loader
„Bosch Future Mobility Day“, prima editie  Bosch continua programele educationale dedicate studentilor si publicului pasionat de tehnologie

„Bosch Future Mobility Day“, prima editie Bosch continua programele educationale dedicate studentilor si publicului pasionat de tehnologie

500 de vizitatori au interactionat cu tehnologii de ultima generatie dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj.

Cluj-Napoca – Bosch, lider global in furnizarea de tehnologii si servicii, vine in intampinarea nevoii de a forma viitori specialisti prin evenimente si programe dedicate in mod special studentilor pasionati de tehnologie. La baza initiativelor educationale stau strategia companiei de inovare continua si o colaborare stransa cu mediul academic.

 

„Bosch investeste in viitor. Iar pentru noi viitorul inseamna studentii, viitorii nostri angajati”, a spus Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. „Nicio companie nu poate creste fara specialisti bine pregatiti. Noi sustinem mediul academic si investim in comunitatile locale”, a continuat Raabe.

 

Bosch Future Mobility Day


In cadrul evenimentului „Bosch Future Mobility Day”, organizat de Centrul de Inginerie din Cluj in luna mai, compania a adus mai aproape de publicul din Cluj-Napoca tehnologiile care stau la baza dezvoltarii masinii autonome. In acelasi timp, Bosch a oferit studentilor pasionati de tehnologie ocazia de a-si pune in practica cunostintele intr-o competitie dedicata vehiculelor autonome.

 

Astfel, peste 50 de studenti ai universitatilor din Cluj-Napoca au lucrat in echipe, in perioada noiembrie 2017 - mai 2018, la proiectarea si implementarea unor aplicatii pentru parcurgerea autonoma a unor trasee bazate pe scenarii preluate din viata reala, utilizand modele de vehicule la scara 1:10, oferite de catre Bosch. Vehiculul fiecarei echipe a trebuit sa execute cat mai multe sarcini de navigare autonoma, intr-un timp cat mai scurt si cu o precizie cat mai mare. Competitia a fost castigata de echipa ”The Dining Meerkats”, formata din patru studente de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatica si Calculatoare. Ca premiu, echipa va participa anul viitor la una din cele mai importante conferinte dedicate Internetului lucrurilor (IoT) „Bosch Connected World 2019” de la Berlin.

 

Evenimentul a oferit ocazia celor peste 500 de vizitatori de a interactiona cu tehnologii de ultima generatie dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj-Napoca. Acestia au asistat la demonstratii cu masini autonome dotate cu inteligenta artificiala, capabile sa parcurga un traseu si sa parcheze fara interventia soferului, au experimentat realitatea virtuala si au testat biciclete electrice (eBike-uri).

 

Programe academice pentru studenti


Bosch contribuie la adaptarea ofertei educationale la cerintele actuale ale mediului de business si ale industriei. In acest sens, compania a dezvoltat un parteneriat de lunga durata cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si a initiat anul trecut un program de masterat si un curs de conducere autonoma pentru studentii universitatii, in baza unui curriculum revizuit. „Parteneriatul intre Centrul de Inginerie Bosch si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca reprezinta pentru noi unul dintre cei mai importanti pasi spre o colaborare echilibrata si benefica, atat pentru viitorul companiei noastre, cat si pentru comunitatea locala”, a declarat Dennis Raabe.

 

Programul de masterat „Sisteme si structuri electrice avansate” continua anul acesta cu cea de-a doua editie. Studentii se pot inscrie in perioada 18-19 iulie 2018, la Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Admiterea se va face in urma unui interviu, iar candidatii vor fi alesi pe baza mediei dintre licenta si interviu. Bosch ofera studentilor merituosi burse de excelenta, in functie de performanta. Beneficiarii burselor sunt selectati in urma unui interviu organizat la inceputul fiecarui an de studiu.


Pe de alta parte, cursul „Tehnologia, dinamica si controlul masinilor autonome” are ca scop familiarizarea studentilor de la Facultatea de Automatica si Calculatoare cu domeniul conducerii autonome. Inscrierile la o noua editie a cursului vor avea loc in prima saptamana a anului universitar 2018-2019. Sub indrumarea expertilor Bosch, studentii vor lucra timp de un semestru, pe parcursul a 13 cursuri si 13 laboratoare, cu tehnologii de ultima generatie folosite in domeniul conducerii autonome.

 

Cercetare si inovare in Centrul de Inginerie din Cluj


Inca din 2013, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj acorda o importanta deosebita inovarii continue si lucreaza la proiecte de tehnologie de ultima ora. Compania va investi aproximativ 25 milioane de euro in prima cladire proprie, de aproximativ 17.000 de metri patrati, care va concentra, din 2019, activitatile desfasurate anterior in spatiile inchiriate din centrul Clujului. In prezent, aproximativ 400 de angajati isi desfasoara activitatea in sediile Centrului de Inginerie din Cluj. Avand o colaborare stransa cu alte centre de cercetare si dezvoltare din reteaua globala Bosch, dar si cu fabrica locala din Jucu, inginerii talentati din cadrul Bosch lucreaza la solutii si tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectata, electrificata si autonoma, care sporesc siguranta si confortul la volan si pot salva vieti, prevenind accidentele. Centrul de R&D din Cluj dezvolta produse de ultima generatie in ariile software, hardware si mecanica, precum si ingineria calitatii si a fiabilitatii.
 

Autori

foto
BOSCH SERVICE SOLUTIONS SRL