loader
Campanie de educatie digitala public-privata “STOP MALWARE – Siguranta ta online depinde de tine”

Campanie de educatie digitala public-privata “STOP MALWARE – Siguranta ta online depinde de tine”

Mesajele de prevenire din campania “STOP MALWARE – Siguranta ta online depinde de tine“ vor ajunge la publicul larg prin intermediul unui spot TV informativ, care e si tradus in limbajul semnelor

Politia Romana, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC), Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Microsoft lanseaza etapa a treia a campaniei de educatie digitala #SigurantaOnline denumita “STOP MALWARE – Siguranta ta online depinde de tine”. Obiectivul acestei campanii consta in prevenirea criminalitatii cibernetice prin cresterea gradului de constientizare privind pericolul generat de infractiunile online implicand malware, ransomware si troieni bancari. Aceasta etapa a campaniei se adreseaza tuturor utilizatorilor de Internet si de dispozitive digitale, atat populatiei, cat si companiilor, in conditiile intensificarii riscurilor cibernetice.

Politia Romana a primit sesizari privind comiterea a 1.899 infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice in anul 2021, in crestere cu 37,21% fata de anul 2020, potrivit datelor institutiei. Dintre acestea, cea mai mare parte (92,58%) a fost reprezentata de accesul ilegal la un sistem informatic. Sesizarile fraudelor comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice au crescut cu 85,53% in anul 2021, comparativ cu anul 2020. In primul trimestru din 2022, au fost inregistrate 431 infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice si 2.719 de fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice. Mai multe in studiul publicat pe site-ul campaniei, www.sigurantaonline.ro.

Mesajele de prevenire din campania “STOP MALWARE – Siguranta ta online depinde de tine“ vor ajunge la publicul larg prin intermediul unui spot TV informativ, care e si tradus in limbajul semnelor. Campania de educatie digitala mai cuprinde un ghid creat de experti in securitate cibernetica pentru angajatii din companii, pentru a-i ajuta sa se protejeze de capcanele malware, acesta fiind disponibil pe website-ul www.sigurantaonline.ro. Campania lansata azi va include si o serie de workshop-uri destinate angajatilor companiilor, sustinute de experti in frauda informatica din cadrul Politiei Romane, DNSC, ARB si Microsoft.

In cadrul campaniei “STOP MALWARE – Siguranta ta online depinde de tine” a fost postat online un banner de test, cu o oferta irezistibila pentru o vacanta de vis. In cele 3 zile de campanie, peste 20000 de oameni au dat click pe banner activand astfel descarcarea unui document excel. 34% dintre cei care au descarcat documentul au dat enable. Activarea butonului enable permite infectarea dispozitivului cu malware. Utilizatorii care au dat curs acestei tentatii au fost indemnati sa completeze un quiz care le-a permis sa descopere mai multe situatii similare de care trebuie sa se fereasca atunci cand navigheaza online.

Invitam utilizatorii sa-si testeze cunostintele de educatie cybersecurity prin intermediul quiz-ului online lansat in cadrul etapei a treia a campaniei si realizat de ATTACK Simulator in parteneriat cu Bit Sentinel.

Campania a fost lansata in cadrul unei conferinte in care au fost atinse subiecte precum particularitati ale atacurilor cu software-uri daunatoare de tip ransomware, malware sau alte elemente malitioase care pot afecta sistemele informatice, tendinte si noutati in domeniu si concluzii desprinse din statisticile recente care analizeaza evolutia acestei arii.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL