loader
Cele patru optiuni pe care le au cetatenii din Israel care vor sa lucreze din Romania

Cele patru optiuni pe care le au cetatenii din Israel care vor sa lucreze din Romania

Autori: Corina Mindoiu, Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania si Iulian Pasniciuc, Director, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania

In contextul conflictului armat din Israel (Fasia Gaza), cu speranta ca aceasta situatie grava nu se va prelungi, este bine de stiut de catre cetatenii israelieni care iau in considerare stabilirea temporara in alte tari, ce optiuni poate oferi Romania in acest sens.

Prima varianta este cea mai la indemana, respectiv, potrivit legislatiei nationale, acestia pot opta pentru sosirea in Romania in baza pasaportului. Sederea pe teritoriul tarii noastre este permisa pentru maximum 90 de zile in orice perioada de 180 zile, decizie pentru care cetatenii israelieni nu au nevoie de viza de scurta sedere din partea autoritatilor romane (Ambasada Romaniei din Tel Aviv).

A doua varianta este obtinerea statului de nomad digital, de data aceasta fiind necesara depunerea unui set de documente la Ambasada Romaniei din Tel Aviv, pe baza caruia se poate acorda viza de nomad digital. Este bine de stiut faptul ca, in acest caz, procedura poate dura pana la doua luni, fiind necesare verificari in detaliu si o lista destul de lunga de documente, precum cazierul judiciar apostilat, certificatul de atestare fiscala, la fel cu apostila, fluturasii de salariu prin care se face dovada ca cetateanul a incasat in ultimele 6 luni o remuneratie minima de trei salarii medii pe economie in Romania. Autoritatile romane au stabilit, in urma cu doi ani, regulile de obtinere a vizei de nomad digital, pe care le aplica toate ambasadele Romaniei. Precizarea importanta aici este faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, strainii care au obtinut statutul de nomad digital (viza de lunga sedere si permis de sedere, de altfel) beneficiaza de scutire de la plata impozitului si contributiilor sociale timp de 183 de zile pe an (aprox. 6 luni). In cazul in care locuiesc si muncesc mai mult in Romania pe parcursul unui an, nomazii digitali pot deveni rezidenti fiscali aici, veniturile acestora fiind impozitate ca in cazul unui cetatean roman obisnuit.

A treia varianta pentru un cetatean strain care opteaza sa plece temporar din zona de conflict si sa se stabileasca/sa lucreze remote din alta tara, poate fi aceea de a ajunge in Romania pe baza pasaportului, dupa care sa incerce o solicitare pentru viza de nomad digital pentru o alta tara europeana, desigur, subiect al acceptului acestor tari de a solicita acest tip de viza la ambasadele lor din Bucuresti. Grecia, Cipru, Spania, Ungaria si altele sunt tari in care aceasta viza se obtine mult mai facil si mai rapid. Angajatii israelieni pot fi in situatia de a lucra fie pentru un angajator din Israel, fie pentru orice alta companie din lume care le permite sa lucreze remote.

A patra optiune ar fi sosirea in baza pasaportului (cu sedere de 90 zile), dupa care oricare cetatean poate solicita statului roman protectie internationala (azil), ceea ce i-ar permite acestuia sa ramana in Romania peste termenul de trei luni legale, timp in care isi poate continua munca remote pentru angajatorul din strainatate.

De mentionat este si faptul ca, in cazul razboiului din Ucraina, Uniunea Europeana a decis sa ofere, pe langa ajutoare financiare si umanitare pentru cetatenii ucraineni care au parasit tara aflata in razboi, si asa-numita „protectie temporara”, respectiv un pachet cu mai multe beneficii. Prin urmare, ar putea intra in discutie, in cazul in care starea de razboi va continua, extinderea protectiei temporare si pentru cetatenii israelieni. Printr-o astfel de reglementare, acestia pot obtine un drept de sedere, printr-o procedura simplificata, care le-ar permite sa stea mai mult de perioada prevazuta de fiecare stat european, in baza pasaportului, si de a lucra remote.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL