loader

BCR – valoarea medie a unui credit pentru cumpararea unei locuinte in Bucuresti este de circa 180.000 lei

46% dintre creditele acordate de BCR pentru achizitionarea unei locuinte au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor cu 2 camere

Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comerciala Romana (BCR) pentru achizitionarea unei locuinte in Bucuresti este de circa 180.000 lei, in timp ce, la nivel national, valoare medie a unui credit pentru locuinta este de peste 140.000 lei, conform unui studiu al bancii.

 

Valori mai mari ale creditelor pentru locuinte decat valoarea medie la nivel national se inregistreaza in judetele Brasov, Constanta, Iasi, Timis si municipiul Bucuresti. In acelasi timp in judetele Bacau, Bihor, Cluj, Dolj si Sibiu valoarea creditelor pentru locuinte este mai mica decat valoarea medie la nivel national.
 

 

La nivel national, in anul 2013, 46% dintre creditele acordate de BCR pentru achizitionarea unei locuinte au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor cu 2 camere, 23% pentru cele cu 3 camere iar 13% pentru garsoniere. 14% din credite au fost folosite pentru achizitionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. In Bucuresti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere – 48%.

 

 

Profilul clientului in 2013

 

In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achizitia unei locuinte, acestia sunt in proportie de 54% barbati, marea majoritate dintre ei avand varsta cuprinsa intre 25 si 40 ani, casatoriti, cu studii superioare. Ponderea barbatilor este insa descrescanda fata de 2012 (58,5%), zonele in care femeile sunt principalii clienti ale acestei piete fiind din ce in ce mai multe, Bucurestiul remarcandu-se in acest sens. 

 

“Din multe puncte de vedere, in 2013, profilul clientului a ramas acelasi cu cel din 2012 exceptie facand un indicator care s-a modificat substantial. Daca in 2012, doar aproximativ 10% dintre clienti detineau deja o proprietate la momentul accesarii creditului pentru noua locuinta, in 2013 acest procent ajunge la aproape 29%. Aceste date subliniaza tendinta de stabilizare a pietei imobiliare, clientii considerand ca preturile la care sunt tranzactionate imobilele sunt unele care justifica investitia, mai ales daca clientul opteaza sa inchirieze imobilul respectiv; diferenta dintre rata unui credit ipotecar si chirie este, in multe cazuri, una nesemnificativa”, a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Management Parteneri, BCR.

 

 

 

Datele prezentate mai sus au fost discutate cu partenerii BCR in cadrul celei de a IV-a editii a Roadshow-ului BCR Real Estate 2014. In cadrul conferintelor sustinute in 10 dintre principalele orase ale tarii, s-a discutat despre modele de afaceri in domeniul imobiliar si avantajele produselor de creditare BCR. In anul 2013, BCR a avut o contributie majora in transformarea pietei de creditare dintr-o piata aproape exclusiva in EURO in una in LEI, fapt ce a creat posibiltiatea de a oferi clientilor avantaje importante cum ar fi: lipsa riscului valutar, avansuri mai mici, costuri de creditare mai scazute.
 

„Din pozitia de lider al pietei bancare ne dorim in continuare sa sprijinim piata imobiliara din Romania prin oferte foarte atractive si solutii de finantare complete. In prezent, BCR are cea mai buna solutie de finantare din piata atat pentru clientii care achizitioneaza o prima locuinta, cat si pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca conditiile locative prin modernizarea / schimbarea celei detinute. Suntem astfel bucurosi sa putem ajuta clientii in realizarea unuia dintre cei mai importanti pasi din viata: achizitionarea / constructia / modernizarea unei locuinte”, a declarat Andrew Gerber, Director Produse Retail in cadrul BCR.

 

Recent, BCR a redus costul creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa, prin reducerea marjei de dobanda pentru clientii care isi incaseaza/ vor incasa salariul la BCR la 2% dobanda ajungand la 4.97% (DAE 5.34%). Totodata, banca a redus dobanda si pentru clientii care opteaza pentru un credit ipotecar Casa Mea acestia beneficind de o rata de dobanda fixa pe o perioada de 3 ani incepand de la 5.25% (DAE 5.59%).


BCR este prima banca din Romania care a luat decizia de a acorda credite preponderent in moneda nationala incepand din luna octombrie 2012, asumandu-si rolul de formator de piata in ceea ce priveste creditarea garantata in lei.

 

Creditul ipotecar / imobiliar CASA MEA BCR ofera posibilitatea clientilor de a cumpara sau construi o locuinta, de a refinanta un credit contractat anterior sau pur si simplu sa modernizeze casa pe care o detin deja, BCR finantand pana la 85% din valoarea garantiilor aduse, fiind acceptate in garantie si imobile care apartin altor persoane (sot/sotie, parinti, frati/surori etc.).
 

BCR accepta o gama larga de venituri (salarii, pensii, chirii, dividende, venituri din strainatate, din activitati independente), precum si pana la 3 coplatitori ce pot participa la credit si ofera modalitati flexibile de rambursare, fara a fi necesara deplasarea la banca (ATM BCR sau Serviciul de efectuare operatiuni prin canale alternative BCR). De asemenea, banca ofera, contra cost, o asigurare de somaj care ofera o protectie solicitantului in cazul pierderii locului de munca.

 

Exemplu de calcul pentru un credit Casa Mea in valoare totala de 180.000 lei, pe 30 de ani: DAE = 5.59% dobanda fixa 3 ani 5.25% ulterior variabila: 5.43%%/an (ROBOR 6 luni + 2.1 %); comision de analiza 990 lei; cost evaluare apartament: 300,01 lei; valoare totala platibila: 365.182,89 lei, cost total credit: 185,182.89 lei. Exemplul este valabil in luna aprilie 2014 pentru clientii care care incaseaza salariul la BCR.

 

Exemplu de calcul pentru un credit Prima Casa in valoare totala de 180.000 lei, pe 30 de ani: DAE = 5.34% dobanda variabila: 4.97%/an (ROBOR 3 luni + 2%); comision datorat FNGCIMM 0,49% anual, calculat la 50% din soldul finantarii garantate; cost evaluare apartament: 300,01 lei; valoare totala platibila: 354.948,90 lei, cost total credit: 174,948.90 lei. Exemplul este valabil in luna aprilie 2014 pentru clientii care care incaseaza salariul la BCR. 
 

Autori

foto
BANCA COMERCIALA ROMANA SA