loader

Autoritatea de Supraveghere Financiara deschide procedura de redresare financiara pe baza de plan asupra Societatii de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A

Prin Decizia nr. 901/18.04.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan asupra Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A.

Pentru a lua aceasta masura, Autoritatea de Supraveghere Financiara invoca dispozitiile art. 7, lit. a, din Legea nr. 503/2004.

Pentru corecta informare a partenerilor nostri, a asiguratilor, dar si, in general, a opiniei publice, consideram necesar sa facem pe aceasta cale urmatoarele precizari:

 

1. Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiare prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara a Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. este esential nelegala si profund netemeinica. Fara a intra intr-o analiza de fond, va informam ca toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existenta niciunei imprejurari din cele expres si limitativ prevazute de lege care sa permita luarea unei asemenea masuri.

 

Textul invocat in decizie impune ca, pentru a se lua o asemenea masura, era necesar ca autoritatea sa fi constatat – pe baza de date obiective – ca, prin incalcari ale obligatiilor specifice, s-a pus in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati.
Nu numai ca nu s-a constatat o asemenea situatie, dar conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara a ignorat cu rea credinta rezultatul auditului comunicat de noi la data de 18.04.2016 si din care rezulta ca indeplinim si depasim toti indicatorii impusi de Solvency II – legea in vigoare incepand cu data de 01.01.2016.

 

2. Desi conform dispozitiilor legale, masura redresarii financiare este subsumata unui singur scop – anume protejarea intereselor creditorilor asigurati – prin Decizia amintita ni se impun masuri care prin ele insele sunt de natura sa diminueze capacitatea de plata a societatii, in detrimentul asiguratilor. Amintim aici faptul ca, prin planul de redresare, ni se interzice sa vindem o intreaga clasa de asigurari – asigurarile de garantii – si este limitat, per ansamblu, volumul de activitate al societatii la nivelul de 75% din volumul anului 2015.

 

3. Semnalam cu acest prilej faptul ca aceste masuri restrictive si represive fac parte dintr-un context mai larg al preocuparii Autoritatii de Supraveghere Financiare de a diminua pana la desfiintare activitatea societatilor de asigurare/reasigurare cu capital romanesc, in favoarea explicita a celor cu capital strain.

 

In sprijinul acestei afirmatii, enumeram multele si diversele situatii in care conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiare si-a exprimat explicit opinia ca societatile de asigurari cu capital romanesc nu sunt performante, ca nu respecta regulile de piata si ca ar trebui ca pe piata asigurarilor sa ramana doar societatile mari de profil, adica multinationalele.

 


Urmarind cu consecventa acest scop, Autoritatea de Supraveghere Financiara foloseste o paleta larga de mijloace precum:

 

- Controale repetate si lungi, urmate de masuri netemeinice si contradictorii. Va prezentam separat o parte din actiunile de control la care a fost supusa Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. si din care rezulta clar ca o mare parte din timp am fost „ocupati” cu intocmirea de situatii, prezentarea de documente, raportari repetate etc., vezi site www.cityinsurance.ro/centru-media/.

 

- Divulgarea catre media a unor „stiri” nereale despre existenta unor asa-zise probleme in activitatea societatii cu capital romanesc dar si a unor date confidentiale, nedestinate publicitatii, despre unele aspecte economice aflate cu ocazia controalelor intreprinse.

 

- Refuzul de a acorda sprijinul necesar atunci cand societatea a fost nedreptatita prin decizii luate de catre alte institutii sau in situatiile litigioase.

 

Toate aceste atitudini abuzive au ca efect stirbirea imaginii societatii, rezerve in ceea ce priveste subscrierea potentialilor asigurati, dar si mari dificultati in atragerea de finantari.

 

4. Informam toti clientii nostri ca Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. indeplineste toate cerintele de capital, potrivit regulilor de calcul stabilite de Directiva Europeana Solvency II, si ca este in masura sa satisfaca toate cererile justificate de despagubire.

 

Vom face toate eforturile necesare pentru a depasi cu bine dificultatile create prin planul de redresare stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, fara a afecta interesele clientilor nostri.

 

5. Referitor la faptul ca de nenumarate ori s-au facut referiri la numarul mare de reclamatii legate de neplata dosarelor de dauna RCA, tinem sa va informam faptul ca, in ultimele trei luni (1 ianuarie – 31 martie 2016) Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. a despagubit dosare de dauna in valoare de 23 milioane EURO. Totodata, la un volum anual al vanzarilor de asigurari obligatorii RCA de 1,124 milioane polite, cele 1.557 reclamatii inregistrate impotriva societatii reprezinta un procent infim de doar 0,13% din totalul numarului de clienti ai Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A.

 

6. In cel mai scurt timp vom intreprinde toate demersurile legale pentru a ne apara interesele, a anula actiunile si masurile abuzive ale Autoritatii de Supraveghere Financiare si a diminua la maximum consecintele negative ale acestora.


 

Autori

foto
SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE SA