teren din zona Aviatorilor s-a vandut cu aproximativ 7.000 de euro pe metrul patrat in urma cu un deceniu si jumatate. In medie, preturile raman usor sub valorile din 2007-2008, insa reprezentantii Colliers atrag atentia si ca datele fundamentale ale pietei sunt complet schimbate: spre exemplu, in ultimii 15 ani, puterea de cumparare a salariului mediu din Bucuresti (ajustata la inflatie) aproape s-a triplat.

In acelasi timp, oferta generoasa de terenuri, la care se adauga si faptul ca marjele de dezvoltare viitoare vor fi puse sub presiune de scumpirea materialelor de constructii, au limitat cresterea de preturi la terenuri la o medie de 10-15%. In mod exceptional, s-au inregistrat cresteri mai consistente de preturi pentru terenurile foarte bune si urbanizate din Bucuresti, unde a existat o competitie crescuta intre mai multi dezvoltatori interesati.

Perspectivele pentru 2022 sunt bune, insa usor mai rezervate. Dupa un an care a facut cat doi, ar fi nevoie de ceva timp pentru ca piata sa poata absorbi viitoarele proiecte imobiliare, mai ales din sectorul rezidential. Mai mult, in Bucuresti si in alte zone ale tarii, exista ceva blocaje sau intarzieri in zona de autorizatii de constructie, aspecte care pot lungi tot procesul de achizitie si livrare de proiecte. Asadar, ne asteptam la un volum de tranzactionare insemnat, dar sub nivelul din 2021, si la o cvasi-stagnare a preturilor, cu mentiunea ca terenurile exceptionale ca pozitie, dar si cu documentatii de urbanism aprobate, pot sa atraga oferte mai bune. Ne asteptam ca si in 2022 investitorii sa se orienteze si in functie de dezvoltarile de infrastructura pentru ca primele semne sustin un astfel de argument. Vedem deja un interes crescut pentru terenurile din zona Autostrazii A0, dar si a celor care ar putea beneficia din extinderea metroului din Berceni”, conchide  Sinziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

Despre Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI este unul dintre liderii globali in servicii de consultanta imobiliara si de management al investitiilor. Cu operatiuni in 65 de tari, cei peste 15.000 de specialisti lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta de specialitate pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 26 de ani, echipa noastra experimentata de management a oferit actionarilor profituri investitionale anuale de aproape 20%. Cu venituri anuale de 3,6 miliarde de dolari (4 miliarde de dolari inclusiv afiliatii) si active gestionate de 46 miliarde de dolari, compania maximizeaza potentialul proprietatilor si accelereaza succesul clientilor si al angajatilor. Pentru mai multe detalii despre Colliers accesati corporate.colliers.com, Twitter @Colliers sau LinkedIn.

Autori

foto
COLLIERS INTERNATIONAL SRL