loader
Castiguri si economii prin intretinerea corecta a instalatiilor frigorifice

Castiguri si economii prin intretinerea corecta a instalatiilor frigorifice

Personalul tehnic ar trebui sa analizeze oportunitatile de a imbunatati eficienta energetica a camerelor frigorifice, a tunelurilor de congelare si a altor echipamente de refrigerare.

Aceasta analiza ar trebui sa includa o evaluare a locului in care sunt posibile cele mai mari imbunatatiri, pentru ca apoi sa se pregateasca un plan de masuri necesare pentru a obtine eficienta energetica. In acest articol prezentam cateva elemente relevante pentru realizarea unor economii importante de energie electrica prin intretinerea corecta a instalatiilor frigorifice.

1. Evaluarea parametrilor de utilizare a sistemelor de refrigerare

Primul pas in orice strategie de optimizare a functionarii instalatiilor frigorifice ar trebui sa fie evaluarea utilizarii sistemului de racire pentru ca a sa nu fie reglat pentru o sarcina mai mare decat este necesar.

Din acest punct de vedere exista  posibilitati semnificative de reducere a sarcinii pentru instalatia frigorifica prin asigurarea urmatoarelor aspecte:

  • Izolarea corespunzatoare a incaperii frigorifice (acoperis, pereti, podea)
  • Ventilatiea adaptata nevoilor, pentru a evita pierderile de caldura si umiditate
  • Climatizarea si dezumidificarea adecvata in zonele de preparare si incarcare, pentru a reduce incarcarea din transferul de caldura si migrarea umiditatii in zonele sau pe suprafetele reci
  • Manipularea eficienta a materiilor prime si a produselor pentru scaderea necesarului de racire in procese si depozitare (de exemplu prin pre-racirea produselor)

2. Operatiuni minimale de intretinere a sistemelor de refrigerare

Atunci cand performantele de baza ale instalatiilor frigorifice sunt stabilite pe o variatie corecta a conditiilor de lucru si incarcarilor, incepe procesul de evaluare a masurilor de luat pentru a imbunatati aceste performante. Procesul trebuie facut intr-un mod sistematic, deoarece toate masurile au efecte complementare intr-un proces de refrigerare.

Operatiuni minimale de intretinere a vaporizatoarelor (racitoarelor):

Scaderea cu doua grade a temperaturii de vaporizare duce la cresterea cu 5,4% a consumului compresorului, iar functionarea cu 1 grad sub necesar a temperaturii camerei frigorifice creste consumul cu 2-3%. Scaderea consumului de energie electrica se poate realiza prin:

  • Verificarea starii suprafetei vaporizatorului (racitorului)
  • Verificarea starii consumului de energie al ventilatoarelor
  • Verificarea functionarii functiei de degivrare, deoarece aceasta consuma energie
  • Verificarea sistemului de racire

Operatiunile minimale anuale de intretinere a compresoarelor:

  • Curatarea filtrelor de aspiratie
  • Analiza calitatii si cantitatii uleiului frigorific
  • Analiza vibratiilor compresoarelor
  • Verificarea cantitatii si calitatii agentului frigorific

Operatiunile minimale de intretinere a condensatorului:

Cresterea cu 0,7 bari a presiunii de condensare duce la marirea consumului compresorului cu 6%. De aceea scaderea consumului de energie electrica se poate realiza prin:

  • Verificarea starii suprafetei condensatorului
  • Verificarea consumului de energie al ventilatoarelor
  • Verificarea sistemului de racire

3. Reducerea pierderilor de caldura si de presiune in sistemele de refrigerare

Imbunatatirea eficientei energetice a instalatiei frigorifice se poate face, in principal, prin reducerea sau eliminarea pierderilor de energie cauzate de pierderile de caldura si de caderile de presiune din sistemul de refrigerare.

In multe companii pierderile inregistrate din cauza absorbtiei caldurii in sistemele de refrigerare sunt considerabile. De aceea este necesara izolarea tuturor conductelor, suprafetelor si componentelor frigorifice. Izolatia trebuie verificata din punct de vedere al introducerii umezelii, care poate influenta eficienta izolatiei. Aceasta este esentiala, deoarece, in timp, izolatia isi poate pierde eficienta si absoarbe umezeala. Trebuie verificate nivelele de presiune din conductele de aspiratie de refrigerare pentru a identifica daca trebuie schimbate vane, componente sau tevi.

Schimbatoarele de caldura de pe liniile de aspiratie, inter-coolerele, conductele si alte linii de refrigerare trebuie izolate pentru a evita pierderea racirii si condensarea apei. In caz contrar, aceasta incarcare suplimentara de caldura mareste cererea de racire si consumul de energie al instalatiei.

Reducerea scaderii presiunii este un alt aspect esential pentru sistemele de refrigerare. Caderile de presiune in supape si alte componente, in special pe partea de aspiratie, pot fi costisitoare din cauza impactului scaderii presiunii asupra performantei compresorului. Este bine de stiut ca o scadere de presiune corespunzatoare evaporarii la 1°C poate avea un cost cu 3-5% mai mare in consum de energie.

Cu mici instructiuni, personalul tehnic poate juca un rol important in cresterea performantelor echipamentului frigorific. Aceste masuri de precautie simple economisesc foarte multi bani de la facturile de energie si de servicii, ajuta la evitarea defectiunilor costisitoare in orele de varf si prelungesc durata de viata a unitatilor de refrigerare.

 

Autori

foto
ENERGYPAL ROMANIA