loader

Banca Nationala a Romaniei incearca din nou sa relanseze creditarea

In sedinta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 30 septembrie s-a decis reducerea dobanzii de politica monetara la 3% de la 3,25% cu incepere de la data de 01 octombrie acest an

In 2014, Banca Nationala a Romaniei a avut o prezenta activa pe piata financiar-monetara procedand la mai multe ajustari ale politicii de dobanda monetara si ale rezervelor minime obligatorii. La sfarsitul lunii septembrie, Banca Centrala a decis cea de-a patra reducere din acest an, dupa cele din lunile ianuarie, februarie si august in incercarea de a da impulsuri pentru relansarea creditarii.


In practica, insa, orice decizie luata de BNR este mai mult de natura tehnica si ar putea sa aiba impact mai mare economic numai in perspectiva unor rezultate pozitive si in domeniul economic. Doar pe baza deciziilor BNR nu poate fi relansata economia. Impactul acestora ar fi cu atat mai mare, cu cat si economia ar fi pregatita pentru relansarea creditarii. Cand spun economie ma refer si la banci, sa fie mai deschise si decise sa crediteze precum si la agentii economici viabili.


Cred ca nu este suficient ca numai BNR sa ia decizii de creditare. Creditarea va reincepe sa creasca lent, pe masura ce din ce in ce mai multi agenti economici vor indeplini conditiile de accesare a creditelor, conditii care sunt mai restrictive decat ceea ce era inaintea crizei.


Cred ca bancile sunt influentate in mai mare masura de reducerea rezervelor minime obligatorii, in sensul ca le creste lichiditatea. Adica au la dispozitie mai multi bani, imobilizeaza mai putini bani la BNR, si acesti bani raman la dispozitia lor astfel incat ar avea fonduri pentru creditare.


Banca Nationala a dus, in ultimul an, o politica constanta de incurajare a creditarii. Deciziile recente se incadreaza in acelasi trend si face tot ce depinde de o banca nationala pentru a facilita procesul de creditare. Avand in vedere ca, in marea lor majoritate, bancile din Romania sunt sucursale ale unor entitati financiare europene, ele vor acorda credite in special dupa ce vor trece cu succes testul de stres al Bancii Centrale Europene. Dupa acest test vor ramane pe piata si vom observa mai bine care dintre banci sunt suficient de sanatoase pentru a incepe un proces de creditare. Cele care au probleme vor utiliza o parte din aceste rezerve minime obligatorii eliberate de BNR pentru a-si consolida bilantul.


Depozitele populatiei vor avea si ele de sufierit in urma decizie BNR. Deja dobanzile la depozite sunt foarte mici si exista riscul sa se descurajeze tendinta de economisire a oamenilor. In principal, in urma deciziei BNR va avea de castigat populatia dar si economia daca trendul de crestere va continua in ritm sustinut. Pentru ca aceste efecte generate si de imbunatatirea finantarii sa fie resimtite de populatie cresterea economica ar trebui sa ajunga la un ritm de peste 5% sustenabil pe termen lung.


Consiliul de Administratie al BNR se va reuni din nou la inceputul lunii noiembrie. Este dificil de spus daca in cadrul acestei sedinte se va mai face sau nu o reducere de dobanda monetara. Dobanda este suficient de mica in acest moment iar decizia BNR va fi luata si in functie de efectele avute de aceasta reducere de la sfarsitul lunii septembrie. Banca Nationala a Romaniei este in legatura stransa cu dinamica europeana confruntata cu situatia economica stagnanta si cu pericolul de deflatie. In acest context, deciziile BNR de impulsionare a creditarii incearca sa dea un impuls economiei romanesti.
 

Autori

foto
DARIAN DRS SA