loader
Cercetatorii UPT au realizat, in premiera, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacientii COVID-19

Cercetatorii UPT au realizat, in premiera, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacientii COVID-19

UPT sustine ca este vorba despre o premiera, "cel putin nationala" - informeaza AGERPRES

Colectivele de cercetare din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara (UPT) au realizat prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienti, cu care ar putea fi dotate sectiile de terapie intensiva si care ar fi deosebit de util in special in lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai.

UPT sustine ca este vorba despre o premiera, "cel putin nationala".

"Functionarea dispozitivului se bazeaza pe reducerea incarcaturii microbiologice prin expunerea la radiatii ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacientii aflati in stare critica, infectati cu SARS-CoV-2, care sunt intubati si ventilati mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunica liber cu atmosfera", arata un comunicat al UPT remis, marti seara, AGERPRES.

Prototipul este in faza de testare in laborator, pe un ventilator de terapie intensiva, in cadrul Centrului OncoGen, care dispune de infrastructura necesara testarii din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promitatoare. Dupa incheierea testelor, Universitatea Politehnica Timisoara intentioneaza patentarea dispozitivului.

Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienti a fost realizat de colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicata si Ingineria Compusilor Organici si Naturali) si MEO (Masurari si Electronica Optica) din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc sa colaboreze in sensul imbunatatirii produsului si a fost apreciat de medicii anestezisti ca fiind extrem de util. AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Fratila, editor online: Andreea Lazaroiu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES