loader
Cadrele didactice au la dispozitie, gratuit, www.scoalaprofesorilor.ro, pentru formarea continua

Cadrele didactice au la dispozitie, gratuit, www.scoalaprofesorilor.ro, pentru formarea continua

www.scoalaprofesorilor.ro cuprinde sectiuni distincte pentru cadrele didactice, furnizorii de cursuri de formare si managerii institutiilor de invatamant

Fundatia Vodafone Romania si Fundatia Didactica lanseaza platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o solutie digitala gratuita pentru managementul formarii cadrelor didactice. Proiectul este mentorat si finantat de Fundatia Vodafone Romania cu un buget de 264.300 de lei prin programul „Connecting for Good” si a fost dezvoltat de Fundatia Didactica, cu sprijinul Code for Romania, in cadrul programului Civic Labs.

www.scoalaprofesorilor.ro cuprinde sectiuni distincte pentru cadrele didactice, furnizorii de cursuri de formare si managerii institutiilor de invatamant. Prin utilizarea platformei, cadrele didactice isi pot tine evidenta cursurilor la care au participat, isi pot urmari parcursul profesional si pot stabili aspectele pe care le au de imbunatatit prin formarea continua.

In Romania, doar 0.9% dintre adultii cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani participa la cursuri de  dezvoltare si invatare continua conform Education and Training Monitor* (*Sursa, p. 5), pe cand, la nivel european, ponderea lor este de 11%. Desi formarea continua este, teoretic, obligatorie, cadrele didactice  se confrunta cu diverse dificultati: nu au acces facil la toata oferta de cursuri disponibile pe piata si, in multe cazuri, nu beneficiaza de un parcurs profesional definit. In acelasi timp, neparticiparea cadrelor didactice la cursuri de formare profesionala este unul dintre factorii care contribuie la scaderea constanta a calitatii actului educational. 

Platforma www.scoalaprofesorilor.ro are o interfata prietenoasa si este simplu de utilizat. Pentru a o accesa, cadrul didactic trebuie sa isi creeze un cont, putand apoi selecta cursurile pe care doreste sa le urmeze in anul scolar respectiv. Cursurile sunt grupate pe domenii si pot fi accesate gratuit sau contra cost. In cazul in care profesorul opteaza pentru un curs cu plata, poate solicita scolii la care este afiliat decontarea lui. Dupa finalizarea cursului, scoala este informata in acest sens, ceea ce le ofera  managerilor de institutii posibilitatea de a tine o evidenta a cursurilor urmate de profesori si posibilitatea de a le propune cursuri suplimentare. De asemenea, urmarind preferintele profesorilor, furnizorii pot incarca cele mai bune oferte de cursuri conform cerintelor acestora.

www.scoalaprofesorilor.ro le ofera cadrelor didactice, managerilor si formatorilor si un spatiu de dialog pentru eficientizarea parcursului profesional si imbunatatirea calitatii actului didactic. Pentru profesori, principalul beneficiu il constituie posibilitatea de a crea si urmari un plan de invatare, pe baza unor obiective de dezvoltare a carierei stabilite la nivelul fiecarui semestru. La randul lor, scolile isi pot gestiona mai eficient bugetul de dezvoltare a cadrelor didactice, pot observa mai usor nevoile profesorilor, dar si dezvoltarea lor profesionala pe care o pot gestiona, de asemenea, mai facil. Furnizorii inregistrati in platforma, pot observa cu usurinta, in baza rapoartelor generate, nevoile de dezvoltare ale cadrelor didactice din sistemul public si privat, fapt ce duce la o mai buna planificare si gestionare a ofertei de cursuri.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei peste 20 de ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 31 de milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Fundatia Didactica este promotorul a doua proiecte majore: Scoala Primara Romano-Finlandeza Sibiu (infiintata in 2016) si Finnish Teacher Training Centre (lansat in 2018). Activitatile principale desfasurate vizeaza 3 categorii de beneficiarii: elevii scolii, parinti si profesori. Inspirati de abordarea finlandeza in educatie si pornind de la curriculum-ul romanesc, angajam in activitatile de predare metodologia finlandeza, recunoscuta pentru obtinerea celor mai bune rezultate din Europa in plan educational. Misiunea noastra este sa dezvoltam minti creative si curioase, pregatite pentru viata, si sa facilitam accesul la educatie transformationala pentru profesori.

Code for Romania este a doua cea mai mare comunitate de tehnologie civica din lume, cu aproximativ 2000 de voluntari de pe 12 fusuri orare. Pana in prezent, organizatia a prototipat deja 115 solutii digitale care sa rezolve probleme ale societatii romanesti, dintre care 21 sunt acum live. Prin programul Civic Labs, Code for Romania si isi propune sa fie generatorul de solutii de tehnologie civica pentru problemele sociale ale Romaniei. Civic Labs contribuie in mod concret la rezolvarea unor nevoi reale ale societatii printr-un amplu proces de cercetare si prin generarea de solutii cu impact la nivel sistemic si cu rezultate masurabile pe termen lung.

Autori

foto
VODAFONE ROMANIA SA